Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sad ikke og løj for åben skærm i sin nytårstale.
Det skriver DR Nyheder på baggrund af en nærlæsning af tal og statistikker, som P1-radioprogrammet Detektor har foretaget.
Tal fra beskæftigelsesministeriet sammenholdt med tal fra Statens Institut for Folkesundhed taler for statsministerens udlægning af efterlønnernes helbred.
"Langt de fleste på efterløn er hverken mere eller mindre syge, end deres jævnaldrende på arbejdsmarkedet," lød det i Lars Løkke Rasmussens nytårstale.
I sidste uge kom der tal fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), der viser, at efterlønnere har tre gange så meget sygefravær som andre ældre lønmodtagere, når de vælger at sige stop.
Det fik Socialdemokraternes efterlønsordfører Leif Hahn-Jensen til at kalde statsministeren i samråd i Folketingets arbejdsmarkedsudvalg.
Men læser man ned i tallene, så fremgår det, at opgørelsen kun tæller de langtidssygemeldte - altså dem, der har modtaget sygedagpenge fra kommunen.
Personer, der har været syge i mindre end tre uger optræder ikke i opgørelsen.
Det betyder, at lønmodtagere i efterlønsalderen, som er blevet på arbejdsmarkedet og som er oftere syge, men kun i kortere perioder, slet ikke optræder i statistikken.
Dermed er tallene tvivlsomme, fordi de kun dækker de langtidssygemeldte, skriver DR.
Tal Statens Institut for Folkesundhed bekræfter, at efterlønnere ikke er tre gange så syge som som deres jævnaldrende på arbejdsmarkedet.
Målt på det, man kalder 'selv-vurderet helbred', viser tallene, at 92 procent af de 60-64-årige, som er i arbejde, vurderer deres helbred som godt, vældig godt og fremragende.
87 procent af efterlønnerne vurderer det samme - altså en forskel på blot fem procentpoint.
Kilde: DR Nyheder