Blogindlæg David Trads til LA-minister: Meld nu for pokker afbud til VM!

David Trads er journalist og forfatter.

JEG FORSTÅR godt, at kulturminister Mette Bock gerne vil til VM i fodbold – for hvem har dog ikke lyst til at tage til Rusland og følge Eriksen, Schmeichel & Dolberg – men det går bare ikke.

Hvorfor ikke?

Fordi Vesten – fra officielt hold – er nødt til at lægge afstand til Vladimir Putin, den russiske halv-diktator. Putin agter skamløst at bade sig i det globale projektørlys, som denne klodes tv-stationer vil kaste over verdens største begivenhed. Vi skal ikke blåstemple det.

Det er, som om at Mette Bock tror på, at politik og sport kan adskilles – selv om vi alle sammen ved, at Putin og kumpaner vil gøre alt, hvad de kan for at sørge for, at det negative ry, som Rusland fortjent har opnået, kan blive erstattet af et nyt og positivt ry.

Men…lad os nu huske, hvorfor Putins Rusland er vores fjende, ikke vores ven:

I 2014 invaderede Rusland nabolandet Ukraine og stjal Krim. Det er første gang siden Anden Verdenskrig, at det er sket i er sket i Europa. Mere end 10.000 er dræbte. De krav, som Vesten har stillet til Rusland, blæser Putin på. Den retsorden, som burde gælde, er sat ud af spil.

I 2016 blandede Rusland sig massivt i det amerikanske præsidentvalg for at splitte klodens vigtigste demokrati. Putins indblanding er veldokumenteret af USA's efterretningstjenester. Vi ved også, at russerne via organiserede, sofistikerede kampagner søger at påvirke Europas valg.

I 2017 forsøgte Rusland at slå en russisk eks-KGB-agent og hans datter ihjel med et giftgas-angreb i Storbritannien. Angrebet er så utilstedeligt – allermest ved at Rusland bryder giftgas-konventioner – at Vesten udviste hundredvis af russiske diplomater.

LISTEN ER længere – meget længere faktisk – ja, den er så rædsom, at det er utåleligt, at VM alligevel holdes i Rusland. Det ville have været passende, hvis EU havde besluttet sig for at boykotte turneringen, hvilket ville have udstillet konsekvenserne af Putins forbrydelser.

Da det ikke skete – trods britiske følere til andre nationer – burde vi som et minimum sige som eksempelvis briterne, at vi afviser at kaste glans over arrangementet ved at sende officielle repræsentanter afsted. Heldigvis har vores højeste repræsentanter – Kongehuset og statsministeren – forstået det.

Venstre og De Konservative har også den rette holdning – men Mette Bock og Liberal Alliance er ligeglad. Som Bock selv lod meddele på sin facebook-side, så tager hun frejdigt afsted:

”Når regeringen er tilstede, er det ikke for at bakke op om Putin, men for at bakke op om det danske landshold, der hverken har lod eller del i de storpolitiske stridigheder. Landsholdet har til gengæld kæmpet en brav kamp for at kvalificere sig til VM og dermed repræsentere Danmark,” skriver hun.

BOCK UNDERSTREGER også, at hun ’agter at heppe på Danmark’ – og det er trods alt godt. Desværre udtrykker hun en udenrigspolitisk naivitet, når hun tror, at hun kan undgå at legitimere Putin med sit besøg. Det er fuldkommen indlysende, at det vil ske.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, skærer det ud i pap:

”Der skal ikke meget fantasi til at se, at Putin vil bruge det til at vise, at Europa er splittet i spørgsmålet om Rusland, og at der er lande, deriblandt Danmark, der mener, at Rusland igen skal være en del af det gode selskab.”

Når nu Bock alligevel tager afsted, så kunne man i det mindste håbe, at hun ville bruge lejligheden til at udtrykke sin politiske afstandtagen til Putin, men det gør hun ikke:

”Jeg skal ikke have nogen politiske møder i Rusland, for jeg er derovre for at overvære en fodboldkamp,” siger hun til DR.

TÆNK DIG nu om en sidste gang, Mette Bock:

Meld afbud til den tur – og gør som alle os andre, der hepper på landsholdet foran tv-skærmene herhjemme.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.