Danskerne: Når Løkke ikke vil, så gør vi det selv

Syrere og afghanere på flugt får danskerne til lommerne som aldrig før. Mens regeringen strammer asylregler og skærer udviklingsbistanden, donerer danskerne store bidrag til flygtningehjælp.  (Foto: Foto: Søren Bidstrup, Scanpix.)

Flygtningekrisen får danskerne til lommerne og vi bliver frivillige som aldrig før.

Hjerteskærende billeder af en lille druknet flygtningedreng og horrible forhold i flygtningelejre i Libanon får i stigende grad danskerne til lommerne.

Så mens Lars Løkke Rasmussens regering skærer milliarder af udviklingshjælpen og indfører stramninger i udlændingepolitikken, sender Hr. og Fru Danmark sms-bidrag og donerer impulsivt penge på hjælpeorganisationernes hjemmesider som aldrig før.

De fire store hjælpeorganisationer - Dansk Flygtningehjælp, Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp og Red Barnet - melder alle om markante stigninger i private bidrag. Selvom ingen af organisationerne endnu har det endelige tal for indsamlede midler i 2015, er der ingen tvivl om, at 2015 bliver et rekordår for danskernes givervilje.

I Dansk Flygtningehjælp er skønnet, at der i alt er kommet private bidrag på knap 89 millioner kroner i 2015. Det er en stigning på cirka 50 procent sammenlignet med 2014, hvor der i alt blev samlet 58 millioner kroner ind via private bidrag og landsindsamlingen.

Stigende givervilje fantastisk

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm kalder danskernes stigende givervilje fantastisk.

- Det er blevet synligt for danskerne, at der er rigtig mange flygtninge i verden lige nu, hvis tilværelse er forfærdelig. Mange mennesker tænker: Hvad kan vi gøre for at hjælpe? Nogle rejser frivilligt til Lesbos for at give en hånd med, og andre griber til lommerne for at give et bidrag, og det er vi superglade for, siger Andreas Kamm.

Han fremhæver, at Flygtningehjælpen mærker en vækst både i forhold til private donationer, flere frivillige og fonde, der af egen drift ringer og tilbyder deres hjælp i form af tilskud til konkrete projekter.

- Det er positivt hele vejen rundt. Og en rigtig god fornemmelse, der både viser os, at danskerne gerne vil hjælpe, men også at det er lykkedes med at formidle kendskabet til  flygtningenes vilkår rundt om  i verden og i Danmark, siger Andreas Kamm.

Når politikerne svigter, træder danskerne til

Pengene fra private givere er også strømmet ind hos Folkekirkens Nødhjælp sidste år. I alt donerede danskerne godt 192 millioner kroner til Folkekirkens Nødhjælps arbejde i 2015, og det er godt 23 millioner kroner mere end i 2014.

Generalsekretær i Nødhjælpen Birgitte Qvist-Sørensen er taknemmelig for, at danskernes givervilje stiger samtidig med, at regeringen skærer ned på Danmarks udviklingshjælp.

- Det er i den grad opløftende, at danskerne træder til med hjælp til verdens fattigste, når politikerne svigter, siger hun.

Udover at bruge pengene på at hjælpe flygtninge til bedre levevilkår i de såkaldte nærområder arbejder Folkekirkens Nødhjælp også med blandt andet at hjælpe tørketruede bønder i Etiopien.

Red Barnet fik 10.000 nye faste støtter

Selvom det endelige indsamlingsresultat ikke er gjort op i Red Barnet, tør fundraising- og kommunikationschef Claes Amundsen godt sige, at 2015 bliver et rekordår. Blandt andet er antallet af faste bidragydere eksploderet fra 15.000 i 2014 til 25.000 sidste år. Derudover fik organisationen indsamlet 12 millioner kroner i deres årlige landsindsamling, hvilket  var godt 50 procent mere end året før.

Men Claes Amundsen oplever ikke, at danskernes trang til at hjælpe er en modreaktion på nedskæringer i udviklingsbistanden og stramninger i asylreglerne.

- Jeg ser ikke danskernes givervilje som en modreaktion men som en medreaktion udløst af empati. Når en flygtningekrise forvandler sig fra en abstrakt størrelse til en menneskelig krise tæt på, får folk lyst til at støtte, siger han.

Røde Kors rider på succesbølge

Også i Dansk Røde Kors strømmer hjælpen ind. Organisationen kan først komme med præcise tal for indsamlede private donationer i 2015, når de 213 lokale afdelinger har leveret deres regnskaber i løbet af et par måneder, oplyser økonomichef Marie Degn Bertelsen.

I 2014 viste årsregnskabet fra Dansk Røde Kors, at man fik 342 millioner kroner ind via indsamlinger og private bidrag. Det tal vil ifølge økonomichefen stige med mindst 5 og op til 15 procent i 2015, og giverviljen skyldes ifølge Marie Degn Bertelsen både flygtningekrisen og det store jordskælv i Nepal.

Alene antallet af sms-bidrag og bidrag via Røde Kors’ hjemmeside er fordoblet i 2015 sammenlignet med året før. Derudover er Dansk Røde Kors gået fra omkring 25.000 til 30.000 frivillige.

Nye strømninger af hjælpsomhed

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm oplever, at der er nogle strømninger af positiv hjælpsomhed i befolkningen, der favner bredt og kommer alle organisationer til gavn. Han peger også på den nye bevægelse ’Venligboerne’, der har lokalafdelinger overalt i landet, som en del af den strømning.

- Fænomenet Venligboerne er jo et fantastisk eksempel på, at der opstår nye positive bevægelser, der på hver sin måde forsøger at hjælpe i situationen, siger han.

Andreas Kamm ser den voksende giverlyst, de mange frivillige og de nye initiativer som et forsvar for det danske og europæiske værdigrundlag, der for tiden er under stærkt pres fra især beslutningstagerne, som blandt andet piller ved rettighederne for familiesammenføringer.

- Der er et pres på rettigheder, hvor de frivillige bliver sådan en slags demonstration af, at der er lag i befolkningen, som på den måde giver en stemme i den anden retning om, at vi må være mere hjælpsomme og mere rummelige, siger han.

Giverviljen har ikke toppet endnu

Andreas Kamm tror ikke, at danskernes givervilje har toppet. Tværtimod er han overbevist om, at danskerne fortsat vil finde deres smartphone frem eller donere penge på nettet i 2016.

- Jeg vil tro, at vi også kan mærke den her positive bølge i 2016. Det tror jeg også, fordi jeg ikke hører til dem, der tror, at det her går over. Tværtimod tror jeg, at vi har en meget langvarig situation med rekordhøje flygtningetal, som vil berøre Europa og Danmark i en lang periode, fordi vi har Mellemøsten tæt på, fastslår han.

- Vi har lige hørt om 27 flygtninge, der er druknet i havet mellem Tyrkiet og Grækenland, og i år vil vi fortsat blive konfronteret med noget, der rører os meget som mennesker og får os til at tænke: Jamen, det går jo ikke. Derfor tænker jeg, at danskerne fortsat vil bidrage, siger Andreas Kamm.

Rekordår for private gaver til hjælpeorganisationer

Dansk Røde Kors - er gået fra 25.000 til godt 30.000 frivillige i 2015. I 2014 fik organisationen i alt 342 millioner kroner i indsamlede midler fra blandt andet genbrug, frivillige bidrag, fonde og arv. I 2015 forventes tallet at stige med et sted mellem 5 og 15 procent - eller mindst 17 millioner kroner.

Folkekirkens Nødhjælp - danskerne har doneret godt 192 millioner kroner i 2015. Det er mere end 23 millioner kroner mere end i 2014.

Dansk Flygtningehjælp - har indsamlet cirka 89 millioner kroner fra private bidrag, indsamlinger og events i 2015. I 2014 var tallet 58 millioner kroner. Dertil skal lægges bidrag fra fonde og virksomheder. Organisationen har også fået tusindvis af nye frivillige.

Red Barnet - har fået cirka 10.000 nye faste bidragydere i 2015, så organisationen nu har i alt 25.000 personer, der i gennemsnit betaler cirka 1.000 kroner årligt. Derudover rekordindsamling på 12 millioner kroner til Red Barnets Landsindsamling i september.

Note: Organisationerne har endnu ikke udgivet årsregnskaber for 2015. Tallene bygger på rundringning.

Krimi

Efter vanvidskørsel i Odense: Nu reagerer ministeren

Kendte

Peter Mygind fik 4.000 fadøl og vandfyldte kondomer i hovedet

Krimi

Lagt i håndjern og sigtet: Havde legetøjspistol med i Tivoli

Nyheder

Discountkæde dropper turbokyllinger

Krimi

Instagram flyder med ulovlige kopivarer: Svindlere har frit spil

Corona

Her skal du selv betale for 14 dages karantæne på hotel

Krimi

Ny udvikling: Politiet leder efter Maddies lig i vandbrønde

Krimi

Nød drink og fik hotelgæst i hovedet: Begge døde

Dyreliv

Forhadt jæger dræbte løven Cecil - nu dræber han truede får

Corona

Trump viser sig for første gang med ansigtsmaske - igen rekord i antal af coronatilfælde i USA

Corona

Anders And tilbage på job: Disneyland åbnet i USA's epicenter

Rejser

Husk ansigtsmaske

på ferien:

Ellers vanker der bøder

Nyheder

Dreng dræbt af haj

Krimi

Familie på fire og solobilist i frontalt sammenstød - to er i kritisk tilstand

Corona

Vil løslade 8.000 fanger

for at bremse virus

Nyheder

Eftersøgning afblæst:

Turist glemte sit

tøj på stranden

Sundhed

Advarsel: Her må du IKKE drikke vandet

Sport

Fodboldlegende død

Nyheder

Ville redde

dreng i havsnød:

11 drukner i ferieparadis

Sport

Varsler forbud mod

sport resten af året

Krimi

Fem ferieråd:

Sådan undgår

du indbrud

Krimi

57-årig havde bilen fuld af hash - fik straksdom

Kongelige

Joachim vil score kassen

Nyheder

Halv pris får besøgs-tallene til at stige

Sundhed

Spøjst trick:

Tampon kan redde

din potteplantes liv

Corona

Rekordstor stigning i

coronasmittede

Nyheder

Epsteins veninde

i retten:

Afviser at have lokket

mindreårige

Nyheder

Se op i nat:

Komet på himlen

Underholdning

Rasende Meghan:

Vil stoppe stor afsløring 

Nyheder

Verdensberømt

museum skal

nu være moské

Krimi

Nye spor i norsk

drabssag:

Blod på trappen

Helt vildt

Ferrari kørt i havnen

Krimi

Mand dømt:

Voldtog kærestens

10-årige datter

Kendte

Forsvundet mors sidste besked

til sønnen:

"Kun os to"

Nyheder

Krejler Låsby-Svendsen

er død

Rejser

Danskerne rejser sikkert:

Græske øer og Mallorca hitter

Krimi

Antallet af indbrud

er rekordlavt

Kendte

Afsløring i

Michael Jacksons dagbog:

Nogen vil myrde mig

Kongelige

100 år siden i dag

Ridetur markerede genforeningen

Film og TV

Ny James Bond-film

bliver skubbet

til næste år

Nyheder

Weekendens vejr:

Køligt og friskt

Corona

FAKTA: I disse situationer bør du bruge mundbind

Rejser

Wi-fi-netværk på ferien?

Her er eksperternes advarsel

Sport

FCM-træner:

Vi har de bedste spillere

og det bedste hold

Krimi

Forældre knuste efter

mand blev frifundet

for voldtægt af deres datter

Krimi

Mand gik amok: Truede vinduespudser og kylede basketball efter ham

Kendte

Casper Christensen står bag ny Hollywood-komedie

Krimi

Frederik er efter et halvt år fortsat savnet

Krimi

To svenskere dømmes for bombe ved Skattestyrelsen

Biler

Tusinder kan nu sagsøge VW

Krimi

Britta Nielsens børn idømmes flere års fængsel

Nyheder

Stævning opretholdes

mod optagelser af

omsorgssvigt

Kongelige

Drama på

kronprinsfamiliens ferie:

Bilbrand på slottet

Nyheder

Så er der grønt lys for rejser til Skåne

Kendte

Nedtur:

Thomas Eje

aflyser alt

Helt vildt

Verdens største:

Gigantfærge til

Bornholm på vej

Krimi

Mysterium i Hvidovre:

Totalsmadret bil

Alle er væk

Krimi

Stjerne forsvundet

efter svømmetur

Biler

Motorcykel-ulykker

eksploderer

Nyheder

Et kinderæg

kan bremse

landbrugets forurening

Sundhed

Pas på naturen

- den er farlig

Corona

Australiens lockdown

sender dystre signaler

til USA

Nyheder

Højeste boligpriser

i 10 år

Nyheder

20 meter høj kran væltede ned i huse: En er død

Helt vildt

Dreng født med sin mors spiral i hånden

Nyheder

Populært turiststed forbyder salg af hundekød

Krimi

Trussetyv på spil i villakvarter

Nyheder

USA har nu over tre millioner bekræftede coronasmittede

Krimi

To rumænere knaldet med værktøj for 400.000 kroner

Nyheder

Uhyggelig ulykke: To dræbt og syv kvæstet i populært vandreområde

Nyheder

Så mange får sommerchecken i arbejde

Krimi

Efterlyst: Kender du disse mænd?

Krimi

Dannie er flygtet fra psykiatrisk: Vær forsigtig

Kendte

Flyttede i kollektiv:

Ikke meningen

vi skal være alene

Corona

Ny forskning:

Coronavirus kan

give skader på hjernen

Helt vildt

Kørte 100 km/t med

en af verdens farligste

slanger mellem benene

Nyheder

Nyt kursus for ledige:

"Certificeret

kontaktfladeafspritter"

Krimi

Børnehave er

brudt i brand

Kendte

Kanye West dropper

støtte til Trump:

Jeg vil være præsident