DF: Vi ændrer ikke et komma i grænseaftalen
Dansk Folkeparti er ligeglade med EU's ekspertvurdering af grænsekontrollen. Foto: Folketinget
EU sender eksperter til den danske grænse, men uanset hvad de finder frem til, så vil Dansk Folkeparti ikke ændre aftalen med regeringen.

EU taler for Dansk Folkepartis døve øre.

Uanset hvad EU-Kommissionens eksperter finder frem til, når de kigger de danske toldere over skulderen de næste par dage, så vil Dansk Folkeparti ikke ændre så meget som et komma i aftalen med regeringen.

"Regeringen kan ikke lave aftalen om, så den er inden for Schengen, fordi de har en aftale med os, og den ligger fast. Vi vil ikke ændre aftalen," siger udenrigsordfører Søren Espersen (DF) til Newspaq.

Derfor er regeringens støtteparti klar til at tage grænsekontrollen til EU-domstolen. Taber de her, så vil de ofre Schengen-aftalen på autonomiens alter.

"Hvis Kommissionen vurderer det, så må de slæbe Danmark for EU-domstolen. Viser det sig så, at domstolen vurderer, at det ikke er inden for reglerne, så må Danmark ud af Schengen," fortæller Søren Espersen.

To professorer fra Aarhus Universitet slår i dag fast i en kronik, at grænsekontrollen ikke lever op til Schengen og EU-reglerne for varers frie bevægelighed. Inden det kommer så langt, så tager Dansk Folkeparti det helt roligt.

"Vi holder os til hvad regeringens jurister siger, og de siger, at aftalen holder sig inden for Schengen," forklarer ordføreren.

Venstres skatteordfører, Mads Rørvig, gider overhovedet ikke forholde sig til, hvad der sker, hvis grænsekontrollen er i strid med Schengen-aftalen.

"Det er der ingen grund til at lave en plane for, når vi er fuldstændig overbeviste om, at det holder sig inden for schengenreglerne. Det har vi lavet nøje vurderinger på, inden vi lavede det her, og vi kan jo se i landene omkring os, at de har nogenlunde samme ordninger. I Sverige har de flere toldere end Danmark, så jeg er slet ikke bekymret for kommissionens afgørelse om det her," siger Mads Rørvig.

Kommissionen har i dag meldt ud, at de er klar til at bruge alle værktøjer i EU-kassen for at lukke for den danske grænsekontrol, hvis det viser sig, at den er på kant med EU-lovgivningen.

Eksperterne skal torsdag og fredag se, om den nye grænsekontrol er på kant med EU-loven heriblandt Schengen-aftalen.
Kommissionens endelige dom over grænsekontrollen kommer efter, at eksperterne har set på toldernes arbejde.