Derfor bliver du syg første feriedag
Mens resten af familien laver det her, så ligger mor hjemme i sengen. Hun er blevet syg efter at have stresset på jobbet op til ferien. Polfoto/ Asger Ryø Borberg
Hver anden knokler op til sommerferien. Det øger risikoen for en ferie i sengen

Halvdelen af os sætter tempoet op på arbejdet de sidste to uger inden ferien. Men den sidste slutspurt bliver for mange begyndelsen til enden for ferien.

Rigtig mange danskere oplever, at ferien starter med sygdom. Stress går nemlig lige i immumforsvaret.

”Svækkelsen af immunforsvaret opstår typisk 2-3 dage efter en hård stressbelastning, og det passer fint med, at man bliver syg om mandagen, efter at være gået på ferie om fredagen,” siger Jerk W. Langer, læge og foredragsholder.

Wilke har spurgt 437 arbejdende danskere for Avisen.dk, hvad der sker med deres arbejdstempo op til sommerferien.

Og halvdelen af den danske arbejdsstyrke svarer, at de arbejder hårdere op til ferien.

Det burde de lade være med, hvis de ville beskytte deres ferie, advarer læge. Pligtfølelsen kan gøre dem syge.

”Stress er en af de værste fjender for vores immunforsvar. Op til ferien kæmper vi en hård kamp for at få ryddet skrivebordet og besvaret alle emails, så der er rent bord under ferien. Det svækker immunforsvaret, og så er en forkølelse eller ondt i halsen meget hyppigt,” siger han.

I HK Kommunal, der organiserer store dele af de administrativt ansatte i kommunerne, kender arbejdsmiljøkonsulent Niels Jakobsen udmærket til problemet med sygdom i ferien.

”Det er klassisk. Det har vi set ekstremt mange tilfælde af,” siger han.

For dem, der er hårdest ramt ser ferien klassisk sådan ud: Den første uge syg i sengen, Den anden uge er almindelig ferie, og den sidste uge går med at grue for de kæmpebunker, der har tårnet sig op, mens man var væk.

Niels Jakobsen mener, man er nødt til at planlægge, så de sidste uger ikke er kaos, og så skal nogen overtage ens arbejde, mens man er væk, så det ikke bare venter på en. Det allerbedste er, hvis man kan komme lidt stille i gang.

”Man skal simpelthen planlægge sin ferie, så man ikke ender i de udsving. Det er dårligt livsdesign,” siger Niels Jakobsen.

Det har vi spurgt om:

Hvad kendetegner dit arbejdstempo to uger før sommerferien?

  • Det stiger, jeg får mere travlt    49%
  • Det falder, jeg går ned i tempo    10%
  • Det er uforandret 41%

Kilde: Wilke har spurgt 437 repræsentativt udvalgte danskere i beskæftigelse