Danskerne spiser piller som aldrig før
Brugen af smertestillende medicin i Danmark er steget alarmerende de sidste ti år. Myndighederne bør gribe ind, advarer forskere. Foto: colourbox
Det er ikke længere acceptabelt at være ulykkelig. Når tingene presser på, medicinerer vi os ud af problemerne.

Hver eneste dansker 175 smertestillende piller om året - det svarer til en pille hver anden dag hele året, skriver Information med tal fra Apotekerforeningen.

Pillerne bliver brugt til at håndtere stress, men også til at forebygge. "Vi bruger smertestillende medicin som en form for redskab i en presset dagligdag, hvis vi skal nå en masse ting," siger Vibeke Koushede fra Statens Institut for Folkesundhed, der har undersøgt forbruget af smertestillende håndkøbsmedicin.

Vibeke Koushede sammenligner brugen af smertestillende piller med cigaretter og alkohol. Begge typer substans bruges som selvbehandling mod stresrelateret adfærd.

Smertestillende piller hjælper dog ikke på lang sigt, forklarer Peter la Cour, lektor med speciale i sundhedspsykologi.

"Hovedpinepiller behandler jo ikke årsagen til, at smerten opstod, men hvis vi kan finde en hurtig mekanisk løsning, så bruger vi den, for vi vil ikke længere acceptere lidelse," siger han til Information.

Forskerne opfordrer myndighederne til at tage situationen seriøst.

"Sundhedsstyrelsen laver ikke deres arbejde. Hvis de skal forestille at styre sundheden og oplyse om den, så burde de gøre opmærksom på, at vi har et folkesundhedsproblem i forhold til det stigende forbrug af lykkepiller, hovedpinepiller mm," siger Peter la Cour.

Kilde: Information