Danske politikere misforstår EU
Politikerne misforstår EU's mål for midlertidig grænsekontrol. Foto: Colourbox
Den danske toldkontrol har ikke noget at gøre med EU's ønske om vetoret over for midlertidig grænsekontrol.

I går kom frem, at Europa-Kommissionen vil have vetoret over for lande, som vil forstærke grænsekontrollen. Det fik flere politikere op i det røde felt, men EU har ikke grund til, for EU har ikke i sinde at pille ved den danske toldkontrol.

"Det har intet at gøre med den danske permanente toldkontrol. Det, der er tale om, det er en tydeliggørelse af reglerne for midlertidig grænsekontrol," siger Gerd Battrup, lektor ved Institut for Grænseregionsforskning på Syddansk Universitet, til Newspaq.

Der er heller intet nyt over forslaget, som blev stillet af Frankrig tilbage i juni. Forslaget opstod som følge af de massive flygtningestrømme fra Libyen til den italienske ø Lampedusa, hvor Frankrig ville indføre midlertidig grænsekontrol.

"Det er de procedurer, som man nu vil tydeliggøre, fordi man faktisk vil udvide adgangen til den midlertidige grænsekontrol eksempelvis ved store flygtningestrømme," siger Gerd Battrup.

Lande, som ønsker en midlertidig grænsekontrol, skal på forhånd orientere kommission og de andre Schengen-lande og argumentere for, hvorfor situationen kræver kontrol.

I hastesager - såkaldte force majeure-situationer - hvor eksempelvis store flygtningestrømme eller epidemier hærger, kan landene gennemtvinge en hurtigere grænsekontrol, hvorefter man skal redegøre for sin ageren.

Med vetoretten vil EU have bedre kontrol med, hvordan medlemslandene håndterer grænserne.