Af Sune Bové, Morten Skærbæk og Anna Rossman Thejsen
Pensionisterne kan se frem til en højere ældrecheck og for mange også en lavere husleje. De ansatte i ældreplejen får 100 millioner kroner om året at rutte med, så de kan finde arbejdsglæden tilbage.
Det var de ældre, der i går trak forhandlingerne om næste års finanslov i langdrag, og det var dem, der tog det sidste stik.
»På social- og sundhedsområdet er der meget store initiativer. Jeg vil gerne nævne, at ældrechecken, som Dansk Folkeparti jo mener, er en landvinding for vores pensionister, er yderligere forhøjet med 1.300 kroner om måneden. Og så bliver boligstøtten ikke mere modregnet, som der tidligere har været en berettiget kritik af. Vi har også fået genindført en gratis influenzavaccination og giver den til førtidspensionister, som efter en lægefaglig vurdering også kan få den,« sagde en træt og tilfreds Pia Kjærsgaard (DF).
Det er sjette gang i træk, at Dansk Folkeparti sidder alene tilbage med regeringen til sidst. Inden da havde alle Folketingets øvrige partier skrevet under på en lang række delforlig om alt fra boligpolitik til forskning og uddannelse. Til sidst blev Dansk Folkeparti belønnet for at støtte regeringen i den økonomiske politik ved at få sine egne ønsker forhandlet ind i finansloven.
Denne gang bød den som tidligere på styrkelser af ældreområdet og på retsområdet. Samtidig fik Dansk Folkeparti en række indrømmelser af regeringen. Den mest stormombruste var penge til de ansatte i ældreplejen og en særlig pulje på 250 millioner kroner, som offentlige institutioner kan søge i forbindelse med regeringens kvalitetsreform, der kommer til foråret. Regeringen har insisteret på, at den offentlige sektor skal gøres bedre uden flere penge, men Dansk Folkeparti havde på forhånd lovet vælgerne flere penge til de offentligt ansatte og deres arbejdsmiljø.
Endnu en hjertesag for Dansk Folkeparti var en særlig forskningsindsats rettet mod islamisme. Med en lille omskrivning blev det til 20 millioner kroner til forskning i Al-Qaeda-inspireret terror, som blev skyllet ned med Dansk Folkepartis hjertesag om lavere afgifter på sodavand. Til gengæld lykkedes det ikke Dansk Folkeparti, at lukke Institut for Miljøvurdering, som de ellers har truet med en række gange. I stedet bliver instituttet lagt sammen med Det Økonomiske Råd, der i dag huser de økonomiske vismænd.
Finansminister Thor Pedersen (V) er meget tilfreds med aftalen, selv om han måtte give nogle svigende, politiske indrømmelser.
»Det har været langstrakt, men det er også historisk, det vi har nået. Jeg siger tak til min regeringskollega Bendt Bendtsen og Dansk Folkeparti for den stemning, der har været for at nå et forlig. Det er det bedst tænkelige set med regeringens øjne,« siger Thor Pedersen.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.