Danske håndværksmestre sidder i lønsaksen
Danske håndværkeres høje lønninger kan ende med at kvæle mesters forretning. Foto: Mie Brinkmann / POLFOTO
Lønningerne til danske håndværkere er steget, mens omsætningen i håndværksvirksomhederne er faldet.

Danske håndværksvirksomheder kan komme i knibe.

Fra 2006 til 2010 er omsætningen faldet med 8 procent for murere, tømrere, snedkere, el-installatører, VVS'ere og malere. Men samtidigt er lønnen for håndværkerne steget med 4 procent. Det skriver epn.dk

Den ubalance kan give problemer på længere sigt, vurderer revisionsfirmaet BDO, der har analyseret håndværksbranchens regnskaber.

"Da ordrebøgerne var fyldte, blev mestrene ofte udsat for massivt lønpres. Mange ansatte shoppede rundt fra arbejdsplads til arbejdsplads alene på grund af lønnen," siger Claus Bonde Hansen, der er partner i BDO, til epn.dk

"170-190 kroner i timen var langtfra unormalt, da det gik hedest til. Nu falder omsætningen, og det bør normalt betyde faldende lønninger. Men mange håndværksfirmaer lider under overenskomstkrav, der tvinger dem til at fyre folk og til at få de resterende til at løbe stærkere," siger Claus Bonde Hansen til epn.dk.

Han foreslår bonusordninger på baggrund af virksomhedens resultater som et alternativ til de høje lønninger.

Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri påpeger, at der de sidste to år været en reallønsnedgang for håndværkerne.

Han mener, der er brug for endnu mere løntilbageholdenhed, men frygter at fagbevægelsen ikke vil acceptere mere.

"Vi har set, at reallønnen har været faldende, og fagbevægelsen har givet udtryk for, at nu synes de, at de har holdt for og skal kompenseres for det," siger han til Newspaq.

Kilde: epn.dk