Dansk inflation i 2015 blev den laveste siden 1953

Ikke siden 1953 har den årlige stigning i de danske forbrugerpriser været på et lavere niveau.

Priserne på varer og tjenester i Danmark kravlede langsomt op i 2015. Fra 2014 til 2015 steg det gennemsnitlige forbrugerprisindeks med 0,5 procent. Det er det laveste niveau siden 1953, oplyser Danmarks Statistik.

Dermed lander inflationstakten i Danmark på det laveste niveau i 62 år. Det er især de lave oliepriser, der har været med til at holde det generelle prisniveau nede, siger Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank.

- Det mærker mange danskere primært, når de er nede og tanke bilen op. Så koster det simpelthen mindre end for et år eller halvandet år siden, siger han.

Renset for energi og uforarbejdede fødevarer ligger den såkaldt underliggende inflation på 1,2 procent, så hele forklaringen på det lave niveau kan ikke findes i olieprisen, siger Jacob Graven.

- Det er et udtryk for efterveer efter finanskrisen, hvor væksten i dansk økonomi i en årrække har været ret beskeden.

- Lønstigningerne i Danmark har været meget lave de seneste år. Med lave lønstigninger er der også en tendens til, at virksomheder ikke hæver priserne på deres produkter særlig meget, siger han.

Ifølge Jacob Graven er de beskedne prisstigninger en god nyhed ikke bare for danskernes husholdning - men også for dansk økonomi som sådan.

- Selv om lønstigningerne er små, får de fleste danskere flere penge mellem hænderne, da priserne stiger endnu mindre end lønningerne.

- De lave prisstigninger kan derfor være med til at løfte forbruget og dermed skubbe det spæde økonomiske opsving fremad, siger han.

Mens den årlige inflationstakt i 2015 landede på et nyt lavpunkt, så steg niveauet, hvis man ser isoleret på december 2015.

Her steg det samlede forbrugerprisindeks 0,5 procent i forhold til samme måned sidste år mod kun 0,3 procent i november.

I 2014 endte den samlede stigning i det gennemsnitlige forbrugerprisindeks på 0,6 procent. I 1953 steg priserne derimod med en halv procent.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.