Administration 

Dødens købmænd vil ikke kontrolleres

Ant-vold skulpturen udenfor FNs hovedkvarter i New York City (Foto: CC BY Wikimedia Commons carl_fredrik_reutersward_malmo_sweden)

FNs forsøger atter at finde en model, der kan begrænse hæmningsløs handel med våben. USA har verdens største våbenbutik.

Global våben- og ammunitionshandel kaster benzin på konfliktbål i adskillige lande og truer millioner menneskers sikkerhed og rettigheder dagligt. Nu er ledere fra hele verden atter samlet i FN’s hovedkvarter i New York for at forhandle en traktat, der skal forsøge at stoppe galskaben.

Kampen imod fattigdom og uretfærdighed verden over hænger i høj grad sammen med en traktat om våbenhandel, der er “skudsikker” mener Oxfam America og talrige andre. Det handler om at redde liv, understøtte menneskerettigheder og beskytte folks velfærd alle vegne.

Det anslås, at hvert minut dræbes et menneske et sted i verden på grund af væbnet vold. Deadline for forhandlingerne om traktaten er den 28. marts, men det betyder i sig selv ikke, at volden stopper.

Juli 2012

Da verdens ledere mødtes sidste sommer nåede de langt fra i havn med en aftale. Det var USA, Kina og Rusland, der forsinkede forhandlingerne. De er alle blandt de allerstørste våbenhandlere.

Mexico har sammen med 108 andre lande ladet vide, at det haster med en traktat. Målet er, ihvertfald for de fleste fremmødte fra 150 nationer, at finde en former for kontrol af handel med bl.a. håndvåben og dertil indrettet ammunition, beskriver Trust.org (Reuters). Håbet er, at kriminelle og terrorrister vil få sværere ved at finde deres redskaber.

Alle ved, at prisen er høj i form af millioner af dræbte mennesker, mange flere sårede og tilskadekomne, utalte mængder undertrykt og voldtagne samt folkemængder fordrevet fra deres hus og hjem.

Trods de åbenlyse fordele ved at indgå en traktat, der kan dæmme op for det værste, har det været umuligt at blive enige. FN’s Generalforsamling kan vedtage en traktat, men lande skal ratificere aftalen i deres parlamenter, før den får nogen betydning.

USA

Stort pres lægges på USA og præsident Barack Obama, fordi landet har en overordentlig stor rolle i international våbenhandel. Debatten i USA handler dog mere om de nationale problemer forbundet med talrige private massakrer snarere end dem ude i verden.

Global våbenhandel sælger for op til 80 milliarder dollars. Et forsøg på at indgå en aftale i FN kan meget let blive en traktat uden amerikansk deltagelse.

USA holder sig fra flere internationale aftaler. Politiske ledere i landet har den fikse idé, at den aktuelle traktat er imod grundlovens ret til at bære våben i USA, forklarer Alternet. Ingen har dog nogen siden ønsket, at en traktat om våbenhandel skal regulere noget som helst indenfor landes grænser.

Der er stærke konservative kræfter, der mener, at FN er i færd med at kolonisere USA. De er støttet finansielt af våbenhandlerne i USA og deres lobbyorganisation National Riffle Association.

AK-47 mm.

Målet for våbentraktaten kaldet ATT (Arms Trade Treaty) er at begrænse den enorme handel med for eksempel den allestedsnærværende AK-47 semiautomatiske riffel, der er et angrebsvåben oprindelig konstrueret i Sovjetunionen.

Traktaten skal, hvis vedtaget af et flertal i verdenssamfundet, også omfatte såkaldt lettere våben som kampvogne, artilleri, krigsskibe, kampfly og missiler. Ordlyden er indtil videre noget i retning af, at alle underskrivende lande skal vedtage egne love, der begrænser handel med våben eller sikrer opsyn med modtagerne

De amerikanske modstandere ønsker især, at “civile våben” skal holdes udenfor en sådan aftale. Når det gælder USA, er begrebet civile våben særdeles bredt, forklarer Eurasia Review.

Debatten om våben i USA handler om våben, der er halvautomatiske og har militære features. Det betyder, at de lader automatisk fra et udskifteligt magasin efter et skud er affyret. I denne kategori forhandles 157 forskellige våben på det amerikanske marked.

Lovgivningen i USA ville gå udenom 2.258 forskellige versioner af jagtvåben og haglbøsser, forklarer AP.

Politisk kamp

Kampagnechefen for Amnesty International i USA, Michelle A. Ringuette, har udtalt til Washington Post, at den amerikanske våbenlobby prøver at gennemhulle en traktat, så den aldrig kommer til at virke.

USA’s nye udenrigsminister John Kerry fastholder, at hans land vil have en fast international våbenpolitik, der modvirker de negative bivirkninger. Barack Obamas regeringen er altså tilhænger. Hele 36 internationale organisationer opfordrer Obama til at tage føringen.

Helt let er det ikke, fordi det amerikanske senat tirsdag eftermiddag, trods domineret af demokrater som Obama, måtte droppe et lovforslag, der netop skulle lægge begrænsninger på handel med angrebsvåben i USA.

De omtalte angrebsvåben er som dem, der blev brugt ved den grumme massakre i december på skolebørn i Newtown, Connecticutt. På nationalt plan handlede lovforslaget om at kontrollere, hvem kan købe den slags, men våbenlobbyen vandt altså slaget.

Våbenhandel

Den internationale handel med våben anses for en af klodens mest korrupte erhverv med utalte millioner liv på samvittigheden. Der er ingen restriktioner på salg af våben til regimer som Bashar al-Assads Syrien, Yemen eller andre med grove overtrædelser af menneskerettigheder på samvittigheden.

USA er storforhandler af våben. Kongressens researcharm anslog i en rapport fra efteråret, at USAs i 2011 handlede for 66,3 milliarder dollars våben. De fleste solgt til Saudi Arabien.

Trust.org citerer Stockholm International Peace Research Institute for en rangorden af våbenhandlere med USA som nummer et med 30 procent, fulgt af Rusland med 26 procent hvorefter kommer Tyskland, Frankrig, Kina og Storbritannien.

Der er rigtig megen politik i våbenhandel. USA forærer regimet i Bahrain, hvor der er en vigtig flådebase, for millioner af dollars våben, mens der er oprør i gaderne med krav om demokrati. Samtidig fordømmes Rusland og Iran for at sælge våben til Assads Syrien. Kritikken går også den modsatte vej.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

en lystavle på et hospital med kræftadgang
Corona

1.600 færre kræftdiagnoser efter coronaen 

Joe Biden på talerstolen
Nyheder

Biden lover at forsvare Ukraine mod russisk aggression

hund
Nyheder

Varmebølge: Tænk på vovsen

mad
Nyheder

Dansk restaurant Europas bedste

wozniacki
Kendte

Wozniacki er blevet mor

nato
Nyheder

Nato i krig med klimaforandringer

mord
Krimi

Mor anklaget: Slog sine fem børn ihjel

Et skønt sommerhus i Saltbæk
Advertorial

Annonce

5 tips til underholdning i sommerhuset

en gul etageejendom
Advertorial

Annonce

Optag et andelsboliglån og nyd fordelene

en knitrende ild
Advertorial

Annonce

Den ultimative guide til træpillefyr

bombe
Krimi

Unge mænd dømt: Truede skoler med bomber

brudekjole
Kendte

Sarah Grünewald: Brudekjolen er solgt

død
Krimi

 12 års fængsel: Dødelig påkørsel i bandekonflikt

Underholdning

Godfather til Danmark

Løver
Dyreliv

Skal du af med hesten: Løvemad

linse kessler i regnbuefarvet outfit
Film og TV

Linse afslører:

Nyt program på vej

tre danske pas ligger på et bord
Nyheder

Nyt pas inden ferien?

Så skal du skynde dig

hjertestarter i boks
Sundhed

Efter Eriksens kollaps:

Flere vil være hjerteløbere

fisk ligger på grill
Mad og drikke

Træt af bøffer?

Læg disse fisk på grillen

kvinde i rød t-shirt
Nyheder

Sygeplejersker siger nej:

Strejke på vej

kasper schmeichel taler på pressemøde
Sport

Besøgte Eriksen:

- Det var sgu dejligt

at se ham

folk bader ved havnebad
Nyheder

Op mod 33 grader: 
Nu kommer varmen

fodboldspillere står omkring christian eriksen der bliver behandlet
Sport

Eriksen: Jeg har

det bedre 

motorvej set fra bro
Krimi

Dansk kvinde 
mister livet i Tyskland

martin braithwaite står i træningstrøje
Sport

Braithwaite:

Vi er stadig rørt

af situationen

to mænd står og smiler
Kendte

Hollywood-stjerne

er død

mundbind ligger på gaden
Corona

Endelig: I dag kan

du droppe mundbindet 
i butikkerne

vej i lunderskov
Krimi

30-årig i kritisk tilstand

efter soloulykke 

En kvinde med mundbind helt tæt på. Man kan kun se hendes øjne og det øverste af mundbindet.
Nyheder

Hospitaler kræver

stadig mundbind

Et billede af en sø
Krimi

3-årig fundet

livløs i vandet

Siden af en politibil
Krimi

Savnet siden maj:

Nu er han fundet død

Dronningen sidder på en stol foran en kirke ved siden af hende står prins Christian og ved siden af ham står kronprins Frederik, der er i uniform
Kongelige

Dronningen overlader

tøjlerne til den unge 

generation

Lejligheden som er luksuriøst indrettet med store grønne planter, designer møbler og højt til loftet.
Nyheder

Millioner i rabat

på luksuslejlighed

Christian Eriksen på banen mens han dribler med en bold.
Sport

Genoplivet med 

hjertestarter

Landstræner Kasper Hjulmand med alvorligt ansigt
Sport

Landsholdstræneren fortryder

billede af Peter Schrøder
Kendte

Peter Schrøder:

- Jeg troede jeg var

en gave til nationen

person viser to glas med sputnik-vaccine
Corona

Bliv vaccineret

- vind en bil

billede af politibil
Sport

Kvinde i livsfare efter voldsom ulykke med hestevogn

billede af Claes Bang, som modtager en pris
Kendte

Dansk stjerne coronaramt - har levet som pensionist

Eriksen fotograferet inden kampen mod Finland gik i gang
Sport

Eriksen er stabil,

men fortsat indlagt

billede af alexandra
Kongelige

Alexandra låner

millioner til ny bolig

haveslange med fuld tryk på vandet
Livsstil

Vander du også haven forkert?
- sådan skal det gøres

De danske spillere skærmer eriksen af
Sport

Hele verden reagerer på Eriksens kollaps

billede af nogle nuggets
Mad og drikke

"Uegnede som fødevarer"
– risiko for mug

billede af ritt bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard:
- Vrede er
godt for kvinder

eriksen og holdkammerater i jubelscene
Sport

Eriksen har sendt chat-besked til holdkammerater

drengen står med sværdet i hænderne
Helt vildt

Dreng fandt 

historisk sværd

Billede af Blue Origins rumfartøj
Helt vildt

Betaler kassen: Ukendt skal på rumrejse med Bezos

De danske står samlet i en ring
Sport

Danmark taber EM-åbning i skyggen af Eriksens kollaps

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

billede af eriksen der bæres væk
Sport

Christian Eriksen stabiliseret - kollapsede midt i EM-kamp

Eriksen bæres fra banen og skærmes af de danske spillere
Sport

Fodboldverdenen sender varme tanker til Christian Eriksen

billede af egedal centret
Krimi

Ældre kvinde truede og spyttede på teenager

You Jianxia holder sit rekordbevis
Helt vildt

Uforklarlig rekord: Kvinde har verdens længste øjenvipper

danske fodboldfans hygger sig
Sport

Dagens afstemning: Hvor langt når Danmark ved EM?

billede af en Pukkelhval
Helt vildt

Udspyttet fisker:
Pukkelhval
forsøgte at spise mig

billede af en Smarties Pop Up
Mad og drikke

Advarsel: 
Gift i populær
børne-is

billede af en frodig køkkenhave
Livsstil

Sådan holder du køkkenhaven økologisk

billede af politibil
Krimi

Kvinde flygtede nøgen - par anholdt for voldtægt

Giette Seeberg på Golfbane
Helt vildt

Kendt eks-politiker laver

hole-in-one

allerførste golfrunde

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies skal være mormor

indgang til HHX
Nyheder

Lærer suspenderet: Onanerede midt i virtuel undervisning

portræt Lea Wermelin
Nyheder

Giftrester i mere end halvdelen af vandboringer

Thomas Gotthard
Krimi

Drabssigtet præst erkender drab

Lucinda Riley portræt
Bøger

Bestsellerforfatter er død

Blomster på gerningssted
Krimi

Kørte femårig pige ihjel: 

Her er straffen

dankort
Nyheder

Stort nedbrud:

Dankort og MobilePay 

fungerer igen

Stig Tøfting og kronprinsen spiller fodbold
Kongelige

Frederik på banen

mand i arkiv
Nyheder

Tyskland lukker Stasi-arkivet

johnny fra kandis smiler
Film og TV

Kandis-Johnny synger

om sex i nyt program

klitlandskab i sommerhusområde
Sundhed

Højsæson for hugorme:

Det her må du aldrig gøre

person tager mobiltelefon fra bord
Krimi

Pas på:

Lommetyvene er tilbage

danske fodboldfans jubler på stadion
Sport

Så meget tjener spillerne

på EM-succes

pakke med ammeindlæg
Nyheder

Tilbagekalder produkt:

Kan få alvorlige

konsekvenser for barnet 

kvinde ligger i koma i seng
Helt vildt

Kvinde vågner

efter 10 måneder

i koma

annette heick sidder på stol og slår ud med armene
Kendte

Annette Heick sælger ud 

grønt græstæppe i parken i københavn
Nyheder

DMI om lørdag:

Der skal et dansk mål til

for at holde os varme 

til salg skilt foran hus
Livsstil

Se listen:

Her kan du stadig købe

hus til under 1 million

madbude i kø foran mcdonalds i Indonesien
Helt vildt

Populær menu skabte

kaos på McDonald's

grise står i små indelukker
Dyreliv

EU: Slut med bure

og tremmedyr