Derfor afviser murermestre praktikanter

Hver tredje elev på erhvervsskolerne står uden en praktikplads. Men det er ikke fordi, de bliver ignoreret, lyder det i murerfaget.
"Og der er mange mindre virksomheder, der har svært ved at ansætte en lærling, fordi de ikke ved, hvad de skal lave om to måneder," siger oldermand.
"Og der er mange mindre virksomheder, der har svært ved at ansætte en lærling, fordi de ikke ved, hvad de skal lave om to måneder," siger oldermand. Foto: www.colourbox.com

På trods af fremrykning af offentlige investeringer og BoligJob-ordningen står byggeriet så stille, at man i mange små firmaer siger nej til praktikanter.

Sådan lyder det fra murerlaugene i landets to største byer. Medlemmerne vil gerne tage flere praktikanter. "For det er dem, vi skal leve af i fremtiden," siger oldermand i Københavns Murerlaug Carsten Lange.

Men ordrebøgerne er ganske enkelt for slunkne.

"Problemet er, at der er en voldsom nedgang i branchen generelt. Og der er mange mindre virksomheder, der har svært ved at ansætte en lærling, fordi de ikke ved, hvad de skal lave om to måneder," siger Carsten Lange.

Selvom BoligJob-ordningen, som giver private fradrag for byggearbejder og opgaver i hjemmet, giver højere aktivitet i byggeriet, så er det slet ikke noget, der batter endnu, lyder det fra hans kollega i Århus, oldermand Jesper Jacobsen.

"Vi har fået en del mindre opgaver, men jeg tror, at mange boligejere venter til nytår med at sætte deres projekt i gang. For så kan de få tilskud til det samme arbejde to gange. Vi har mange medlemmer, der forsøger at tage de praktikanter ind, som de kan. Men praktikanterne skal jo heller ikke bare gå og feje gulv," siger han.

I den nuværende situation står mestrene ofte med valget mellem en praktikant og en svend. Og så falder valget ud til sidstnævntes fordel, fortæller oldermanden i Århus.

"Man holder på sine svende og forsøger at skaffe opgaver til dem. Og så kan det nogle gange være svært at tage en praktikant. Nogle gange kan konsekvensen blive, at man må fyre en svend for at få plads til en praktikant," siger han.

Carsten Lange foreslår, at regeringen investerer i energisparende renoveringer af de offentlige bygninger.

"Hvis kommunerne får mulighed for at energioptimere deres bygninger, så er jeg sikker på, at opgaverne nok skal komme. Og så vil lærlingepladserne også komme," siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.