Drabstruede homoseksuelle på gaden i Tyrkiet
Der er Gay Pride Parade i Istanbul, Tyrkiet. Homoseksualitet opfattes stadig som en sygdom i Tyrkiet. Foto: Colourbox
I dag går homoseksuelle på gaden i Istanbul til Gay Pride parade. Sidste år blev 16 personer myrdet på grund af deres seksualitet.

At være homoseksuel i Tyrkiet betyder, at en gåtur med kæresten kan være lig med fysisk og psykisk overfald eller værre - døden.

Alene sidste år blev mindst 16 mennesker dræbt i landet på grund af deres seksualitet. I dag går homoseksuelle på gaden for at sætte fokus på deres ret til at elske den, de elsker.

Der er Gay Pride parade i Istanbul.

Amnesty International beskriver paraden som utrolig vigtig.

"Priden er en manifestation af ytringsfrihed og forsamlingsfrihed for LGBT-personer (Lesbiske, bøsser, bi- og transseksuelle, red.). Derfor er den rigtig vigtig og symbolsk at fastholde," understreger kampagnekoordinator i Amnesty International Helle Jacobsen til Newspaq.

"Der er en ekstrem grad af diskrimination i Tyrkiet. Der er for eksempel straffrihed for folk, der begår kriminalitet mod homoseksuelle," fortsætter hun.

Amnesty kræver, at Tyrkiet indfører love mod diskrimination af homoseksuelle.

I Tyrkiet betragtes homoseksualitet som en sygdom, og selv politiet er deltagende i vold mod personer med en anden seksualitet. For eksempel har langt størstedelen af transseksuelle været udsat for politivold, viser en ny rapport om situationen i Tyrkiet.

Amnesty står bag rapporten og mener, at sygdomsopfattelsen er et af de store problemer.

"Så længe man har den opfattelse, så er det svært at få myndighederne til at bekæmpe diskriminationen. De mener jo, at det er de homoseksuelle, der skal bekæmpes," forklarer Helle Jacobsen.

På trods af, at det er så farligt at være homoseksuel i Tyrkiet, plejer Pride-paraderne ikke at være udsat for en masse vold og overfald. Men der er en anden fare.

"Den risiko, de løber, er, at det bliver offentligt kendt, at de er homoseksuelle. På den måde vil det forhøje risikoen for overfald og diskrimination senere," forklarer Helle Jakobsen.