Diplomatisk kaos på vej i FN

På fredag vil Palæstina ansøge om fuldt medlemskab af FN via sikkerhedsrådet. USA truer med sanktioner, hvis de fastholder ansøgningen.
Palæstinensernes ønske om at få anerkendt deres stat, giver Israel og USA diplomatisk hovedpine.
Palæstinensernes ønske om at få anerkendt deres stat, giver Israel og USA diplomatisk hovedpine. Foto: Galli Tibon / POLFOTO

Det potentielle palæstinensiske medlemskab af FN er ved at udvikle sig til noget af et diplomatisk kaos.

Palæstina skal bruge ni stemmer for at få staten Palæstina anerkendt. Ifølge Bloomberg Businessweek ser det ud til, at de indtil videre har støtte fra otte lande; Rusland, Kina, Brasilien, Gabon, Sydafrika, Nigeria, Libanon og Indien.

Dermed kan USA være tvunget til at bruge deres vetoret i FN's Sikkerhedsråd, hvis en anerkendelse skal forhindres.

USA har senest truet med at fjerne en del af deres årlige økonomiske hjælp på ca. 2,7 milliarder til Palæstina, hvis de fastholder deres ønske om at få anerkendt deres stat. Et flertal af både demokrater og republikanere i Kongressen har således sagt, at støtten til Palæstina skal genovervejes, hvis de trodser Israel og USA, der er imod, at de søger staten anerkendt, skriver Huffington Post.

Både USA og Israel ønsker ifølge netavisen i stedet en to-stats-løsning.

Hvis det ikke lykkes Palæstina at blive anerkendt via Sikkerhedsrådet, kan de i stedet gå til FN's generalforsamling, hvor flere internationale medier vurderer, at Palæstina har bred opbakning.

Hvis de får medhold i generalforsamlingen, vil Palæstina kunne opnå samme medlemsstatus som eksempelvis Vatikanstaten. Det vil blandt andet give palæstinenserne mulighed for at rejse sager ved Den Internationale Straffedomstol.

Ifølge Wall Street Journal frygter Israel også dette scenarie, da det ikke mener, at de vil blive behandlet retfærdigt i spørgsmål om krigsforbrydelser.

Danmark er ikke medlem af sikkerhedsrådet, men vil ifølge de seneste udmeldinger fra S-SF anerkender Palæstina, hvis det kommer op i FNs generalforsamling.

Kilder: Wall Street Journal, Huffington Post og Bloomberg Businessweek

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.