Administration 

Danskerne: Når Løkke ikke vil, så gør vi det selv

Syrere og afghanere på flugt får danskerne til lommerne som aldrig før. Mens regeringen strammer asylregler og skærer udviklingsbistanden, donerer danskerne store bidrag til flygtningehjælp.  (Foto: Foto: Søren Bidstrup, Scanpix.)

Flygtningekrisen får danskerne til lommerne og vi bliver frivillige som aldrig før.

Hjerteskærende billeder af en lille druknet flygtningedreng og horrible forhold i flygtningelejre i Libanon får i stigende grad danskerne til lommerne.

Så mens Lars Løkke Rasmussens regering skærer milliarder af udviklingshjælpen og indfører stramninger i udlændingepolitikken, sender Hr. og Fru Danmark sms-bidrag og donerer impulsivt penge på hjælpeorganisationernes hjemmesider som aldrig før.

De fire store hjælpeorganisationer - Dansk Flygtningehjælp, Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp og Red Barnet - melder alle om markante stigninger i private bidrag. Selvom ingen af organisationerne endnu har det endelige tal for indsamlede midler i 2015, er der ingen tvivl om, at 2015 bliver et rekordår for danskernes givervilje.

I Dansk Flygtningehjælp er skønnet, at der i alt er kommet private bidrag på knap 89 millioner kroner i 2015. Det er en stigning på cirka 50 procent sammenlignet med 2014, hvor der i alt blev samlet 58 millioner kroner ind via private bidrag og landsindsamlingen.

Stigende givervilje fantastisk

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm kalder danskernes stigende givervilje fantastisk.

- Det er blevet synligt for danskerne, at der er rigtig mange flygtninge i verden lige nu, hvis tilværelse er forfærdelig. Mange mennesker tænker: Hvad kan vi gøre for at hjælpe? Nogle rejser frivilligt til Lesbos for at give en hånd med, og andre griber til lommerne for at give et bidrag, og det er vi superglade for, siger Andreas Kamm.

Han fremhæver, at Flygtningehjælpen mærker en vækst både i forhold til private donationer, flere frivillige og fonde, der af egen drift ringer og tilbyder deres hjælp i form af tilskud til konkrete projekter.

- Det er positivt hele vejen rundt. Og en rigtig god fornemmelse, der både viser os, at danskerne gerne vil hjælpe, men også at det er lykkedes med at formidle kendskabet til  flygtningenes vilkår rundt om  i verden og i Danmark, siger Andreas Kamm.

Når politikerne svigter, træder danskerne til

Pengene fra private givere er også strømmet ind hos Folkekirkens Nødhjælp sidste år. I alt donerede danskerne godt 192 millioner kroner til Folkekirkens Nødhjælps arbejde i 2015, og det er godt 23 millioner kroner mere end i 2014.

Generalsekretær i Nødhjælpen Birgitte Qvist-Sørensen er taknemmelig for, at danskernes givervilje stiger samtidig med, at regeringen skærer ned på Danmarks udviklingshjælp.

- Det er i den grad opløftende, at danskerne træder til med hjælp til verdens fattigste, når politikerne svigter, siger hun.

Udover at bruge pengene på at hjælpe flygtninge til bedre levevilkår i de såkaldte nærområder arbejder Folkekirkens Nødhjælp også med blandt andet at hjælpe tørketruede bønder i Etiopien.

Red Barnet fik 10.000 nye faste støtter

Selvom det endelige indsamlingsresultat ikke er gjort op i Red Barnet, tør fundraising- og kommunikationschef Claes Amundsen godt sige, at 2015 bliver et rekordår. Blandt andet er antallet af faste bidragydere eksploderet fra 15.000 i 2014 til 25.000 sidste år. Derudover fik organisationen indsamlet 12 millioner kroner i deres årlige landsindsamling, hvilket  var godt 50 procent mere end året før.

Men Claes Amundsen oplever ikke, at danskernes trang til at hjælpe er en modreaktion på nedskæringer i udviklingsbistanden og stramninger i asylreglerne.

- Jeg ser ikke danskernes givervilje som en modreaktion men som en medreaktion udløst af empati. Når en flygtningekrise forvandler sig fra en abstrakt størrelse til en menneskelig krise tæt på, får folk lyst til at støtte, siger han.

Røde Kors rider på succesbølge

Også i Dansk Røde Kors strømmer hjælpen ind. Organisationen kan først komme med præcise tal for indsamlede private donationer i 2015, når de 213 lokale afdelinger har leveret deres regnskaber i løbet af et par måneder, oplyser økonomichef Marie Degn Bertelsen.

I 2014 viste årsregnskabet fra Dansk Røde Kors, at man fik 342 millioner kroner ind via indsamlinger og private bidrag. Det tal vil ifølge økonomichefen stige med mindst 5 og op til 15 procent i 2015, og giverviljen skyldes ifølge Marie Degn Bertelsen både flygtningekrisen og det store jordskælv i Nepal.

Alene antallet af sms-bidrag og bidrag via Røde Kors’ hjemmeside er fordoblet i 2015 sammenlignet med året før. Derudover er Dansk Røde Kors gået fra omkring 25.000 til 30.000 frivillige.

Nye strømninger af hjælpsomhed

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm oplever, at der er nogle strømninger af positiv hjælpsomhed i befolkningen, der favner bredt og kommer alle organisationer til gavn. Han peger også på den nye bevægelse ’Venligboerne’, der har lokalafdelinger overalt i landet, som en del af den strømning.

- Fænomenet Venligboerne er jo et fantastisk eksempel på, at der opstår nye positive bevægelser, der på hver sin måde forsøger at hjælpe i situationen, siger han.

Andreas Kamm ser den voksende giverlyst, de mange frivillige og de nye initiativer som et forsvar for det danske og europæiske værdigrundlag, der for tiden er under stærkt pres fra især beslutningstagerne, som blandt andet piller ved rettighederne for familiesammenføringer.

- Der er et pres på rettigheder, hvor de frivillige bliver sådan en slags demonstration af, at der er lag i befolkningen, som på den måde giver en stemme i den anden retning om, at vi må være mere hjælpsomme og mere rummelige, siger han.

Giverviljen har ikke toppet endnu

Andreas Kamm tror ikke, at danskernes givervilje har toppet. Tværtimod er han overbevist om, at danskerne fortsat vil finde deres smartphone frem eller donere penge på nettet i 2016.

- Jeg vil tro, at vi også kan mærke den her positive bølge i 2016. Det tror jeg også, fordi jeg ikke hører til dem, der tror, at det her går over. Tværtimod tror jeg, at vi har en meget langvarig situation med rekordhøje flygtningetal, som vil berøre Europa og Danmark i en lang periode, fordi vi har Mellemøsten tæt på, fastslår han.

- Vi har lige hørt om 27 flygtninge, der er druknet i havet mellem Tyrkiet og Grækenland, og i år vil vi fortsat blive konfronteret med noget, der rører os meget som mennesker og får os til at tænke: Jamen, det går jo ikke. Derfor tænker jeg, at danskerne fortsat vil bidrage, siger Andreas Kamm.

Rekordår for private gaver til hjælpeorganisationer

Dansk Røde Kors - er gået fra 25.000 til godt 30.000 frivillige i 2015. I 2014 fik organisationen i alt 342 millioner kroner i indsamlede midler fra blandt andet genbrug, frivillige bidrag, fonde og arv. I 2015 forventes tallet at stige med et sted mellem 5 og 15 procent - eller mindst 17 millioner kroner.

Folkekirkens Nødhjælp - danskerne har doneret godt 192 millioner kroner i 2015. Det er mere end 23 millioner kroner mere end i 2014.

Dansk Flygtningehjælp - har indsamlet cirka 89 millioner kroner fra private bidrag, indsamlinger og events i 2015. I 2014 var tallet 58 millioner kroner. Dertil skal lægges bidrag fra fonde og virksomheder. Organisationen har også fået tusindvis af nye frivillige.

Red Barnet - har fået cirka 10.000 nye faste bidragydere i 2015, så organisationen nu har i alt 25.000 personer, der i gennemsnit betaler cirka 1.000 kroner årligt. Derudover rekordindsamling på 12 millioner kroner til Red Barnets Landsindsamling i september.

Note: Organisationerne har endnu ikke udgivet årsregnskaber for 2015. Tallene bygger på rundringning.

mange forsamlet på en bar
Nyheder

Ikonisk bar lukker

OB-fans
BREAKING

OB rykker ud af Superligaen

en pakke medicin
Sundhed

Studie:
Ozempic kan forebygge
kronisk sygdom

lotto kupon
Nyheder

Spille-held i Eurojackpot:

Nye danske millionærer

politiafspærring
Krimi

Ni anholdt efter knivstikkeri

kystlinie
Nyheder

Lort i vandet: 
Her skal du ikke bade

pengesedler og mønter
Nyheder

Børnetøjsfirma er

reddet fra konkurs

brændende bygning
Krimi

Brand i højhus

menneskemængde til koncert
Nyheder

Snart udsolgt

blå blink
Krimi

19-årig mand

stukket i brystet 

to boksere i ringen
Sport

Øretæver i luften:

Pakker flinke-Dina væk

netto - logo
Nyheder

Smutter også fra Priden

portræt mand
Nyheder

Vil give Trump

mundkurv på 

Portræt af Pernille Højmark
Kendte

Pernille Højmark

dolket i ryggen:

Ærgerligt

Rikke Marie Madsen på banen
Sport

Landsholdsspiller

er gravid

Nyheder

Løkke: Israel skal

efterleve FN-dom

Stine Bosse
Nyheder

Vil erstatte

kroner med euro

Nærbillede af en slang
Krimi

88 kongepytonslanger

fundet i hus

Flemming Jensen portræt.
Kendte

Flemming Jensens

kone er indlagt

En hånd imellem flere skunkplanter
Krimi

Tippede politiet om

skjult skunk

laboratorium

Janni Ree og Jackie Navarro med armene om hinanden.
Kendte

Forsidefruer

i åben krig

Nicolai Wammen foran Christiansborg
Nyheder

Wammen finder over

11 nye milliarder

Politiafspærringstape
Krimi

Deprimeret mand

dræbte sin kone med

kniv og håndvægt

en kvinde kigger på fotografen
Kendte

Birgitte Hjort Sørensen
sælger sin liebhaverbolig

en kommuneskilt
Krimi

Korsør-sagen: Søgte på Sorø efterskole dagen efter overfald

billede af politibil
Krimi

Politimand frifundet: Kørte vild udrykning med anholdt

en håndboldsspiller smiler
Kendte

Mikkel Hansen
kan score millioner

en knækket lift
Krimi

Arbejdsulykke:

Mand faldt 20 meter

Nyheder

Dansk universitet dropper kinesiske partnere

et vejskilt
Krimi

Korsør-sagen: 15-årig var bange - havde strips på

et forelsket par
Kendte

Kendt coach

går ind i politik

myg sidder på arm
Sundhed

Sådan behandler du

dine myggestik

en mand smiler
Sport

Her er den:
Malte Eberts nye,

officielle EM-sang

et tog
Nyheder

LIGE NU: Tog holder i vejen og bremser tog til Danmark

beredskab arbejder
Krimi

Mindst 4 døde og 16 såret efter bygningskollaps på Mallorca

et maleri af et søslag.
Helt vildt

Skibsvrag med milliarder i værdi skal hæves

En smilende mand i sort hvid billede
Kendte

Gustav Winckler: Nu er de begge til salg

politi arbejder
Krimi

Politiet efterforsker skud mod bygning

et byskilt
Krimi

Flere anholdte efter groft overfald på 16-årig ved højlys dag

en politiafspærring
Krimi

Pågrebet efter skyderi på Nørrebro

Kong Frederik smiler
Debat

Jes Dorph-Petersen: Slap dog af, Frede!

Prins joachim i jakke og slips
Kongelige

Prins Joachim får job på TV

Krimi

Fire mænd sigtet for økonomisk svindel på Facebook

Krimi

Kvinde hjalp 117 personer med at snyde i skat

Kvinde vinker
Kendte

Britney Spears smider ALT tøjet

Kvinde med diadem
Kongelige

Alexandra til numerolog:

Det hedder hun nu

To politifolk på pressemøde
Krimi

Politiet lover åbenhed i Emilie Meng-sag

Smadret bydel
Nyheder

Tornado dræber fem personer

Cyklist på regnvåd vej
Nyheder

I dag kan der falde en hel måneds regn

bil foran bygning
Biler

Her er årets Brugtbil 2024

Nyheder

Partier i fælles front vil sænke skatten

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Drama i brugsen:

13-årig stjæler bold

og sparker ansat

Pengesedler og mønter
Nyheder

Snart kan du søge
tilskud på 27.000 kr.

myg sidder på arm
Dyreliv

Sådan holder 
du myggene væk

politi arbejder
Krimi

Knivstikkeri:

15-årig dræbt 
- 14-årig anholdt

dåser i en skraldespand
Nyheder

Nu kommer der
pant på tyske dåser

en edderkop
Dyreliv

Her er sjælden edderkop set for første gang

en mand kigger på fotografen
Kendte

Lars Ranthe:
- Jeg var pattestiv hver weekend

en træner
Sport

Medier: Chelsea og Manchester United er varme på Thomas Frank

Nyheder

Dramatisk udvikling: Auktion over Elvis' berømte ejendom blokeret

en mand
Nyheder

Briterne skal til parlamentsvalg

kø på motorvej
Krimi

Uheld giver kø

og forlænget rejsetid

en kvinde
Kendte

Dansk influencer
kan score millioner

et villakvarter set fra luften
Nyheder

Disse boligejere straffes med højere renter

brandfolk i aktion
Krimi

Novo Nordisk-brand
er under kontrol

Tegning fra retten
Krimi

Mor hørte sin datter

skrige højt i telefonen

under overfald

Morten Olsen og Patrick Mtiliga
Kendte

Fodbold-legende sætter

millionvilla til salg

Røg på stedet
Krimi

Novo Nordisk brænder

En kvinde ligger i en hospitalsseng
Nyheder

20 personer er på

intensivafdeling

efter turbulens

To betjente på stedet
Krimi

Sådan blev

Korsør-manden

anholdt

Janni Ree med armen om sin mand, Karsten Ree.
Kendte

Karsten Ree

hastet på hospitalet

Sløret tegning af manden fra retten
Krimi

LIVE: Dag 4 i

Kirkerup-sagen

Udrejsecenter Kærhovedsgård
Krimi

25-årig tiltalt -

truet til tavshed

Et medlem af Bandidos set fra ryggen med rygmærke
Krimi

Politiet forbyder

Bandidos

Vildt regnvejr ved et hus
Nyheder

En halv måneds

regn på vej

Janni og Karsten Ree med armene om hinanden.
Kendte

Karsten Ree

er helt færdig

Den nedbrændte bygning
Nyheder

De tager regningen

for Børsen-brand

Stødtanden
Nyheder

Stødtand fra mammut

fundet i Danmark

Riley Keough
Kendte

Elvis arving vil forhindre

salg af Graceland