Dansk millionær: Vi glemmer at værdsætte det offentlige system

Arbejdsliv
Det er trygheden i det danske samfund, der er med til at gøre os til et af verdens mest lykkelige folk, mener millionæren Martin Thorborg. (Foto: Foto: Scanpix/arkiv)
Den danske it-millionær Martin Thorborg boede i en årerække i USA, hvor skatten er lavere end herhjemme. Men lagde han alle sine udgifter sammen opdagede han, at det er billigere at det i sidste ende er billigere at bo i Danmark.

- Når jeg lagde forskellige ting og sager sammen, som jeg egentligt følte, jeg fik gratis i Danmark, endte jeg basalt set med en skatteprocent på over 60. Der er ingen diskussion om, at mit liv er billigere i Danmark, end det var i USA.

Sådan lyder ordene fra Martin Thorborg til Berlingske. Han er blevet millionær ved at opfinde flere it-løsninger. De fleste vil nok kende ham for at have lavet den danske søgemaskine Jubii.

I 2008 flyttede han til USA for at bo der i fire år, skriver Berlingske. Og turen derover satte tankerne i gang for Martin Thorborg, hvis syn på det danske skattetryk ændrede sig, da han boede der.

Tænker kun over det, når noget ikke fungerer

Ifølge Martin Thorborg er der mange danskere, der tror, at græsset er grønnere i USA, fordi skatten er lavere.

Men herhjemme har vi en anderledes udviklet offentlig sektor, hvor man kan sende børnene i skolen og komme til lægen. Uden det koster penge, for vi har allerede betalt for det.

Og det mener Martin Thorborg, at vi glemmer at sætte pris på.

- Det gør vi 100 procent ikke. Vi har nogle ting, vi tager for givet, ligesom det at trække vejret, eller at solen står op hver dag. Jeg tror ikke, vi husker at påskønne det offentlige system, og vi tænker kun over det, når der er noget, der ikke fungerer, siger Martin Thorborg til Berlingske.

Tryghed skaber lykke

Ifølge Thorborg er den offentlige sektor med til at skabe tryghed. Det er den tryghed, der gør, at vi hører til blandt verdens mest lykkelige folk, mener han.

- Det handler om, at vi føler os trygge. Du føler dig tryg. Du føler, du bliver hørt. Du føler, du bliver ordentligt behandlet af virksomheder, og hvis ikke har du en forbrugerombudsmand. Du føler dig ordentligt behandlet af det offentligt. Det kan godt være, der ikke er helt rent på hospitalet, det kan godt være, at det kommer en ny læge hver gang. Men du kommer på hospitalet. Du bliver taget hånd om, siger Martin Thorborg til Berlingske.

Krimi

To fly stødt sammen

i luften