DF: Vi må opgive drømmen om demokrati i Afghanistan
Søren Espersen (DF) ønsker ikke demokrati i Afghanistan. Hvis det sker, vil Taliban vinde, vurderer han. Arkivfoto. Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
DF siger tøvende ja til at flere danske soldater skal til Afghanistan. Men formålet er kun at bekæmpe terror.

Dansk Folkeparti vil have det gjort klart, at formålet med at udsende danske soldater til Afghanistan ikke er at indføre demokrati i landet.

Det er alene at sikre den vestlige verden mod, at der oprettes terrorceller, mener udenrigsordfører Søren Espersen (DF), der er formand for Udenrigspolitisk Nævn.

Han vil tage debatten op i Udenrigspolitisk Nævn torsdag, efter at DF har besluttet at sige "tøvende ja" til at øge det danske styrkebidrag.

Det er hensynet til de danske soldater, der allerede er i Afghanistan, og som har brug for mere støtte, der har fået DF overbevist, forklarer Espersen.

Men grundlæggende er han meget skeptisk over for hele tilstedeværelsen.

- Hvis det drejer sig om at indføre demokrati i Afghanistan, vil det aldrig nogensinde lykkes. Og selv hvis man får indført demokrati og frie valg, så vil Taliban vinde, siger Søren Espersen.

Han mener, at Taliban er utroligt populære i Afghanistan og har op mod 80-90 procent af befolkningen bag sig.

- Det afgørende er, og det vil jeg gerne have regeringen til at sige, at vi er her for at sikre Vesten og Vesteuropa mod oprettelsen af nye terrorlejre, siger Søren Espersen.

På sigt kan det blive nødvendigt for Danmark at samarbejde med Taliban, mener han. Men det vil efter Søren Espersens mening ikke være anderledes, end at vi samarbejder med lande som Iran og Saudi-Arabien.

- Der er styrer i verden, der er fuldstændig som Afghanistan og Taliban. Sådan er udenrigs- og sikkerhedspolitik så underligt, siger Søren Espersen.

Han mener dog ikke, at den vestlige verden i et sådant fremtidigt scenarie ville kunne stole på, at Taliban ikke igen tillader oprettelse af terrorlejre.

- Hvis det sker igen, at der oprettes en terrorlejr, så må vi smide et par krydsermissiler i hovedet på dem, siger Søren Espersen.

- Vi kan ikke igen sætte kamptropper ind. Men vi må straffe afghanerne, hvis de igen tillader, at det bliver et fristed for terrorister. Det skal ske fra luften.

Danmark har været til stede i Afghanistan i snart 17 år, påpeger han. Og efter Søren Espersens vurdering er der ikke udsigt til, at det er overstået inden for de kommende 17 år.

Ifølge Jyllands-Posten vil regeringen sende yderligere 55 danske soldater og støttepersonel til Afghanistan. I forvejen er der 97 danske soldater udsendt til landet.

USA vil sende yderligere 4000 soldater til landet.

/ritzau/