Blogindlæg David Trads: De borgerlige angriber alle medier – store og små

David Trads er journalist og forfatter.

DER ER ærligt talt ikke noget som helst godt at sige om det medieforlig, som de borgerlige partier har strikket sammen – for det er angreb på alle medier:

Det, som har fyldt mest, er naturligvis massakren mod Danmarks Radio, der skal spare 20 procent, hvilket svarer til en lille milliard kroner. Naturligvis vil det føre til ringere programmer, herunder nyheder. Det kan ingen politiker tale sig ud af.

Sparekniven svinges også over Radio24syv, der mister godt ti procent og tvangsflyttes; de landsdækkende aviser som Politiken og Jyllands-Posten mister millioner; og mindre aviser som Kristeligt Dagblad og Information, som har særligt behov for støtte, beskæres markant.

Men…det er ikke kun hos de kendte brands, at kulturminister Mette Bock fra Liberal Alliance slår til – for hun tvinger i den grad også de såkaldte special- og nichemedier i knæ. Det er eksempelvis Folkeskolen, Ingeniøren og, ja, Avisen.dk, det medie, du læser netop nu.

SPECIAL- OG nicheområdet, som er populære med masser af læsere, mister i alt 21 millioner kroner med det nye forlig – og det er penge, der skal findes ved besparelser, som vil føre til færre midler til at aflønne de journalister, som skaber indholdet.

I forligsteksten formuleres det sådan her:

”Kravene til de medier, der kan få støtte, skærpes, så det i højere grad sikres, at mediestøtten ydes til nyhedsmedier, der har almen interesse for den danske befolkning,” og så skal støtten ”rettes mod en bredere kreds af brugere – og ikke bestemte erhvervs- eller faggrupper.”

Bag de ’pæne ord’ er et klart politisk motiv:

De medier, der har fagforeninger eller brancheforeninger som delejere, skal ned med nakken. Selv om disse medier i dag i udstrakt grad leverer solide artikler, skrevet af fagjournalister med særlig indsigt, som ofte savnes i den almindelige presse, så mistænkeliggøres de.

TAG EKSEMPELVIS Ingeniøren, der er ejet af Ingeniørforeningen IDA, Ingeniørforeningen i Danmark og pensionskasserne DIP og ISP, og som har en fremragende dækning af teknologi. De står nu til en halvering af de 2,9 millioner kroner, de modtager i år.

Eller tag Folkeskolen, som er ejet af Danmarks Lærerforeningen og et trykkeri i Horsens. Et blad, der uden tvivl læses af alle, der beskæftiger sig med folkeskolen – herunder ikke mindst de tæt ved 50.000 skolelærer. Deres tilskud på 2,0 millioner kroner halveres nu.

Og tillad mig at zoome ind på netop det Avisen.dk, som jeg skriver denne klumme for:

Avisen.dk er ejet af fagforeninger og Freeway, og er det medie, som dækker arbejdsmarkedet mest. Mediet har dagligt flere læsere end Aktuelt i sin tid og flere besøgende end Information og Børsen. Avisen.dk får i 2018 4,4 millioner kroner i støtte, men det skal altså halveres.

I EN tid, hvor hurtige nyheder på nettet – ofte skrevet af journalister, der dækker mange forskellige stofområde i løbet af en vagt – dominerer, er der netop behov for special- og nichemedier, hvis journalister kender deres stof i dybden. De burde ikke beskæres.

Den logik, som de borgerlige partier bruger til at argumentere for besparelserne på medier som Folkeskolen, Ingeniøren og Avisen.dk – nemlig at deres emnekreds og læserkreds ikke mangeartet nok – er i øvrigt mærkværdig.

Hvorfor?

Fordi den i givet fald ville betyde, at eksempelvis skruppelløse udgiverere som italienske Silvio Berlusconi og australske Rupert Murdoch på nul-komma-fem kunne skrue et medie sammen og modtage mediestøtte til det. Det giver ingen mening.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News