Danske solturister fanget i spansk skovbrand
Turisterne - som mest er familier med børn - blev stoppet ved 22-tiden søndag aften på vej hjem fra Costa Brava. (arkivfoto) Foto: AP Photo/Rob Griffith / POLFOTO
Danske feriegæster måtte midlertidigt stoppe hjemturen i deres turistbus af frygt for skovbrandene i Spanien.

En dansk turistbus med omkring 60 feriegæster om bord blev natten til mandag fanget i det nordøstlige Spanien på grund af de voldsomme skovbrande, som hærger området.

Turisterne - som mest er familier med børn - var på vej hjem fra campingpladser ved soldestinationen Costa Brava, da chaufføren blev stoppet ved 22-tiden søndag aften.

- Ti kilometer fra den franske grænse bliver bussen vinket ind til siden af politiet og tvunget til at køre ind på en rasteplads. Vi får at vide, at vi skal vente der, indtil vi må køre videre, fortæller direktør Lars Galvind fra rejsebureauet Sun Tours.

Efter at have kukkeluret på rastepladsen - som angiveligt var veludstyret med alle fornødenheder - fik turistbussen atter tilladelse til at køre videre af motorvejen klokken 8 mandag morgen.

- Gæsterne er nu på vej hjem, og alle er i god behold og har ikke været udsat for nogen risiko. Nu er de på vej tilbage til Danmark med et halv døgns forsinkelse, fortæller Lars Glavind.

- Vi har rettet os efter myndighederne, som har sagt, hvad man skulle og måtte, tilføjer han.

Selvom de danske feriegæster har været tæt på branden, har de hverken været i fare eller på anden måde i nærkontakt med branden, lyder det.

- Man har kunnet lugte røgen, men man ikke har ikke kunnet se flammer, fortæller Lars Glavind fra Sun Tours.

Søndag aften skrev det spansk dagblad El País, at brandene i området var "helt uden af kontrol" på grund af kraftig blæst.

Ilden havde da bredt sig over et område på 90 kvadratkilometer og nærmede sig byen Figueres. Branden er så voldsom, at lokale brandmænd ikke magter opgaven alene, erkender lokalregeringen.

Brandvæsnet har bedt indbyggerne i en række landsbyer holde sig inden døre og lukke døre og vinduer. Beboerne anmodes også om at holde sig langt væk fra branden, så de ikke forstyrrer brandfolkenes arbejde.

Udenrigsministeriets vagthavende opfordrer danskere i det brandhærgede område til at søge de lokale myndigheders råd og anvisninger om branden.