Danske pilgrimme fylder sig med stærke piller
I Spanien giver en gennemført Camino et kæmpe plus på cv'et, men mange overskrider deres smertegrænse, fordi vandringen er så hård, beskriver Ulla Sisseck fra Viborg Pilgrimsfællesskab. Foto: Colourbox
Den spanske pilgrimsrute Caminoen er så hård, at mange fylder sig med piller for at kunne gennemføre den.

En kvinde fra Midtjylland er i dag invalid og uarbejdsdygtig, fordi hun fik smerter i fødderne og måtte tage stærke smertestillende piller, da hun ville gennemføre den spanske pilgrimsrute Camino de Santiago.

Og ifølge Kristeligt Dagblads oplysninger har flere læger fået folk i konsultation, som er blevet varigt skadet af pilgrimsvandring.

Dertil kommer, at medicinforbruget blandt mange pilgrimme er enormt, fortæller pilgrimsvandrer og socialpædagog fra Skanderborg Catrine Louise Nøhr, som har gået på Caminoen.

- Det var en fantastisk tur, men jeg var rystet over at opleve, at så mange pilgrimme er på smertestillende medicin. Alle mennesker, jeg mødte, tog piller, siger hun til avisen.

- En kvinde, som havde brækket en knogle i foden, havde pumpet sig selv med smertestillende midler og gik videre. Hun var helt hysterisk omkring det at gennemføre, siger Catrine Louise Nøhr.

- Det er nemmere at få lidt stærkere medicin på spanske apoteker, og nogle åd nærmest de stærkeste ibuprofen (smertelindrende piller, red.) som bolsjer, siger hun.

I Spanien er en gennemført Camino et kæmpe plus på cv'et. Herhjemme er det blevet et prestigeprojekt, og derfor øver nogle mennesker vold på sig selv for at gennemføre, fortæller Ulla Sisseck fra Viborg Pilgrimsfællesskab.

Hun har gået på pilgrimsruter i ind- og udland i 10 år og er i kontakt med mange pilgrimme.

- Det er en skyggeside ved pilgrimsvandring, at folk overskrider deres egen smertegrænse, fordi vandringen skal gennemføres, koste hvad det koste vil, siger hun.

- Det er et meget tabubelagt emne, som selv garvede Camino-pilgrimme kvier sig ved at snakke om. Det er jo sejt at kunne sige "nu har jeg også gået på Caminoen", og det betyder meget for folk at kunne gennemføre. Men det er et tabu, der skal tales om, siger Ulla Sisseck.