Danskerne: Sohn tog imod sorte penge
Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn har fået sorte penge fra Moskva. Det tror knap hver anden dansker. Foto: Mik Eskestad / POLFOTO
Det får ingen betydning, selvom knap hver anden dansker tror, at Ole Sohn har fået sorte penge i sin tid som DKP-formand, vurderer ekspert.

Ole Sohn fik sorte lommepenge fra Moskva, da han var formand for Danmarks Kommunistiske Parti.

Det tror knap hver anden dansker ifølge en meningsmåling af Wilke for Nyhedsbureauet Newspaq.

Helt præcist mener 48 procent, at den nuværende erhvervs- og vækstminister fik penge uden om systemet.

23 procent af danskerne stoler derimod på Sohn, når han siger, at han intet kender til de sorte penge, mens 29 procent ikke ved, hvad de heller til.

I SF-lejren på Christiansborg sukker politisk ordfører Jesper Petersen, da han skal udlægge danskernes svar.

"Historien om Ole Sohns tid i DKP er undersøgt af en række eksperter, og alle konkluderer, at der ikke er noget at komme efter," siger Jesper Petersen til Newspaq, og slår fast, at SF og regeringen har tillid til Ole Sohn.

Han hæfter sig særligt ved, at de samme danskere, som tror, Sohn har modtaget sorte penge, stadig mener, han er egnet til at være minister.

"På trods af de massive beskyldninger, der kommer fra Venstre, så synes jeg, det er positivt at så mange danskere holder hovedet koldt. Senest er Ole Sohn blevet sikkerhedsclearet, så der er ikke noget at komme efter," fastslår Jesper Petersen.

Knap halvdelen af danskerne mener nemlig, at Sohn kan fortsætte som minister, selvom den sidste KGB-agent i Danmark siger til Jyllands-Posten, at der er givet sorte penge i tiden, hvor Sohn var formand for DKP.

Når vælgerne ser gennem fingre med Sohns fortid, skyldes det ifølge valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet, at danskerne allerede har taget stilling.

"Man kan sammenligne det med Helle Thornings skattesag, som kom frem midt under valgkampen, men som ikke fik nogen betydning, fordi folk havde taget stilling," siger han til Newspaq.

SF har i den sidste tid skulle finde lykkepillen frem, når de læste meningsmålingerne. Men valgforskeren vurderer ikke, at Sohn får flere vælgere til at forlade SF.

"Mange af regeringsblokkens vælgere vil gerne acceptere, at han har modtaget pengene, og fordi det ligger så langt tilbage, så får det ikke betydning," fortæller Stubager.

SF har ikke selv mulighed for at åbne Arbejderbevægelsens arkiver, men Jesper Petersen ønsker ikke at tilskynde de nuværende medlemmer af DKP til at åbne op for journalister, selvom Sohns sorte penge er en "myte".

Undersøgelsen er gennemført den 9. november 2011 via internet blandt 618 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år. Usikkerheden er på +-3,96 procent på totaler.

faktaboks

Tror du, at Ole Sohn har modtaget såkaldt sorte penge fra Moskva i sin tid som formand for Danmarks Kommunistiske Parti?

Ja: 48 procent
Nej: 23 procent
Ved ikke: 29 procent

Mener du, at Ole Sohn kan fortsætte som minister på baggrund af de nuværende oplysninger?

Ja: 48 procent
Nej: 32 procent
Ved ikke: 20 procent

Kilde: Wilke for Newspaq