Norsk politi trykkede ikke på den røde knap
Politiet arbejdede i blinde, delte ikke oplysninger og kunne have været fremme på Utøya 20 minutter tidligere.

Selv om norsk politi havde en plan for, hvordan det skulle håndtere et terrorangreb, blev planen ikke sat i værk, da Anders Behring Breivik angreb Oslo og Utøya og dræbte i alt 77 mennesker den 22. juli sidste år.

- Denne fundamentale fejl ser vi på som yderst alvorlig, siger Alexandra Bech Gjørv, der er formand for den såkaldte 22. juli-kommission, som har set nærmere på myndighedernes indsats i forbindelse med terrorangrebet.

Hun peger på, at det er et fundamentalt svigt i politiets respons, at der ikke blev trykket på "den store røde knap".

- Ved terror skal der indkaldes ekstra ressourcer i alle distrikter, der skal sættes tiltag i gang for at beskytte personer, og der skal iværksættes en spærreplan for at hindre angreb nummer to, siger Gjørv.

Endvidere vurderer 22. juli-kommissionen, at politiet kunne have været fremme på Utøya klokken 18.15, hvis aktionsplanen var blevet gennemført.

Dermed kunne gerningsmanden være pågrebet 20 minutter tidligere, end det skete.

Efterforskningen har vist, at 19-20 personer blev dræbt på Utøya i de sidste 20 minutter, inden Breivik blev pågrebet.

Rapporten kritiserer også, at politiet ikke formåede at få vigtig information ud, som kunne have stoppet Breivik tidligere.

En fodgænger ringede ind til politiet og oplyste, at han umiddelbart efter eksplosionen i det centrale Oslo havde set Breivik forlade regeringskvartalet iført uniform, beskyttelseshjelm og med et våben i hånden.

Politiet fik nummeret på den bil, Breivik kørte i - VH 24605 - klokken 15.34. Men selv om oplysningen blev betragtet som vigtig, blev den først videregivet omkring to timer senere.

På et tidspunkt kørte en politibil lige bag Breivik, da han var på vej fra det centrale Oslo ud til Utøya. Det skete fra klokken 15.57, altså efter, at politiet havde fået oplyst nummeret på bilen, skriver vg.no.

Alexandra Bech Gjørv roser imidlertid politibetjentene for at have udvist stort mod, da de først nåede frem til Utøya.

- Denne del af politiaktionen var meget effektiv og målrettet, siger kommissionsformanden.

/ritzau/NTB