Ikke ét eneste tilfælde af salmonella var forårsaget af æg eller kyllingekød fra danske farme i 2015, viser tal fra DTU Fødevareinstituttet.
Det er resultatet af 30 år hårdt arbejde, mener Jørgen Nyberg Larsen, der er sektorchef i Danske Æg.
- Vi har været rigtig dygtige og lidt heldige med at holde det ude af besætningerne i 2015, siger han.
Jørgen Nyberg Larsen peger på, at man i branchen har sørget for at øge renligheden hos dyrene og varmebehandle fjerkræenes foder.
Og så har hyppigere test gjort underværker.
- Vi har strammet op på kontrolprogrammerne, og vi har fået myndighederne til at stramme op, så vi i æglæggerbesætninger tester hver 14. dag.
- Tidligere testede vi kun hver 9. uge, og i EU tester man kun hver 15. uge, forklarer sektorchefen.
Selv om 2015 var godt år for danske kyllinger og æg, betyder det ikke dog nødvendigvis, at salmonellaen aldrig vender tilbage hos fjerkræene.
- Nu ramte vi et nul i 2015, men det gør vi nok ikke i 2016. Bakterierne er overalt og rundt omkring. Der skal også lidt held til, lyder det fra Jørgen Nyberg Larsen.
Det er første år, at æg ikke har været smittekilde, mens der de sidste fire år ikke har været registret sygdom på grund af dansk kyllingekød.
Forskerne har i det hele taget registret det laveste antal salmonellainfektioner hos danskere - helt præcist 925 - i de næsten 30 år, man har holdt regnskab.
Det er oftest på rejser, at sygdommen rammer. Mere end hver anden infektion er rejserelateret.
/ritzau/