Dansk Industri: Trumps handelskrig kan koste danske job
Donald Trumps toldkrig mod Kina skaber også rystelser hos danske virksomheder. Foto: Camilla Rønde og Bax Lindhardt/Scanpix Ritzau/arkiv
Hvis USA og Kinas toldkamp munder ud i en regulær handelskrig, kan det på længere sigt koste danske arbejdspladser, forudser Dansk Industri.

Den højspændte toldkrig mellem USA og Kina kan få konsekvenser for danske job. 

Selv om Danmark ikke er direkte impliceret i den økonomiske armlægning mellem Donald Trump og kinas præsident Xi Jinping, kan det koste job i vores lille andedam. Det fortæller seniorchefkonsulent i Dansk Industri, Peter Bay Kirkegaard:

- Handelskrigen kører mellem USA og Kina, og derfor bliver danske arbejdspladser ikke ramt direkte i første ombæring. Men det kan de indirekte hurtigt komme til, i og med at globale forsyningskæder nu engang hænger sammen. En virksomhed i Brovst er jo afhængig af at sælge noget til en virksomhed i Chengdu, der så sælger noget videre til Kentucky. Så det hele hænger jo sammen, siger han og fortsætter:

- En økonomi som den danske, der er så afhængig af det åbne marked, der vil det naturligvis have en effekt. Hvis der kommer mindre efterspørgsel ude i verden, vil det resultere i mindre eksport for Danmark og dermed et tab af arbejdspladser.

Onsdag reagerede Kina på præsident Donald Trumps varsel om told på aluminium og stål ved at indføre told på 106 produktgrupper indenfor hovedsageligt fødevarer og industri. Kinas reaktion er seneste udvikling i dét, der mere og mere ligner en regulær handelskrig. 

Handelskrig kan trække globalt marked ned

Der er dog ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Told på amerikanske varer kan nemlig betyde, at danske virksomheder kan nappe markedsandele fra amerikanske. Og der er det værd at vende blikket mod Kinas favoritkød; svinekød, som kineserne sidste år spiste hele 74 millioner ton af.

Ifølge Landbrug & Fødevarer kan det føre til en åbning for danske svineproducenter, idet Kina i øjeblikket importerer amerikansk svinekød i stor stil.

- Hvis Kina og USA vil genere hinanden på denne måde, så kan vi måske komme til at eksportere lidt mere, siger cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Frank Øland.

Han understreger dog, at nogle af produkterne, som USA sælger til Kina, næppe kan sælges andre steder. Derfor er der altså en risiko for, at de amerikanske producenter blot vælger at sluge den øgede told og få et mindre overskud for at bibeholde markedsandelene. 

- Det er primært biprodukter som grisefødder og -hoveder, der sælger i Kina, og det sælger ikke så godt i hverken USA, Danmark eller mange andre steder. På det regulære kød kan det være, at der kommer lidt mindre fra USA, så vi står lidt bedre på det kinesiske marked, siger Frank Øland, der dog understreger, at i det store billede bakker landbruget op om Dansk Industris mere dystre prognoser:

- Når vi alligevel er rigtig kede af udviklingen, så er det, fordi en handelskrig afleder en masse effekter og generelt påvirker efterspørgslen i USA og Kina negativt, hvilket kan trække det globale marked og dermed også Danmark ned.