Dennis Kristensen: Politikerne er nogle tøsedrenge når de udliciterer
Ældreplejen er en af de flere og flere opgaver, der går fra det offentlige og over på private hænder. Men samtidig forringes arbejdsforholdene for de ansatte, viser nye tal.   Foto: Scanpix/arkiv
Arbejdsforholdene forværres, når offentlige velfærdsopgaver går over på private hænder, viser nye tal. Politikere tørrer forringelser af på private firmaer, mener forbundsformand.

Det kan gå hårdt ud over arbejdsglæden hos de ansatte, når offentlige velfærdsområder udliciteres til private firmaer.

Så hårdt, at der blandt de privatansatte FOA-medlemmer på plejecentre nu er 59 procent, som overvejer at søge væk fra deres arbejdsplads. Altså seks ud af ti ansatte, der er på vej væk.

Til sammenligning er det 33 procent, godt hver tredje, hos offentligt ansatte FOA-medlemmer på plejecentre.   

Det fremgår af en undersøgelse, som forbundet FOA har foretaget af arbejdsmiljøet blandt 710 privatansatte medlemmer. Svarene er holdt op mod resultaterne af tilsvarende undersøgelse blandt offentligt ansatte FOA-medlemmer.

For mange konkurser

Dennis Kristensen, formand for FOA, ser tallene som en konsekvens af, at der er private firmaer, som for at få en fod indenfor på markedet, har tilbudt sig til spareivrige kommuner med så billige tilbud, at det er gået ud over ydelser og arbejdsforhold for ansatte. Og i alt for mange tilfælde alligevel er endt med en konkurs.

- Vi har medlemmer, som nu er ude i deres tredje eller fjerde konkurs, og det er noget, der skaber utryghed. Vi er i det hele taget der, hvor firmaer ikke kan tjene penge, hvis de ikke laver runde hjørner og enten ikke udfører arbejdet, som de har fået kontrakt på, eller ikke giver de ansatte de vilkår, de har kontrakt på, siger FOA-formanden.

Men tallene i undersøgelsen er ikke kun problematiske for de privatansatte, mener han.

- Velfærden er presset på dét, det handler om, nemlig den kommunale økonomi. Det rammer såvel de offentligt ansatte som de private, når de leverer noget via fritvalgsordning eller via udlicitering, siger han.

Privatansatte værst stillet

På alle de områder, der er målt på, er de privatansatte FOA-medlemmer imidlertid hårdere presset end de offentlige. En større andel af de offentligt ansatte (76 procent) oplever et generelt godt arbejdsmiljø end af privatansatte (68 procent). Og flere offentlige (87 procent) end private (82 procent) oplever en glæde ved at gå på arbejde hver dag.   

Sammenligninger af stressniveau, sygefravær, forhold til kolleger og støtte fra kolleger og ledelse falder også ud til det offentliges fordel.

85 procent af de privatansatte FOA-medlemmer har oplevet nedskæringer på deres arbejdsplads det seneste år. De vurderer deres arbejdsmiljø markant dårligere og oplever i langt mindre grad at kunne yde en god kvalitet i deres arbejde end dem, der ikke har oplevet nedskæringer.

Lukker øjnene

De særligt belastede arbejdsvilkår for privatansatte medlemmer bekymrer især Dennis Kristensen, fordi flere og flere opgaver bliver flyttet væk fra ansatte i kommunerne og over på private hænder.

- Jeg synes, politikerne er nogle tøsedrenge. I stedet for selv at gå ud og forringe vilkårene tørrer de opgaven af på private og lukker øjnene for, at det kan gå ud over brugerne og de ansatte. Bare de får det billigere, siger han.

Professor og velfærdsforsker på Roskilde Universitet Bent Greve mener ikke, der er nogen tvivl om at ansatte, der bliver udliciteret, får dårligere arbejdsvilkår.

- Der er også store dele af den offentlige sektor, hvor folk synes, det går stærkt og der er stress på. Men når kommunerne udliciterer, presser de nogle gange prisen så langt ned, at det må føre til besparelser og gå ud over medarbejderne.

- Dertil er en lang række virksomheder gået konkurs, især inden for ældreomsorgen. Det smitter af på dem, der er tilbage i sektoren. Det er jo voldsomt, når 59 procent af medarbejderne vil væk på grund af utryghed og arbejdstempo, siger han.

Nysgerrig

I Dansk Erhverv, som repræsenterer mange af de virksomheder, der i dag løser opgaver for kommunerne inden for blandt andet ældrepleje, mener markedschef Jakob Scharff imidlertid ikke, at tallene er så slemme.

- 8 ud af 10 privatansatte FOA-medlemmer er glade for at gå på arbejde hver dag. Og jeg synes også, det er positivt, at knap 7 ud af 10 synes, at arbejdsmiljøet er godt. Men når det er sagt, tager vi det meget seriøst, at der er den forskel mellem offentligt og privat ansatte på området, og at så mange medarbejdere i de private virksomheder overvejer at søge væk. Det gør mig nysgerrig efter at vide, hvad der ligger bag, siger han.

Kommuner selv ude om det

En af forklaringerne har han dog allerede:

- Der har været en række af uheldige konkurser inden for ældrepleje. De har fyldt meget i medierne, selv om de i virkelighedens verden har fyldt relativt lidt. Men vi som organisation vil gøre alt for at undgå fremtidige konkurser, så vi ikke i fremtiden kommer til at stå i situationer, som vi har set for mange af, siger markedschefen.

Dansk Erhverv kunne også godt tænke sig, at kommunerne lagde mere vægt på kvalitet end på pris i deres udbud.

- Det bør ikke overraske kommuner, at der kan være udfald, når de tager imod de meget lave tilbud. De bør også nogle gange stille sig selv spørgsmålet, om det her kan hænge sammen og give det resultat, som de ønsker politisk, siger Jakob Scharff.