DF afviser at pensionsaftale svigter fattige ældre
Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti indgået en aftale om danskerne pension. På billedet ses Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Pensionsaftale giver både højt- og lavtlønnede gode muligheder for at spare op, siger DF's finansordfører.

Det er ikke realistisk, at lavtlønnede kan spare 50.000 kroner op de sidste fem år inden pensionen.

Derfor kommer den nye pensionsaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti har indgået tirsdag, til at gavne de personer, der tjener mest.

Sådan lyder kritikken fra partier i oppositionen, fagforbund og pensionskasser.

Men det afviser Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.

- Der er ingen tvivl om, at der er ikke mange, som kan spare 50.000 kroner op på et år, siger han.

- Men jeg er helt overbevist om, at der vil komme nogle produkter fra pensionsrådgivere, banker og så videre, så man kan spare de her penge op inden de sidste fem år og så sætte dem ind på sin konto.

Men det er vel trods alt de arbejdstagere med de højeste lønninger, som har bedst mulighed for at spare op?

- Der vil være nogle, der har bedre mulighed for at spare op til alderdommen end andre.

- Nu har alle mulighed for at spare 5000 kroner op om året. Og hvis man har 1000 kroner mere om året, så kan man jo også sætte dem til side og indsætte dem på aldersopsparingen, inden man går på pension.

Kender du nogle pædagogmedhjælpere, social- og sundhedsmedhjælpere eller andre lavtlønnede, der har et årligt overskud og kan udnytte den her mulighed?

- Jeg kender mange, og jeg har også selv været automekaniker, og det er heller ikke specielt højtlønnet, og der sparede jeg også op til pension, siger Rene Christensen.

I maj måtte VLAK-regeringen droppe sit forslag om at hæve pensionsalderen med et halvt år, fordi regeringen ikke kunne finde opbakning til forslaget.

Modstanden mod regeringens ønske kom især fra Folketingets to største partier, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Nu lyder kritikken, at den nye pensionsaftale sniger en højere pensionsalder ind af bagdøren, fordi det først bliver muligt at hæve sin egen pension tre år før pensionsalderen i stedet for fem år som i dag.

René Christensen slår fast, at den del af aftalen ikke vil ramme de nedslidte.

- Helt ærligt, vi mener bestemt ikke, at folk skal spare op til, hvis de bliver nedslidte, der har vi et velfærdssystem, som tager hånd om det.

- Det ville være fuldstændig at underminere vores velfærdssystem, hvis det kun er dem, der har sparet op, der kan gå fra tidligere, siger René Christensen.

/ritzau/