Danske topaktier falder efter Trumps toldmelding
Donald Trump vil lægge told på aluminium og stål fra udlandet. Frygten for, hvad det vil betyde for verdenshandlen, får danske aktier til at falde. Foto: /AFP
C25-aktierne falder mere end én procent efter nyheden om, at amerikanerne vil lægge straftold på visse varer.

Det danske C25-aktieindeks ser ud til at skulle falde for fjerde dag i træk.

Ved børsåbning fredag falder de danske eliteaktier således med 1,1 procent efter nyheden om, at USA's præsident, Donald Trump, vil indføre straftold på stål og aluminium.

Det er eksportafhængige virksomhederne som Vestas, Novo Nordisk, DSV og A.P. Møller-Mærsk, der fører an i kursfaldene.

Særligt A.P. Møller-Mærsk, hvis forretning er direkte afhængig af fri og uhindret udveksling af varer på tværs af kontinenterne, er ramt.

Og spørgsmålet, som investorerne sikkert stiller sig, er om tolden på aluminium og stål er en enlig svale, eller om Trump vil fortsætte sin protektionistiske tilgang og indføre flere toldbarrier.

Mærsk-aktierne falder med 2,7 procent fra morgenstunden. De er yderligere ramt af nye, negative indekstal for fragtpriserne, som er offentliggjort fredag.

Faldet på Nasdag Copenhagen kommer oven på tilsvarende fald på børserne i New York og i Asien.

Hvis de danske aktier ikke retter sig op senere på dagen, vil de hen over ugen have mistet mere end 2,5 procent af deres værdi.

Indtil videre er der kun tale om en hensigtserklæring fra Donald Trumps side, men allerede i næste uge skulle den blive fulgt op af konkret handling i form af et lovforslag.

/ritzau/