Dansk Industri om toldstrid: Nu sker det vi har frygtet
USA og Kina står midt i en eskalerende handelskonflikt. Det bekymrer Dansk Industri. Foto: Jonathan Ernst/Reuters
Kina har svaret igen på USA's straftold, og det lugter nu alvorligt af en handelskrig mellem de to lande.

Kina har onsdag varslet straftold på 106 amerikanske varegrupper. Det sker, efter at USA tirsdag lagde op til straftold på over 1300 kinesiske af slagsen. Begge dele sker uden om verdenshandelsorganisationen.

Dermed er der kørt endnu en omgang i den onde cirkel af restriktioner på verdenshandlen, som Dansk Industri sammen med hovedparten af verden har frygtet.

- Der er ingen entydig definition på, hvornår der er tale om en reel, ødelæggende handelskrig.

- Men når amerikanerne gør noget, der er urimeligt og nok ikke er i overensstemmelse med reglerne, og kineserne så svarer igen, så har man i hvert fald en handelskrig i sin vorden, siger underdirektør med ansvar for handelspolitik hos Dansk Industri Peter Thagesen.

USA's præsident Donald Trump har siden sin valgkamp raset mod Kina og lovet restriktioner mod import fra landet. I marts gjorde han alvor af ordene, og siden da har Kina svaret igen.

Nu eskalerer konflikten, og det er stik imod, hvad Dansk Industri havde ønsket.

- Det scenarium, der udspiller sig nu, er præcist det, vi frygtede for bare et par uger siden, siger Peter Thagesen.

Danske virksomheder er meget aktive i den globale handel. Derfor er mindre frihandel og nationale interventioner, der går uden om de globale institutioner som WTO, skadelige.

- Der er masser af danske virksomheder, der producerer i Kina og sælger i USA. Mange af dem bliver ramt nu.

- USA er et kæmpe marked og verdens største økonomi. Det er derfor, det er så destruktivt, siger Peter Thagesen.

USA affyrede det første skud i den nuværende handelskonflikt mellem de to lande med en straftold på kinesisk stål og aluminium.

Der var dog langt fra enighed om beslutning i USA, hvor mange tror på frihandel.

Beslutningen fik eksempelvis Donald Trumps økonomiske rådgiver, Gary Cohn, til at trække sig fra posten, fordi han var grundlæggende uenig i den.

Politikere verden over har talt imod den eskalerende toldkrig. Onsdag før middag skriver erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) på det sociale medie Twitter:

- Det er den gale vej USA og Kina er på vej ned af. Told og handelsrestriktioner er IKKE godt for verdenshandlen.

- Vi skal have mere frihandel - ikke mindre! Det var det budskab, jeg selv gav til USA's handelsminister, da jeg besøgte han for få uger siden.

/ritzau/