Djøf kræver bedre beskyttelse af tillidsfolk
Tillidsmanden skal have bedre beskyttelse, lyder det fra Djøf. Foto: Colourbox
Kommunerne fyrer flere tillidsfolk, men Djøf kræver nu, at tillidsfolkene er de sidste blandt ligemænd som får en fyreseddel.

Det er for billigt for kommunerne at fyre tillidsfolk.

Det mener fagforeningen for jurister og økonomer, som vil have tillidsmanden beskyttet bedre, skriver Politiken.

"Vi oplever i stigende omfang, at kommunerne vælger at fyre tillidsfolk eller ændre deres vilkår. Det underminerer tillidsfolkenes mulighed for at udføre deres arbejde," siger Ellen Gydesen, chefkonsulent i Djøfs forhandlingsafdeling, til Politiken.

Meldingen kommer, fordi nye tal viser flere afskedigelser af tillidsfolk. I 2009 havde Djøf to sager om tillidsfolk i kommuner, mens der sidste år var 11 sager. I år har der allerede syv sager.

I dag kan tillidsfolk få lønkompensation i seks måneder, hvis de fyres på grund af økonomien. Får de fyresedlen på grund af samarbejdsvanskeligheder, så kan de få løn i op til ni måneder.

Djøf forudser at beskyttelse af tillidsfolk bliver et vigtigt tema til overenskomstforhandlinger i 2013.

"Det er fortsat relativt billigt at fyre tillidsfolk. Hvis det bliver dyrere, vil respekten om tillidsrepræsentanterne blive større," fortæller Ellen Gydesen.

Hun vil have, at tillidsfolk er de sidste blandt ligemænd, som får en fyreseddel. Kommunerne hævder at tage højde for kvalifikationer, når de fyrer.

Kilde: Politiken