Dansk skuespiller midt i kæmpesucces: Godt min mor tit ringer
Comic-Con Bill Wechter/Ritzau Scanpix
Alex Høgh Andersen, der har en hovedrolle i serien "Vikings", holder begge ben på jorden.

Da Alex Høgh Andersen i 2015 startede på optagelserne til serien "Vikings", hvor han havde landet en rolle, havde ingen kunnet forudse, hvor stor en omvæltning han stod foran.

Måske lige bortset fra hans mor, der dengang fortalte ham, at han skulle slå koldt vand i blodet og huske at holde begge ben på jorden.

I dag spiller han vikingen Ivar the Boneless på tredje år, har en million følgere på Instagram og fans over hele verden. Men sin mors ord holder han stadig fast i.

- Det bliver man nødt til, for ellers overlever man ikke. Hvis man fortæller sig selv, at det er en af verdens største tv-serier, og at der er millioner af mennesker, der ser den, så kommer man til at fokusere på det forkerte i sit arbejde, forklarer 24-årige Alex Høgh Andersen.

- Men det hjælper også, at min mor stadig ofte ringer og minder mig om det, siger han og griner.

Da han var lille, kørte hans forældre ham troligt fra familiens hus i Skælskør til Eventyrteatret i København, hvor Alex Høgh Andersen i årevis sugede til sig af skuespillets kunst.

Men selv om det herhjemme er blevet til en række mindre roller i film og tv-serier og en større i julekalenderen "Tvillingerne og julemanden", så er det med "Vikings", at han for alvor er brudt igennem.

Som Ivar the Boneless spiller han en forkrøblet viking med en syg smag for magt. En rolle, der har krævet meget af ham både fysisk og psykisk.

I flere måneder kravlede han rundt på den iskolde jord med kun sine arme til hjælp. Da Ivar the Boneless i serien endelig fik et sæt skinner på benene, så han kunne gå oprejst, betød det et 30 kilo tungt kostume for den unge skuespiller.

Serien, der bliver optaget i Irland, kører med sæsoner af 20 afsnit, og det svarer til 11 måneders arbejde om året, fortæller Alex Høgh Andersen.

Arbejdsdagene på settet uden for Dublin er oven i det utroligt lange. Ofte er han blevet hentet klokken 5 om morgenen og har slæbt sig selv op ad trapperne til sin lejlighed igen ved 20-tiden om aftenen.

- Og så skal man også lige lære replikker til næste dag og træne. Det har uden sammenligning været den hårdeste periode af mit liv, men også den mest lærerige og livsbekræftende, siger han.

Hårdt er det også, fordi der er mange mennesker, der regner med en.

- Jeg kan huske første dag på settet. Der kom en irer op til os og sagde "Velkommen til. De her 300 mennesker, der står bag ved mig og arbejder, de har ikke noget job næste år, hvis I fucker op". Og så gik han, siger Alex Høgh Andersen.

I takt med at tv-seriens popularitet er steget, og den har fået flere sæsoner, er Alex Høgh Andersens rolle også vokset.

- Jeg har jo været så privilegeret at få en rolle med masser af kød på, men det har også betydet et stort ansvar fra starten, fortæller han.

Mens mange af hans jævnaldrende lever det frie og uforpligtende liv, har han de seneste tre år været bundet til arbejdet i en sådan grad, at der ikke har været plads til særlig meget andet.

- Man ofrer en hel del. Det tænker jeg over. Det er også tarveligt at leve i en digital tidsalder, hvor man hele tiden bliver mindet om, hvad man går glip af på de sociale medier, siger han.

Til gengæld har "Vikings" modnet ham.

- Jeg er blevet meget voksen, end jeg var, da jeg tog af sted. Jeg er blevet klogere på mennesker og klogere på mig selv. Det gør man, når man er presset i så lang tid. Jeg har det, som om jeg er ti år ældre, end jeg er, siger han.

De nye afsnit, der udgør anden halvdel af femte sæson af "Vikings", har premiere på HBO Nordic torsdag den 29. november.

/ritzau/

Af Eva Maria Brandi, Ritzau Fokus