Dronning appellerer: Elsk i stedet for hævn

Den britiske monark, dronning Elizabeth, holdt en rørende juletale, hvor hun opfordrede til at lade lyset overstråle mørket.
Året har været præget af flere terrortragedier, og det påvirker også dronning Elizabeth.
Året har været præget af flere terrortragedier, og det påvirker også dronning Elizabeth. Foto: Dominic Lipinski/AP

Efter et blodigt år med flere frygtindgydende terrorangreb havde Storbritanniens dronning Elizabeth et klart budskab i sin årlige juletale - fred og kærlighed.

- Mange mennesker siger, at den første jul, efter man har mistet en kær, er særlig hård - men det er også tid til at huske alt det, vi skal være taknemmelige for, lød det fra den 89-årige regent ifølge Huffington Post.

- Verden er blevet konfronteret med momenter af mørke, men Biblens Johannesevangelium rummer en passage om håb: Lyset skinner i mørket, og mørket har ikke overvundet lyset, sagde dronningen videre.

Netop lyset midt i mørkets omsluttende ondskab var dronning Elizabeths centrale budskab i juletalen:

- Der er et gammelt ordsprog, der lyder, at vi skal tænde lys i stedet for at forbande mørket. Kristus' uforanderlige budskab var ikke hævn eller vold, men blot at vi skal elske hinanden.

- Der er millioner af mennesker, der tænder lys i håbets navn i vores verden i dag. Julen er et godt tidspunkt at være taknemmelige for dem og for alle, der bringer lys ind i vores liv, lød dronningens rørende budskab.

Årets tragiske begivenheder har derfor fået dronningen til at reflektere over sit eget liv og sætte pris på hvert enkelt lille øjeblik. I september slog hun en imponerende rekord ved at være den længst siddende monark i Storbritannien med mere end 63 år på tronen.

- En af glæderne ved at leve et langt liv er at se sine børn, børnebørn og oldebørn hjælpe med at pynte juletræet.

- Sammenkomstengiver os mulighed for at reflektere over det kommende år - jeg glæder mig til et travlt 2016, selv om jeg er blevet advaret om, at der nok bliver sunget fødselsdagssang for mig et par gange, lød det mere muntert fra dronningen, der fylder 90 den 21. april.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.