DF er målløs over EUs grænseide

Vetoret mod grænsekontrol. Ifølge Dansk Folkeparti kan Europa-Kommissionen godt glemme alt om ideen.
Peter Skaarup og Dansk Folkeparti er uforstående over for vetoret mod grænsekontrol.
Peter Skaarup og Dansk Folkeparti er uforstående over for vetoret mod grænsekontrol. Foto: Jens Dresling / POLFOTO

Europa-Kommissionen ønsker vetoret over for lande, der vil forstærke grænsekontrollen, som Danmark gjorde tidligere på året. Det skriver den tyske avis Frankfurter Allgemeine i dag.

Men forslaget har ikke gang på jord, mener Dansk Folkeparti.

"Jeg er målløs over, at EU på den måde vil bestemme fuldstændig over grænsekontrollen. Vi har haft vores diskussioner med EU, efter Danmark lavede permanent grænsekontrol, men at EU nu tager endnu mere magt, det skal vi sige fra over for fra dansk side," siger næstformand Peter Skaarup til Newspaq.

Hvis forslaget skal træde i kræft, kræver det, at alle medlemslande skal blive enige om en sådan ret. Samtidig skal et flertal i EU-parlamentet stemme for, og det vil Skaarup og partikammeraterne kæmpe imod.

"Danmark skal forme en opposition mod disse tanker. Det skal ikke være kommissionen, som ikke er folkevalgt, der skal bestemme over noget, som vi hidtil selv har bestemt over," siger næstformanden

Ifølge Frankfurter Allgemeine vil der være undtagelser - eksempelvis ved naturkatastrofer eller epidemier - hvor lande selv kan bestemme, om man vil lukke grænserne. I sådanne tilfælde kan et land lukke grænsen i op til fem dage.

Ved eksempelvis store fodboldkampe, hvor der er frygt for ballade, kan medlemslandet søge EU om lov til grænselukning.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.