Diskoteker over hele landet får narkohunde

Knap 20 diskoteker i provinsen har hyret en narkohund til at stå i døren og holde weekendnarkomaner og pushere ude. Vagtfirma forsøger nu også at få hundene ud på gymnasier.

Af Lars Fogt, lafo@avisen.dk

Vuf vuf!

Sådan lyder det på knap 20 natklubber i landet, når gæsterne har en klump lommehash.

En række diskoteker i Danmarks største diskotekskæde, Crazy Daisy, der også driver natklubberne Buddy Holly, har nemlig ansat en narkohund med fører til at stå i døren. 

»Basso markerer med det samme, når den kan lugte ulovlige stoffer, og den er ligeglad med, om det er en skøn pige med store bryster. Har hun stoffer, så ryger hun ud af køen, og vi tilkalder politiet,« siger Nicolai Hummelhoff, medejer af diskotek Crazy Daisy i Skjern.

Den specialtrænede narkohund Basso har i øvrigt så travlt, at han ofte må have hjælp fra to ekstra narkohunde fra Sjælland.

»Vi bliver kimet ned af diskoteker hovedsageligt i Jylland, der vil af med deres narkoproblem. Der findes ikke en mere effektiv måde at spore stoffer end en hunds lugtesans,« siger Ole Schriver fra Jysk Vagt- og Hundetjeneste, der fortæller, hvordan folk lusker ud af køen, når de ser narkohunden.

Startede i Århus

Tendensen med narkohunde på natklubber begyndte sidste år på diskoteket Broen, der er en båd i Århus Havn, der blandt lokale unge blev kaldt speedbåden:

»Navnet kommer af problemer med stoffer. Narko er tabu i nattelivet, og det er overalt. Vi natklubejere vil helst holde stofferne ude, da de gør gæster voldelige. Vi tjener flest penge, når folk bare har en sjov aften,« siger Nicolai Hummelhoff, der er medejer af diskotek Broen og har købt et andet diskoket i Odense.

Der er nemlig store narkoproblemer blandt danske unge, viser tal fra Sundhedsstyrelsen fra 2004, der spurgte unge i landets niendeklasser. Tre procent havde prøvet amfetamin, tre procent ecstasy og 23 procent røget hash. Derfor har Jysk Vagt- og Hundetjeneste, der står for narkohundene øjnet et nyt marked.

»Gymnasierne og ungdomsklubberne. I starten kan vi komme til gymnasiefester, og siden i hverdage, hvor unge i dag kan sniffe stoffer på skoletoiletter. Vi taler med flere interesserede gymnasier. Men de tør ikke rigtigt, fordi de så signalerer, at de har narkoproblemer,« fortæller Ole Schriver.

faktaboks

Hunds lugtesans er så god, at den kan trænes til at finde stort set alt.

Bombehunde: Finder sprængstoffer og miner. I Danmark bliver hundene brugt af amerikanske firmaer og krydstogtskibe

Narko-hunde: Trænet i at finde duftspor af amfatemin, hash og kokain.

Sæd-hunde: Dansk politi har lige fået sædhunde, der kan finde sperm i sædelighedsforbrydelser.