Administration 

Dansk modeblad i shitstorm efter jobopslag om gratisarbejde

Modemagasinet Cover har skabt vrede på Facebook, fordi de søger ulønnet arbejdskraft. (Foto: Screendump, Cover.dk)

Damebladet Cover søger en medarbejder til et krævende job med overarbejde og stramme deadlines - men jobbet er ulønnet. Det har skabt harme og debat på Facebook.

Er det udnyttelse, når virksomheder søger efter gratis arbejdskaft?

Det mener i hvert fald en række vrede danskere på Facebook, hvor et jobopslag fra modemagasinet Cover det seneste døgn har skabt heftig debat på magasinets Facebook-side.

I jobopslaget søger bladet en medarbejder på fuld tid eller deltid til grafisk afdeling, og stiller en række krav til erfaring. Man skal også være indstillet på at arbejde ud over normal arbejdstid, kunne håndtere stramme deadlines og "kreative såvel som tekniske udfordringer på en arbejdsplads, hvor vi sætter en ære i at blive ved, indtil magasinet er helt perfekt," står der blandt andet i opslaget.

Men stillingen er slået op som en praktikantstilling, så man får ikke løn.

"Skamløst udnyttelse"

Det er faldet Facebook-bruger Søren Møller for brystet:

- Jeg kan forstå, at I søger gratis arbejdskraft på både deltid og fuldtid. Jeg kan også forstå, at der er tale om et direkte medie-/reklamejob med særlige krav og nicheindsigt, hvor I ønsker folk med talent, forskellige erfaringer og en stor portion villighed til at knokle uden at tænke på normale arbejdstider. Ordene "praktik" og "under uddannelse" er imidlertid ikke frit lejde til skamløst at udnytte en presset branche, det ved jeg ikke om det har faldet jer ind? skriver Søren Møller på Covers Facebook-side, og fortsætter:

- Der er intet i jeres opslag, der indikerer rammerne for et praktikophold i forbindelse med et særligt uddannelsesforløb - hvilket også må formodes at være lidt svært at kombinere med et krævende branchejob med skiftende arbejdstider. Så jeg tillader mig at spørge jer, som det seriøse medie I er, hvorfor behøver man ikke en eller anden løn for deltids- eller fuldtidsjob hos jer? Får ingen af jer løn?

Så er jeres blad vel også gratis?

Søren Møllers opråb skabt debatstorm på Facebook, og flere end hundrede brugere har delt hans kommentar siden torsdag aften, selvom jobopslaget fra Cover er nogle uger gammelt og ansøgningsfristen er overskredet.

Over 3.700 har 'liket' Søren Møllers kommentar, og mange giver udtryk for at være enige.

- Jeg kender dig ikke! Men jeg elsker dig for dette opråb! skriver Birgitte for eksempel.

- Hvor har du dog ret. Det er simpelthen noget svineri, at en virksomhed udnytter arbejdsløsheden blandt unge. Desværre er der nok en del der vil stå i kø for at få muligheden for at skrive et praktikophold hos Cover på CV'et, skriver Katja.

- Endelig nogen råber op når man får øje på noget så grimt!! Modeverden er et grimt grimt sted.. Pinligt!! skriver Tina, mens Bet tager de humoristiske briller på:

- Så skal man da heller ikke betale for deres blad - det må da være gratis ik'?

Velkommen til virkeligheden!

Andre gør dog opmærksom på, at mange andre arbejdspladser gør præcis det samme som Cover - især inden for mode, design, medier og kommunikation.

- Er fuldstændig enig med dig/jer. Men er blot nødt til at sige; velkommen til virkeligheden, det der er ikke et enkeltstående tilfælde. Langt fra, og har selv været i det som en del af min uddannelse. Det er sørgeligt men sandt. Og så står man bagefter som færdig uddannet og kan ikke få job, fordi de har lov til at få den ene ulønnede praktikant efter den anden. Sørgeligt - men er kun god hvis der kan blive sat fokus på det, skriver Maiken.

- Jeg synes godt nok I trænger til et wake up call. Ulønnet praktik har eksisteret i årtier, og er en fast del af mange uddannelser. Hvorfor denne kritik af COVER, når det er noget alle virksomheder benytter sig? Jeres kritik er legitim nok, men i burde nok rette den mod lovgivningen og derefter fagforeningerne, der reelt kunne sætte en stopper for dette. En søgning på Jobindex giver mig over 500 opslag for ulønnede praktikopslag, så en smule absurd at kritisere én virksomhed, skriver Lasse.

Kald det praktik - så må man godt

Flere undrer sig over, at der ikke bliver lavet regler, der forhindrer virksomheder i at bruge gratis arbejdskraft, blot de kalder det for "praktik".

- Det undrer mig egentligt også, at der ikke er nogen lovgivning, der anfægter denne tendens. Der er adskillige arbejdsregulerende love, der foreskriver vilkår som mindsteløn, sygepenge og ulovlig opsigelse, men det er umiddelbart lovligt at kalde et regulært job for praktik og derved ikke betale noget for det, skriver Sebastian for eksempel.

Avisen.dk arbejder på at få en kommentar fra Cover. Bladet har ikke svaret på Søren Møllers spørgsmål eller kommenteret diskussionen på Facebook.

Hvorfor skulle de give løn?

Enkelte Facebook-brugere forsvarer modebladet i diskussionstråden, og det udvikler sig til en mere principiel debat om, hvorvidt gratisarbejde er i orden eller en glidebane.

- Øhm tillad mig at være lidt kritisk/dum; hvorfor er det ikke et legitimt praktikophold, som nogen siger? skriver Lea og fortsætter:

- Set fra virksomhedernes synspunkt: Temmelig mange unge er parate til at leve af su for at få noget fedt til cv'et. Hvorfor skulle de så give løn, hvis de i forvejen sagtens kan tiltrække talentfulde unge?

Bliv ved, til bladet er perfekt - også uden løn

Søren, der startede debatten, svarer hende:

- Den gode tanke bag en praktikplads er, at det er en proces, hvor man som elev i et uddannelsesforløb også behøver praktisk erfaring for at blive færdiguddannet, og dermed have de kompetencer, der gør at man kan skabe værdi på arbejdsmarkedet bagefter. Men her i opslaget søger man reelt en rigtig medarbejder (ikke tidsbegrænset til et forløb af nogen art) med erfaringer, der er målrettet så det matcher en der ikke først er ved at lære det, fortsætter han, og understreger, at man i dette tilfælde burde have søgt en lønnet medarbejder til stillingen.

Emma skriver:

- Som flere allerede har nævnt her i tråden er det intet galt med ulønnet praktik. Jeg fik selv utrolig meget ud af det da jeg var studerende. MEN de kompetencer de efterspørger her (Superbruger i adobeprogrammene for eksempel) og de krav de stiller (blive ved indtil bladet er perfekt og endda efter normal arbejdstid) er på ingen måder krav der skal stilles på en praktikant.

Udbud og efterspørgsel

- Jeg tror bare, at det er svært i de brancher, hvor folk godt ved, at konkurrencen er hård. Jeg arbejder for eksempel gerne gratis i min praktik, hvis det gør, at jeg får en fod indenfor, frem for en der vil have løn. Og det er ikke fordi, jeg ikke tror, mit arbejde er noget værd, men fordi jeg ved, at jeg konkurrerer med andre, med de samme kompetencer som mig. Altså må jeg sørge for at fremstå som den mest lukrative deal for virksomheden. Så jeg er i princippet med til at ødelægge det for dem, som vil have løn. Mit problem er bare, at jeg bliver den lille, hvis jeg vælger at insistere på løn, skriver Lea videre.

Det handler om udbud og efterspørgsel, med mindre der bliver lovgivet på området, mener hun.

Det får Søren til at komme med følgende kommentar:

- Du rammer virkelig pointen, Lea, for det er netop det her der sker. Alle er pressede, branchen er presset og du, som er ved at gøre dig klar til at komme ud i branchen er allerede presset inden du er kommet igang. Der er jo forskel på at have et job ved siden af sit studie, og så være i en praktik som led i uddannelse. Praktikken skal jo ikke være jobs, som de folk der er blevet uddannet så mangler, skriver han.

Avisen.dk arbejder på at få en kommentar fra Cover.

Dronning Elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har spist disse sandwiches hele sit liv

En barmfager blondine i en sofa
Film og TV

Pluto-tv er landet:

Se Familien fra Bryggen hele døgnet

en ung mand
Krimi

Russisk soldat om krigsforbrydelse:

Jeg er skyldig

En masse flasker på et samlebånd
Nyheder

Flaskemangel truer

bryggerier

Et villa kvarter
Nyheder

Spår markant fald

i boligpriser 

Billede taget udover Prag man kan se de mange broer.
Helt vildt

Vanvittig billigt: 

Flyv til Prag

for 66 kroner

En politibil med udrykning.
Krimi

Ung mand anholdt

for hotel-drab 

Portræt af Anders Matthesen
Kendte

Anders Matthesen som

førsteelsker: Der er

intet at gemme sig bag

Timm Vladimir sidder i en bar og kigger ind i kameraet.
Kendte

Timm Vladimirs

sommerhus

solgt under prisen

Picasso maleriet
Helt vildt

Picasso solgt

for 477 millioner

En kvinde ligger og sover på en sofa.
Nyheder

Danskerne bruger for

meget tid på sofaen

Steve Wynn set i profil nedefra
Nyheder

Kasinokonge mistænkt

for at være hemmelig agent

Norsk politi på gade på gerningsnatten
Nyheder

Dræbte med bue

og pil: Nu begynder

retssagen

Vragresterne fra flystyrtet
Nyheder

Styrtede flyet ned

med vilje

brand i ejendom
Krimi

Voldsom brand i København 

Nyheder

Høring om ufoer i USA's Kongres

Glas med bebymos
Sundhed

Babymad tilbagekaldes:

Kan indeholde bly

Politibil med udrykning
Nyheder

22-årig død:

Klemt ihjel af

gulvvaskmaskine

Børsen i København
Nyheder

Ikonisk bygning skal renoveres for trecifret millionbeløb

signalkrebs
Dyreliv

Krebse-drama:

Nu dominerer 

invasiv art

 Ben Mottelson og Aage Niels Bohr
Nyheder

Danmarks sidste nulevende nobelprismodtager er død

Politiet på gerningssted
Krimi

Efterlyst for drabsforsøg - nu er han fundet

Familie på indkøb
Mad og drikke

Indfører prisloft på basisvarer

Ole Thomsen
Nyheder

Amputationsskandalen:

Fyret direktør får

gyldent håndtryk 

lottokuponer
Helt vildt

Største pulje nogensinde:

I aften kan du vinde 581 mio

cyklister på slottet
Nyheder

Valdemars Slot lukkes af

der arbejdes i haven
Livsstil

Fiks din havejord og
få succes med planter

uheld
Krimi

Væltet lastvogn lukkede motorvej - tabte læs med træstammer

Krimi

54-årig fængslet for at

slå ekspartner ihjel

sommerhus i solskin
Livsstil

Drømmer du om et sommerhus?
- her er det billigst

lykkeligt par
Kendte

Karsten Ree har
tabt milliardbeløb

isabella
Nyheder

Isabella Arendt forlader Kristendemokraterne

biler på motorvej
Krimi

Bil i brand - massiv kø på motorvej

lækkerier på et bord
Nyheder

Spis det ikke - olivenprodukt tilbagekaldt

Amber Heard i retten
Kendte

Heard afviser afføring
i Johnny Depps seng

mand poserer
Kendte

De kendte mindes

Sidney Lee

mand med bandana
Kendte

Sidney Lee er død

tre x factor dommere sidder bag bord
Kendte

Martin Jensen færdig 
i X Factor

syv personer poserer i farvestrålende tøj
Kendte

Syg Lisbet Dahl

færdig i Cirkusrevyen

mand poserer
Nyheder

Kendiskok alvorligt

skadet i knivangreb

beredskabsfolk arbejder ved togstation
Krimi

To personkørsler på

samme station

ugeblad på hylde
Krimi

Se og Hør

frifundet 

håndsprit
Helt vildt

Skolepiger fik

håndsprit

i stedet for vand

person holdes for munden
Krimi

Filmede naboens børn:

Tiltalt for seks

voldtægter af børn

skole set fra vejen
Krimi

Mystik om ulykke på skole: 22-årig kvinde dør

kvinde smiler til fotografen
Kendte

Annette Heick:
Lys og lykke med
en anden mand

piller
Nyheder

Advarer: Medicinrester kan ende i forkerte hænder

mand bruger kikkert
Nyheder

Første officielle sommerdag - mange får op til 25 grader

byggekraner
Krimi

Advokat tiltalt i bestikkelsessag om millioner

ægtepar snakker
Helt vildt

Ægtepar sagsøger søn:

Vi vil have et barnebarn

kroen brænder
Krimi

Efter ti måneder: Ejere får nedbrændt historisk kro tilbage

demonstration i sri lanka
Nyheder

Kriseramt land løber snart tør for benzin

ikea-logo på facade
Nyheder

Ikea handler stadig med Rusland

Tina Müller
Kendte

Tina Müller:

Venter barn til efteråret

lottokupon udfyldes
Nyheder

Lotto:

Lollik vinder 16 millioner

piger på badebro
Nyheder

Sol over Danmark:

Det gode vejr fortsætter

Underholdning

Zelenskyj: Vores musik erobrer Europa

voldsom brand flammer
Krimi

Sommerhus i flammer

politi står skrevet på døllefjelde
Krimi

Efterlyst for drab på Døllefjelde

britney spears
Kendte

Britney Spears:

Mister ufødt baby

ligblomsten blomstrer
Nyheder

Ligblomsten blomstrer:

Stanken breder sig

Ukrainske militærfolk k
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine

Ukrainske Kalush Orchestra, der vandt Eurovision lørdag
Film og TV

Tror på Eurovision-værtskab i 2023

Nyheder

Ukraine vinder Eurovision

En politimand med mundbind ved et supermarked
Nyheder

Mindst 10 dræbt i supermarkeds-skyderi i New York

Spillere på banen
Sport

Liverpool i ny triumf

politiafspærring
Krimi

Mand knivdræbt på kræmmermarked

Dinosaur
Dyreliv

Jurassic Park-dino solgt for formue

tanks på landevejen
Nyheder

Ukraine regner med at vinde krigen inden nytår

Mélanie Joly, med sin ukrainske ministerkollega, Dmytro Kuleba
Nyheder

Bebuder flere sanktioner mod Moskva

Luc Boris André
Nyheder

Dansker på scenen ved Eurovision

Lottokupon
Helt vildt

Million-kupon røg i skraldespanden

et ældre ægtepar kigger ud fra bagstavnen af en bog
Livsstil

Afdragsfri lån: Vær opmærksom på denne klausul

et orkester på scenen
Film og TV

Ukraine er storfavorit i Eurovision: Det sker hvis de vinder

Nogle unge mennesker på en scene
Film og TV

FAKTA: De seneste ti års Eurovision-vindere

Tre stjerner fra Hollywood og en Bitcoin
Kendte

Efter Bitcoin-styrtdyk:

De kendte tier

et ukrainsk sætning på en t-shirt
Film og TV

Eurovision sætter fokus på krigen i aften

Kronprinsfamilien på en trappe
Kongelige

Royal bryllupsdag: Det fungerer bare godt

Tre mennesker i kamp mod noget
Kendte

Hollywood-stjerne død

Et par holder i hånden
Sex og samliv

Kom i gang med at date efter skilsmissen