Spagnum føles blødt og lækkert i hånden, og det er nemt at arbejde med, når der skal sås grøntsager i haven.
Men det er faktisk en dårlig idé at køre i byggemarkedet og hente sækkevis af jord til højbedet eller køkkenhaven, siger Inga Bach, der er fagredaktør i Haveselskabet.
- Spagnum er et organisk materiale, som forsvinder, efterhånden som det bliver nedbrudt, så man skal blive ved med at fylde ny jord på, siger hun.
- Derfor er det upraktisk at bruge de jordblandinger, der primært består af spagnum, når man har almindelig jord, som man ligeså godt kan bruge, siger hun.
Spagnum bidrager også til udledningen af drivhusgasser. Når spagnum, der produceres af tørv fra moser, graves op, frigives kulstof.
- Spagnum indgår i det samlede drivhusgasregnskab som en kilde til den globale opvarmning, men udledningen er meget lille i forhold til så mange andre kilder, siger forsker Steen Gyldenkærne, der laver drivhusgasopgørelser ved Aarhus Universitets Institut for Miljøvidenskab.
- Der er ikke noget problem i at bruge spagnum ud fra et biologisk eller et dyrkningsmæssigt synspunkt, men ud fra en drivhusgas-betragtning, burde vi ikke gøre det, for det er ikke nødvendigt at bruge spagnum, siger han.
Ifølge Inga Bach kan man sagtens bruge sin almindelige jord i haven til at dyrke sine grøntsager. Og man skal ikke være bange for, at jorden i haven er forgiftet - heller ikke hvis man bor i byen.
Selv om det meste jord i storbyer ofte vil være lettere forurenet, så slår en rapport fra Københavns Universitet fra 2014 fast, at grøntsager dyrket i byen er ufarlige. Faktisk er det 1000 gange mere farligt at indånde byluften end at spise grøntsager dyrket i moderat forurenet jord.
Dog kan det være en god idé at skrælle sine rodfrugter og skylle bladgrønt, frugt og bær, tilføjer Inga Bach.
Hvis man bruger spagnum for at forbedre sin jord i haven, kan man med fordel forbedre jorden med kompost i stedet for.
Især hvis man har en meget leret jord, er det godt at lave afgrænsede bede, så man undgår at trampe jorden for meget sammen.
Carl-Otto Ottosen, professor ved Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet, mener også, at spagnum er overflødigt. Kort sagt, fordi det er spild af penge.
- Spagnum bidrager til en jordforbedring, men der er ingen grund til at købe dyr spagnum til køkkenhaven, når man kan få gratis kompost på de fleste genbrugspladser, siger han.
Dog kan det være nødvendigt til nogle planter.
- Man skal kun bruge spagnum, hvis man dyrker surbundsplanter som rododendron, siger han.
Fakta: Jord til højbedet
- Hvis du vil købe jord til højbedet i stedet for at bruge jorden fra haven, er det en god idé at købe højbedsmuld.
- Højbedsmuld indeholder ikke spagnum. Det er almindelig jord, som er renset, så det ikke er fyldt med sten, og så er der blandet kompost i det.
- Nogle gange er der også blandet lergranulater i, så det holder bedre på vand og næringsstoffer.
Kilde: Inga Bach.
/ritzau/FOKUS