De ser sprint i biografen på Jamaica
Jamaica kan stadig nå at vinde medaljer i sprint-konkurrencerne. I aften på mændenes 4x100meter stafet og i kvindernes 4x400 meter stafet. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Sprint er et hit i Usain Bolts hjemland. Ungdomsmesterskaber kører på tv, og biograferne hylder landets helte.

Jamaica har allerede vundet 10 medaljer i atletikkens sprintdiscipliner ved OL i London, og sprint er så stort på den caribiske ø, at det kan være svært at forstå.

Det fortæller forfatter Rasmus Ankersen, der i forbindelse med bogen "Guldminerne" har været på Jamaica for at undersøge, hvorfor Usain Bolt og hans landsmænd de senere år er blevet næsten altdominerende.

- Den motivation, der er på Jamaica, den forstår man ikke, hvis man ikke har været der.

- I biograferne skal man stille sig op og synge nationalmelodien, før filmene starter. I Thailand viser man kongen før hver film, men på Jamaica er det sejrsceremonien fra, da Deon Hemmings blev den første jamaicanske kvinde, der vandt OL-guld.

- Hun vandt 400 meter hæk i Atlanta i 1996, og du kunne ikke gå i biografen på Jamaica i syv år uden at se Hemmings græde, mens flaget gik til tops, siger Rasmus Ankersen.

Sprintdisciplinerne er så populære, at selv ungdomsmesterskaber bliver vist på tv.

- High school-mesterskaberne er lige så store som VM og OL. Der 35.000 mennesker på tribunerne, og man siger dernede, at hvis du kan vinde under det pres, så er det bare en ny dag på kontoret at vinde til OL, siger Rasmus Ankersen.

Lørdag aften klokken 22.00 har Jamaica gode chancer for at vinde endnu en sprintmedalje, når Usain Bolt og co. stiller op i herrernes finale i 4x100 meter-stafet.

Bolt har allerede vundet 100 og 200 meteren og kan med en sejr nå op på tre guldmedaljer.

De jamaicanske kvinder har også chancen, når de skal i aktion i 4x400 meter-stafet kort forinden.