Danskere overvurderer omfanget af kriminalitet
Danskerne er generelt ikke bevidste om det fald, der har været i mange kriminalitetstyper de seneste fem år. Alligevel er lidt mere end syv ud af ti danskere slet ikke eller kun lidt bekymret for indbrud, hæleri, voldtægt, vold og hjemmerøveri. Foto: Colorbox.dk/Free
Langt de fleste danskere bekymrer sig ikke særligt om kriminalitet, selv om de overvurderer omfanget.

Få danskere er bange for at blive udsat for en forbrydelse, selv om de faktisk overvurderer, hvor meget kriminalitet der bliver begået.

Det er det overordnede budskab i en ny undersøgelse foretaget af Rambøll for Det Kriminalpræventive Råd.

Overordnet set er formanden for Det Kriminalpræventive Råd, Henrik Dam, godt tilfreds med undersøgelsens hovedbudskab om en lav bekymring.

- Danskerne er ikke særligt bekymrede for kriminalitet, og det er et godt tegn. Bekymring giver anledning til frygt, og det er jo ikke noget, vi ønsker at have i vores befolkning, siger han til Ritzau.

Selv om langt de fleste ikke er bekymrede for kriminalitet, er mange ikke bevidste om, at kriminaliteten generelt er faldet de seneste år.

Undersøgelsen viser, at mange danskere forestiller sig, at der sker lige så mange eller flere forbrydelser i dag, end det var tilfældet for fem år siden. Det er, selv om kriminalitet rettet mod danskere generelt er faldet siden 2009.

- Generelt er befolkningen robust over for kriminalitet forstået på den måde, at de fleste af os ikke er bekymrede.

- Men vi kan se, at blandt de, som er bekymrede, er nogen mere bekymrede, end de behøver at være. Og det påvirker så deres adfærd, siger Henrik Dam.

Undersøgelsen har kigget på danskernes bekymring for forskellige former for kriminalitet. Flere end syv ud af ti danskere er slet ikke eller kun lidt bekymret for indbrud, hæleri, voldtægt, vold og hjemmerøveri.

Omvendt er flere bekymrede for at blive udsat for it-kriminalitet. Her er hver fjerde temmelig eller meget bekymret.

Ifølge en opgørelse fra Rigspolitiet er det netop inden for it-kriminalitet, at politiet ser en stigning i antallet af anmeldelser.

I 2015 steg især anmeldelser inden for svindel på nettet med kortoplysninger og NemID-koder. Flere bliver lokket med de så kaldte phishingmails, hvor kriminelle lokker folk til at videregive kontooplysninger.

Det altså på trods af, at den samlede kriminalitet er faldet.

/ritzau/