Dommere efter kritik: Vi går til kanten i udvisningssager
Det har vakt stor forargelse, at bandelederen Shuaib Khan ikke er blevet udvist fra landet. De danske domstole beskyldes for at overfortolke menneskerettighedskonventionen. Men dommerne mener selv, de går til kanten. Foto: Arkiv/Scanpix
Danske dommere har ikke bevidst lagt en blød linje, men går til kanten i udvisningssager, siger dommerformand.

Regeringen vil stramme udvisningsreglerne, efter at bandelederen Shuaib Khan mandag blev idømt tre måneders fængsel og betinget udvisning.

Flere eksperter peger på, at en ubetinget udvisning næppe ville være i strid med menneskerettighederne. Det er ellers det argument, de danske dommere bruger.

Også Institut for Menneskerettigheder mener, at der er rum til at udvise flere kriminelle udlændinge. De danske domstole overfortolker ganske enkelt konventionen.

Men dommerne udviser i alle de tilfælde, hvor de mener, at man kan udvise, siger Mikael Sjöberg, der er formand for Dommerforeningen:

- Det er ikke sådan, at vi bevidst har lagt os på en blød linje og lagt os på den sikre side af grænsen. Vi går til kanten, siger han.

Mikael Sjöberg vil ikke udtale sig om den konkrete sag med lederen af banden Loyal to Familia, da sagen er blevet anket til landsretten.

Men han læser "med stor interesse", hvad Institut for Menneskerettigheder skriver om sagen.

- Men for at kunne tage det helt alvorligt vil jeg gerne have, at de konkret påpeger nogle afgørelser og siger: I den og den afgørelse kunne vi have udvist, men det har vi ikke gjort. Hvor har vi konkret begået fejl?

- Hvis politikerne vil lave nogle regler om det her, så må de gerne det. Men vi mener bare, at sådan som reglerne er lige nu, der fortolker vi dem rigtigt. Vi har god samvittighed.

Både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har tirsdag varslet stramninger på området.

- Vi har ikke selv umiddelbart ment, at der kan strammes mere op. Men det kan da godt være, at der er steder, hvor der kan strammes op. Det kan jeg ikke garantere for, siger Mikael Sjöberg.

- Det er Løkkes og Papes ret at lave lovgivning om det her. Vi dømmer bare efter, hvordan loven ser ud.

/ritzau/