Det sparer du på at genbruge indkøbsposen
Vi ender ofte med mange indkøbsposer i indkøbsvognen, når der skal handles stort ind - medmindre vi selv tager en indkøbspose med. Foto: Colourbox/COLOURBOX.COM
Over halvdelen af danskerne vælger at købe en plastikpose, hvis de har glemt en anden pose, når de er nede og handle, viser nye tal.

Vi kender alle situationen af at stå i det lokale supermarked og have glemt en pose til at bære varerne hjem i. Så er man tvunget til enten at købe en plastikpose i butikken eller at transportere varerne i armene.

En ny spørgeskemaundersøgelse blandt 1004 respondenter foretaget af analyseinstituttet Wilke for Ritzau Fokus viser faktisk, at hele 56 procent af danskerne tyr til at købe en plastikpose, hvis de har glemt muleposen eller en taske.

Derudover vælger godt hver femte ofte at købe en plastikpose til varerne på indkøbsturen. Men den idé kan kommer til at koste en sjat, hvis man ser det på årsbasis.

Handler du tre gange om ugen, og køber en ny pose hver gang, så kommer det årlige poseforbrug op på 526,50 kroner. Det er regnet ud på baggrund af gennemsnitsprisen (3,37 kroner) på den store pose hos de otte dagligvarebutikker under Dansk Supermarked og Coop.

En ting er det økonomiske aspekt, men hvad med miljøet?

Spørger man brancheforeningen Plastindustrien, er det faktisk ikke så stor en synd at købe en plastikpose i supermarkedet set i et miljømæssigt lys.

- Man hører normalt om alle problemerne ved plastposerne, men ser vi på Danmark og EU, så er plastikposen faktisk det miljørigtige valg. Du behøver derfor ikke have dårlig samvittighed, når du køber en plastikpose i forretningerne, fortæller direktør i Plastindustrien, Thomas Drustrup, til Ritzau Fokus.

Selv om plastposen er det mest miljørigtige valg, betyder det ifølge Thomas Drustrup ikke, at man skal købe en ny pose hver gang.

- Så længe vi bare husker at tage en pose med i tasken eller at gemme dem under håndvasken, så bliver de genbrugt på den rigtige måde. I Plastindustrien ser vi også gerne, at vi som samfund bliver langt bedre til at indsamle og genanvende husholdningsaffaldet, så vi kan udnytte værdien i plasten endnu mere, siger han.

Sammenligner man plastikposen med eksempelvis en mulepose eller en papirspose, taler statistikken sit tydelige sprog for, hvorfor plastikposen er det rigtige valg.

- Sammenligner man plastposen med eksempelvis en mulepose eller en papirspose, skal man bruge en mulepose 131 gange, før at den i miljømæssig perspektiv opvejer en plastpose, og det sker sjældent. En britisk undersøgelse har nemlig vist, at muleposerne i gennemsnit kun bliver brugt 51 gange.

- Ser vi på papirsposen, skal den bruges fire gange, før det regnestykke går op. Men da den nemt går i stykker, ved vi også, at den ikke holder til fire ganges brug i gennemsnit, fortæller direktøren.

I forhold til mange andre europæiske lande er Danmark også en af de førende i forhold til at få genbrugt plast fra eksempelvis plastikposer.

- Ser vi på steder som Sydeuropa, er deres poser meget tynde. Herhjemme bruger vi til gengæld gode og tykke poser, hvilket betyder, at de kan genbruges mange gange - og det skal vi også fortsætte med at gøre, siger Thomas Drustrup.


Det koster poserne i de forskellige dagligvareforretninger:

- Kvickly: lille: 3,00 kroner - stor: 3,75 kroner

- Super Brugsen: lille: 3,00 kroner - stor: 3,75 kroner

- Irma: lille: 3,00 kroner - stor: 3,75 kroner

- Netto: lille: 1,50 kroner - stor: 2,50 kroner

- Føtex: lille: 3,00 kroner - stor: 3,50 kroner

- Bilka: lille: 2,50 kroner - stor: 3,00 kroner

- Dagli' Brugsen: 4,00 kroner

- Fakta: 2,75 kroner

/ritzau/FOKUS