Det kan du spare på at købe en stuelejlighed
For førstegangskøbere kan en stuelejlighed være den bedste mulighed for at komme ind på boligmarkedet. Foto: Colourbox/free
Der kan være mange penge at spare, hvis man vælger at købe en lejlighed i stueplan frem for lejligheder, der ligger højere oppe.

Stuelejligheder er ofte billigere, end lejligheder højere oppe. For i takt med hvor mange trappetrin du skal op ad, stiger priserne på lejlighederne også.

På landsplan koster en stuelejlighed 22.811 kroner per kvadratmeter i snit, mens en lejlighed på 1. sal er cirka 1.000 kroner dyrere med en kvadratmeterpris på 23.807 kroner.

Det viser tal fra Boligsiden.dk, der er baseret på gennemsnitspriser for hele landet for ejerlejligheder, der aktuelt er til salg.

Det betyder, at en stuelejlighed på 50 kvadratmeter koster cirka 1.140.550 kroner i gennemsnit, mens en 1. sals lejlighed i samme størrelse vil koste 1.190.350 kroner.

Går man bare nogle få trappetrin op til 1. sal bliver det altså 49.800 kroner dyre at være lejlighedsejer, og det fortsætter hele vejen op til 5. sal, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris på landsplan ligger på 40.673 kroner.

Det vil sige, at en lejlighed i de højere luftlag på 5. sal i gennemsnit er cirka 893.000 kroner dyrere end lejligheder i stueplan.

- Prisforskellen afspejler den typiske forringelse, som man må tage med ved købet af en lejlighed i stueplan, siger lektor ved Syddansk Universitet og ekspert i bolig- og by økonomi, Morten Skak.

Forringelserne vil typisk være mindre lysindfald og gener fra forbigående uden for vinduet. Stuelejligheder er også ofte mere udsat for indbrud, og de kan derfor være dyrere at forsikre.

Det er også dyrere at opvarme en stuelejlighed, da varmen stiger op, så beboerne ovenover får glæde af din opvarmning. I mange ejerforeninger kompenseres stuelejlighedsejerne dog ved at betale en lavere fællesudgift til ejerforeningen.

Men der kan også være forskel på prisen stuelejlighederne imellem.

- En højtliggende stuelejlighed vil typisk være dyrere, da den er mere attraktiv, end en der ligger lavt. Det samme gælder, hvis der er have eller gårdmiljø tilknyttet, siger Troels Theill Eriksen, der er cheføkonom i Dansk Ejendomsmæglerforening.

For førstegangskøbere kan en stuelejlighed være den bedste mulighed for at komme ind på boligmarkedet. Og børnefamilier og ældre kan slippe for de mange trapper.

Ifølge Troels Theill Eriksen er der i øjeblikket pæn efterspørgsel efter stuelejligheder i de største byer.

- Der sker en generel øget tilflytning til de store byer, hvilket har gjort den generelle efterspørgsel på boliger større. Det smitter også af på stuelejlighederne, da der ikke er så mange boliger til salg, siger han.

Fakta: Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for ejerlejligheder på landsplan der aktuelt er til salg fordelt på etager.

Stuen 22.811 kroner

1. sal 23.807 kroner

2. sal 26.188 kroner

3. sal 30.854 kroner

4. sal 36.223 kroner

5. sal 40.673 kroner

Kilder: Boligsiden.dk, Troels Theill Eriksen, Morten Skak.

/ritzau/FOKUS