Administration 

Dronningens nytårstale

Læs dronningens nytårstale i sin helhed

Nytårsaften er et af årets mærkeligste højdepunkter. I morgen er der joatter en dag; solen vil stå op på det sene tidspunkt, som hørerårstiden til, og vejret vil næppe blive anderledes, end hvad denseneste vejrmelding lover os.

Alligevel ser vi frem til denne aften som noget særligt, enten visamles i glade venners lag eller vi måske foretrækker at holde den istille eftertanke. For denne aften er skelsættende; i morgen står vipludseligt i et helt nyt år: år 2008; i aften vil vi sige farvel til år2007.

Her i Danmark oplever mange af os i disse år gode tider med øgetvelstand, med optimisme og tryghed. Vi synes, at vi efterhånden erblevet dygtige til at indrette vort samfund sådan, at alle skal kunnefå det mest nødvendige, i hvert fald når det gælder materielle goder.

Vi er meget optaget af at opnå det perfekte, det gnidningsfri ogbehagelige liv. Landet skal være yndigt – men det må ikke lugte. Byenskal være fuld af liv – men den må ikke larme. Alle vore ønsker skullegerne opfyldes – men det må ikke koste noget. Vi ser helst, at vort liver fuldt af udfordringer; men de må endelig ikke blive for krævendeeller medføre uberegnelige konsekvenser.

Især de unge familier er hårdt spændt for. De har rygende travlt, dehar høje ambitioner, de sætter sig store mål, og mange ser dem også gåi opfyldelse, måske i højere grad end deres forældre og bedsteforældrenogensinde kunne gøre sig håb om. Men for nogle unge er det anderledes,de når måske ikke engang så langt, som at sætte sig noget mål, de erudenfor endnu inden, de rigtigt får begyndt.

Vi har et ansvar for hinanden, det er et af de principper, vort samfundbygger på. Måske var vi bedre til at forstå det, dengang der var mindreat deles om; nu er det så nemt at synes, at problemerne kan nogle andretage sig af, blot vi selv kommer videre. Så bliver vi chokerede, når vihører om børn eller ældre mennesker, der vantrives eller om ungemennesker, der ikke kan finde noget ståsted.

"Hvem har nu svigtet?", spørger vi forarget, og ser os omkring. Det harvi egentlig selv. Vi skal også i det moderne, hurtige samfund kere osom andre. Vi bliver fattigere, hvis vi glemmer det. Og menneskeligfattigdom skulle nødig være prisen for materiel rigdom.

Det rige samfund, som vi tilhører, med dets mange goder og denindarbejdede omsorg også for de svagere, tiltrækker mennesker, derkommer fra andre egne af verden, og som nærer de samme håb som vi: Etgodt og virksomt liv med familie og venner, med glæde både i det næreog i fællesskabet.

Det er ikke let for nogen at skulle lægge sin tilværelse om, sådan somdet må ske, når man slår sig ned i et nyt land. Helt kan det ikkeundgås, at der måske bliver set lidt skævt til den fremmede, som harandre skikke, en anden klædedragt, og som endnu ikke behersker sproget.

Men det er helt nødvendigt, at man har et åbent sind og en vilje til atfinde sig tilrette. På samme måde er det vigtigt, at det samfund, sommodtager de tilrejste, er parat til både at hjælpe og støtte og til atforklare, hvilke krav der stilles og hvilke regler, der gælder. De harbrug for os, og vi har brug for dem.

Denne nytårsaften vil jeg gerne rette en hilsen til alle de mange, somgennem den seneste menneskealder har slået sig ned i Danmark. Jegønsker for dem alle, at hvert nyt år, de oplever her blandt os, trodsalle vanskeligheder, må bringe dem videre, så at de kan se sig selv ogderes efterkommere som en del af det danske samfund.

Danmark er ikke stort, vi har hverken høje bjerge og dybe dale ellervældige vidder og endeløse skove. Men vi har vort landskab, som viholder af. Næsten altid har vi udsigt til fjord eller hav; overalt erder spor af vore forfædres færden. Dog varer det aldrig længe før debløde bakker afløses af bebyggelserne som breder sig ud fra de gamlebyer ved kysten eller fra jernbaneknudepunkterne inde i landet.

Ligeså meget som vi glæder os over broen, som føjer sig ind ilandskabet eller den vellykkede omformning af et gammelt torv i byen,ligeså meget ærgrer det os, når en nybygning pludseligt stjæler voresudsigt, eller når en husrække skæmmes af en ufølsom facadefornyelse.

Den vældige udvikling vi har været vidne til indenfor de senere år,fylder os med modstridende følelser. Det er vemodigt at se meget af detgamle forsvinde, men ikke desto mindre er vi med rette stolte af denforetagsomhed, som alt det nye vidner om.

Men nej, vi kan ikke skrue tiden tilbage. Vi vil jo ikke sidde idagevis i Nyborg eller Korsør og vente på gunstig vind for at kommeover Storebælt, eller på at der er vand nok i åen, til at møllen kanmale vores mel. Vi tilhører et moderne og dynamisk samfund, og vi ermange.

Vi vil hver især gerne udvikle alle vore evner og vi vil, at vore børnog børnebørn skal kunne leve videre i et samfund, som stadig byder påmuligheder og udfordringer.

I disse år bliver det i stigende grad klart for os, at al vor stræbenefter udvikling også har rent fysiske konsekvenser, nemlig for miljøet:luften, vi indånder; vandet, vi skal drikke; jorden og havene, hvorfravi skal hente vores mad. For vi ved jo, at alt det er betinget af deklimatiske forhold, vi lever under. Og nu begynder klimaettilsyneladende for alvor at blive påvirket af vore aktiviteter ikkebare lokalt, men globalt.

Hvis vore efterkommere også skal opleve den befriende glæde ved at gåud i naturen, nyde udsigten fra en bakketop eller ligge i græsset og seskyerne sejle for vinden, så må vi alle sammen tage et ansvar for atgive det, der blev os betroet, videre til de næste generationer.

I aften går mine tanker til de danske soldater, som gør tjeneste underfremmede himmelstrøg og som under svære betingelser arbejder for atskabe fred og sikkerhed og et bedre liv for den lokale befolkning ilande fjernt fra Danmark. Særligt tænker jeg på dem under megetkrævende forhold i Afghanistan.

De har i de seneste måneder lidt sørgelige tab, men jeg ved at destadig holder hovedet højt og står sammen. Vi herhjemme kan dårligtforestille os, hvad de må gennemgå, men vi kan være stolte af deresfærd, og vi skal lade dem vide, at vi tænker på dem.

Til alle i det danske forsvar sender jeg min nytårshilsen og min takfor deres indsats i året der gik. Min dybeste medfølelse går til defamilier, som nu sidder med sorgen og savnet af en de havde kær, og somhar ofret livet i Afghanistan eller Irak; også de er ofte i mine tanker.

Der er mange, som i år må tilbringe nytårsaften fjernt fra Danmark ogderes nærmeste. Hvad enten de er udsendt til nogle af verdens – alt formange – brændpunkter eller de har opgaver at røgte til lands ellervands, sender jeg dem mine gode nytårsønsker. Jeg sender også minhilsen til de danske syd for grænsen med ønsket om et godt nyt år.

Når vintermørket sænker sig og blæsten suser over tagene, går minetanker ofte nordpå til Færøerne og Grønland. Der bliver julen ognytåret netop til lysenes fest. Men nu er solen vendt og nu går detlangsomt mod lysere tider. Måtte det nye år bringe alt muligt godt bådetil det færøske og det grønlandske folk.

For at vi alle kan færdes trygt og hvile roligt, er det nødvendigt, atder er nogle, der våger og er parate til at yde en indsats, hvisulykken alligevel rammer. Jeg tænker på Beredskabet og på Politiet ogpå dem, hvis arbejde er på hospitalerne. Jeg ønsker dem hver især etgodt nyt år, med en tak for alt hvad de yder både til daglig og ikritiske situationer.

Hvert år har i tilbageblikket sit eget ansigt. I dette år harPrinsgemalen og jeg haft den store glæde, at vores familie er blevetforøget med endnu et lille barnebarn, da Kronprinsparret fik deresdatter Isabella.

Det har varmet os at føle hvordan alle sluttede op om os i vor glæde,ligesom vi har mærket den varme interesse, der har samlet sig om PrinsJoachim og hans forlovede Marie Cavallier. At så mange tager del i alt,hvad der rører sig i vor familie og glæder sig med os, berører os alledybt og fylder os med taknemmelighed. Det er en kilde til dagliginspiration, og en forpligtelse til altid at yde vort bedste. Det følervi, unge som gamle.

På årets sidste aften er det mit ønske at det nye år må blive et godtår for Danmark og for os alle sammen. Må også de, der sidder med sygdomog bekymringer eller med tunge tanker, finde et lysglimt, der kan føredem videre: En kærlig hånd, et venligt blik, som kan vise dem, at deikke er glemt.

Så vil vi alle ønske hinanden et godt nytår og med fortrøstning se det nye år i møde og hilse år 2008 velkommen her.

Godt nytår.

GUD BEVARE DANMARK

faktaboks

JNBY-logo
Helt vildt

Tøjfirma opfordrer til
at skyde indere

Lakserytteren og Mille Funk
Film og TV

Chok i Vild med dans

billede af politibil
Krimi

Spritstiv kvinde bragede ind i patruljevogn

Jitender Maan
Krimi

Dramatisk video:

Gangster skudt og

dræbt i retssal

Elon Musk og Grimes
Kendte

Elon Musk går fra kæresten

Røg og aske fra vulkan
Nyheder

Nyt vulkanudbrud stopper flytrafik

Santino og Jimmi Levakovic
Krimi

Levakovic-brødre udvist af Danmark

Mai Villadsen
Nyheder

Stress, mobning og krænkelser hos Enhedslisten

Danserne i Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

I aften er det slut

Lastbiler fra Arla
Nyheder

Panik efter Brexit:

Julen er i fare

illustration af udgravning
Helt vildt

Spektakulært fund:

Finder 23.000 år gamle

fodspor

kvinde kigger ind i kameraet
Film og TV

Her er den nye dommer

i X Factor

vindmølle i landskab
Nyheder

Energipriser på himmelflugt:

Dyr vinter venter 

redningfolk i snestorm på bjerg
Nyheder

Fem bjergbestigere dør

på Europas højeste bjerg

Helle Thorning-Schmidt - Blondinens Betragtninger
Kendte

Blondinens betragtninger:

Helle Thorning springer ud

som forfatter

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne

vil kun imponere

én dommer

hund med åben mund
Dyreliv

76-årige Alice blev
bidt af rottweiler: 
Nu skal den aflives

tv-skærm
Film og TV

Lyver du også om

dine streamingvaner? 

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Vinder 2 millioner:

Vil købe støvsuger

og kaffemaskine

mand på strand
Nyheder

Sommeren vender tilbage

i weekenden

mennesker på golfbane
Kendte

Harry Potter-stjerne

kollapser under kendiskamp 

camilla nørgaard poserer
Kendte

Nyt job

til TV2-vært

Gitte Seeberg
Nyheder

Tidligere toppolitiker trækker sig efter brøler

Julia Roberts og Hugh Grant
Underholdning

Manden bag Notting Hill er død

Carlos i retten
Nyheder

Ny livstidsdom til terroristen Carlos

hus midt i lava
Nyheder

VILDT BILLEDE: Danskers hus omringet af lava

Bølger rammer stranden
Nyheder

Vindstød af stormstyrke rammer store dele af landet

Linda Evangelista portræt
Kendte

Indgreb gik galt:

Supermodel vansiret

portræt Svend Lings
Nyheder

Politiet efterforsker

igen selvmordslæge

Underholdning

Nissemagi på DR: Laver ny familiejulekalender

Efterlyst mand
Krimi

Mistænkt knivstikker efterlyses

Chris Anker Sørensen på cykel
Sport

Chris Anker Sørensens bror:

Vi udlevede cykeldrømmen

sammen

hashplante
Krimi

Danskere knaldet:

Gemte 780 kilo hash

i tomatdåser

caroline wozniacki smiler
Kendte

Godt nyt til fans: 
Wozniacki klar 
til sidste kamp

silas holst og lise rønne poserer
Film og TV

Silas om Lise Rønne:

Jeg er helt pjattet

med hende

indkøbskurv med grøntsager
Sundhed

Disse madvarer er

guld værd for helbredet

galakse
Helt vildt

Finder seks 
døde galakser 

færge på havet
Nyheder

Stormen aflyser

flere færger

villa set fra luften
Helt vildt

80 millioner: Dansk

milliardær sætter tre

villaer til salg

Nyheder

Medicinal-boss:

Corona er overstået

om et år

høje bølger ved strand
Nyheder

Nu rammer stormen: 
Bølger på fem meter

bil har ramt træ
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede frontalt

ind i træ 

En fed bil foran et stort hus
Biler

Lexus er tilbage

i Danmark

kvinde står foran bil
Nyheder

Jagten på dræbt

bloggers forlovede

fortsætter 

Pokal
Kendte

Claus Meyer:

En af de største oplevelser i mit liv

slædehunde
Dyreliv

Menneskets bedste ven: 

Guld værd i oldtiden

Nyheder

USA vil donere flere vacciner end alle andre tilsammen

Margrethe
Kongelige

Dronningen til hemmelig fødselsdag

Jes Dorph
Kendte

Jes Dorph-Petersen bliver vært igen

Chris
Nyheder

Chris Anker Sørensen: Hyldes med æresløb

Notre  dame
Nyheder

Pengene vælter ind:

Notre Dame skal genopbygges

restaurant
Mad og drikke

Spisested politianmeldt: Staten har svigtet mig

Pengesedler og mønter
Nyheder

Skrabede sig til milliongevinst - barnebarn får det halve

tilskuere
Sport

Se video: Fodboldfans jagter dommer og kaster brændende fakkel ind i hans bil

frederik og margrethe
Kongelige

Første gang i flere år: Dronningen og kronprinsen rejser udenlands

dollars-sedler
Helt vildt

Kvinde havde lagt plan for lottogevinst inden hun vandt

Krimi

Voldsom brand på bosted - en fundet død

tallerken med hummus
Mad og drikke

Du må ikke spise denne hummus

stormvejr
Nyheder

Storm på vej
- her kan den ramme

bakterier
Sundhed

Bor du i et legionella-ramt område?

Molly Egelind og kolleger
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne: Jeg har ikke følt mig specielt voksen

esben
Kendte

Esben Dalgaard:

Udfordrende at få en dødsdom

Chris Anker
Sport

Chris Anker Sørensen:

Udgiver bog efter sin død

La Palma
Helt vildt

Vild video:

Lava får pool til at koge

Ulla Vejby
Film og TV

Sygeplejeskolen eller Badehotellet:

Jeg elsker roller med skæve personligheder

lønninger
Nyheder

Det tjener cheferne: Årsløn 57 millioner

Grønland
Nyheder

Grønland: Rekordhøjt antal smittede

vm
Sport

Dansk VM-guld i enkeltstart

Bangkok
Nyheder

Bangkok gør klar til turister i november

Nyheder

Regeringen afviser indgriben på boligmarkedet

en masse bliver vaccineret
Corona

Corona på tilbagetog i Danmark:

Kontakttal på 0,7

en blond kvinde med protest-skilt bagved
Krimi

Sådan blev den russiske spion slået ihjel

En mand i mørkt tøj
Kendte

Simon Kvamm har solgt sit hus i Nordjylland

Krimi

26-årig anholdt for voldtægt af 60-årig 

en gøende hund
Dyreliv

Sådan stopper du din hunds gøen

Billede af skægget mand, som vinker og Mary i løbetøj
Kongelige

Kronprinsesse Mary jubler:

Far på besøg

Skyskrabere set nedefra
Krimi

Selvmorder rammer sagesløs fodgænger – begge dør

billeder af hunde på en jernlåge
Krimi

75 hunde dør i brand på hundepension

to med maske fotograferer hinaden foran et skilt
Corona

COVID-19 har slået flere amerikanere ihjel end den spanske syge

En ældre dame smiler
Sundhed

Farvel gebis:

Vi beholder vores naturlige tænder