Disse varer kan du ikke længere få penge tilbage for
Mange butikker reklamerer med fuld returret, hvis du fortryder inden for få dage. Men butikken har ret til at sige nej i en bestemt slags sager. Foto: Scanpix/Arkiv
En ny principafgørelse betyder, at butikkerne ikke har pligt til at tage varer af denne type retur.

Når du køber en vare i en butik, har du mange steder ret til at fortryde og få pengene tilbage.

Men den fortydelsesret gælder ikke, hvis du har taget varen i brug. Det skriver mediet Detailfolk på baggrund af en principel dom, hvor en butik ikke ville tage et ur tilbage, fordi kunden forlod butikken med uret om håndledet - og altså havde taget uret i brug.

Butikken havde ellers oplyst, at der var otte dages fuld returret, men det gælder altså ikke, hvis varen er taget i brug.

Butikken må godt sige nej

I første omgang havde Forbrugerklagenævnet givet kunden medhold i klagen, men nu har en ny dom fra retten i Aalborg slået fast, at butikker godt må afvise at tage varer tilbage, som kunden har taget i brug - også selvom man ikke kan se på varen, at den har været brugt.

Så selvom butikken reklamerer med fortrydelsesret, skal du huske, at det kun gælder, hvis du ikke har brugt varen.

Mange forsøger at bytte brugte varer

Mange guldsmede- og smykkeforretninger har haft problemer med kunder, som vil have pengene tilbage for ure og smykker, de har taget i brug, oplyser Guldsmedebranchen.

En tidligere undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at 16 procent af danskerne har forsøgt at få byttet en brugt vare. For unge mellem 15 og 30 år er det hele 23 procent, skriver Detailfolk.dk.

En ting er imidlertid, hvis du bare ændrer mening om et køb. Hvis der er fejl eller mangler ved den vare, du har købt, er sagen en anden. Hvilke rettigheder du har i den situation, kan du se på Forbrug.dk.