Danskerne vender ryggen til dumme skavanker
Danskernes helbred er bedre end for fem år siden. Foto: Colourbox
På fem år er antallet af danskere med små handicaps faldet med 130.000, viser ny stor undersøgelse.

På få år er antallet af danskere, der skranter med dårlig ryg, tilbagevendende hovedpine eller musealbue faldtet markant.

Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) har lavet en stor undersøgelse, der kortlægger danskernes helbredssituation.

Mens antallet af danskere med store handicaps er stabilt, så er antallet af folk med små handicaps faldet med 130.000 mennesker siden 2005.

Det skriver Agenda.

Forskerne på SFI har ikke kunnet afgøre, hvad det bedre helbred skyldes.

"Vi prøvede først at kontrollere for, at alderssammensætningen i samfundet er ændret og nogle andre karaktaristika. Men vi ser, at det er ikke det," siger forskningsassistent Lars Brink Thomsen, der står bag undersøgelsen, til Newspaq.

Høj- og lavkonjuktur spiller heller ikke nævneværdigt ind, siger han.

Til gengæld kan det ses som et udtryk for, at det danske sundhedsvæsen faktisk virker, mener sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet, Preben Møller Pedersen.

"Med den store indsats fra sundheds- og socialvæsenet med f.eks. 600.000 indlæggelser om året og endnu flere i ambulant behandling, burde helbredsproblemerne også være i bedring. Kort sagt kan man sige, at sundhedsvæsenet kan gøre mere og mere for flere og flere," siger han til Agenda.

Lars Brink Thomsen fra SFI mener da også, at det er gode nyheder. Statens Institut for Folkesundheds tilsvarende undersøgelse viser nemlig samme takter.

"Når man sammenligner med de andre tal, så kan man godt tillade sig at konkludere, at danskernes helbred bliver bedre, og det er jo glædeligt," siger han.