Danskerne optagede af offentlig overenskomst: "Det handler om velfærd"
KLs topforhandler Michael Ziegler møder demonstranter med røde flag og skilte om overenskomstforhandlingerne der modtager de delegerede ved Kommunernes Landsforenings Topmøde 2018 der startede i Aalborg Kongres og Kulturcenter, torsdag den 8. marts 2018. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Næsten ni ud af ti danskere oplever, at forhandlingerne om en ny overenskomst i den offentlige sektor vedkommer dem. Danskerne prioriterer den offentlige sektor højt, vurderer ekspert.

Der er stort set ingen danskere, der kan kaste en sten i sin nærmeste omgangskreds, uden at ramme en offentligt ansat. Vi kender alle til de offentligt ansattes løn og arbejdsforhold, og derfor er danskerne meget engagerede i de aktuelle overenskomstforhandlinger.

Det forklarer antropolog og kommentator Dennis Nørmark. Det kommer derfor ikke bag på ham, at 88 procent af danskerne i en ny måling svarer, at forhandlingerne om nye overenskomster for offentligt ansatte vedkommer dem.

Det er analyseinstituttet Wilke, som har foretaget undersøgelsen for Avisen.dk. Her svarer 35 procent, at forhandlingerne i høj grad vedkommer dem, mens 29 procent svarer i nogen grad og 24 procent svarer i mindre grad. Kun 10 procent svarer, at forhandlingerne ikke vedkommer dem.

- Det er jo pointen i at varsle strejke og lockout at gøre hele samfundet involveret i den her situation og få alles opmærksomhed rettet imod den. Og der må man sige, det her beviser, at at det i stort omfang er lykkedes, siger Dennis Nørmark.

Angreb på velfærdsstaten

Når forhandlingerne om nye overenskomster i det offentlige kan få så stor opmærksomhed, så skyldes det ifølge kommunikationsrådgiver Peter Goll, at de afspejler en kamp om den offentlige sektor.

Som Avisen.dk tidligere har beskrevet bakker 63 procent af danskerne op om de offentligt ansatte i overenskomstforhandlingerne, og 66 procent mener, at der er råd til at give de offentligt ansatte mærkbare lønstigninger.

- Jeg ser den store opbakning som et udtryk for en holdning om, at det er nødvendigt at prioritere den offentlige sektor, at der skal være nogle ordentlige løn og arbejdsvilkår for at de offentligt ansatte kan udføre et ordentligt stykke arbejde, siger han.

Hvis arbejdsgiverne kører for hårdt på i forhandlingerne, risikerer de, at danskerne vil se det som et angreb på velfærdsstaten, mener Peter Goll.

- De er jo også politikere, som er afhængige af befolkningens velvilje, når de skal vælges.
Et folketingsvalg er måske kun omkring et år væk, så det kan være svært for politikerne at tage et meget hårdt opgør omkring det her, siger han.

Om det bliver de offentligt ansatte eller arbejdsgiverne, der ender med at vinde danskernes sympati, ved vi først, hvis og når konflikten bryder ud, vurderer Dennis Nørmark.

- Arbejdsgivernes kan ikke vinde på følelser, de kan kun vinde på kolde tal og fakta, og det sælger ikke ret mange billetter. Men de kan håbe på, at der kommer en tilpas stor frustration, når folks verden bryder sammen på grund af strejke i næste uge. Og at befolkningen skyder skyldes på lønmodtagerne, siger han.

I morgen, lørdag, har Forligsmanden indkaldt parterne på det kommunale område til nye forhandlinger.