Dansker: Politiet gemte sig i Breivik-angreb
Kort før Anders Breiviks angreb herskede der idyl på Utøya. Under angrebet gemte betjente sig bag en container, fortæller dansker. Foto: Polfoto, AP, Arbeiterpartiet
Politiet gemte sig længe bag containere i stedet for at tage til Utøya, siger dansk Utøya-overlevende.

Politiet har forsøgt at dække over fejl ved Utøya-massakren d. 22. juli sidste år.

Det mener den danske overlevende, Patrick Piscot, som længe har vidst, at politiet lavede en fejl, som kostede flere af hans venner livet på den skæbnesvangre dag. Politiets reaktion kunne have været hurtigere, mener han.

- Det er irriterende, at det først kommer nu, men det manglede bare. Det er irriterende, at de ikke bare kan sige det med det samme; at der skal være så meget bøvl, at de skal dække over det i stedet for bare at sige det med det samme, mener Patrick Piscot.

Han har længe vidst, at Utøya-massakren kunne have været undgået, hvis systemet havde fungeret bedre.

Patrick Piscot var selv vidne til politiets handlinger, da han flygtede fra Utøya i en båd med elleve andre. På land-siden så de politiet gemme sig bag containere.

- De kunne have gjort noget. Vi kunne tydeligt se dem. De fik besked på at observere, men at gøre det i tre kvarter er for meget, når man tydeligt kan se, at folk dør, siger Patrick Piscot.

Han er stadig frustreret over, at politiet ikke ville lytte til ham og tage over til øen, selvom de havde deres ordrer. Alligevel forsøger han stadig at lægge det bag sig, når han ved, at det var systemets skyld.

- Det kommer ikke som en overraskelse. Jeg har levet med den viden rigtig længe, så jeg er på en måde kommet over det, fortæller Patrick Piscot.