Dansk bankboss i strid modvind: Nævner Hitler som 'inspiration'

HR-direktør i Nordea Karen Simonsen har gjort sig godt og grundigt upopulær på den anden side af Øresund. Det er faldet en gruppe svenskere for brystet, at hun i et interview har nævnt Hitler som en inspirationskilde.
Min intention var at understrege, at man som leder skal være bevidst om sit ansvar og sin rolle. Jeg er utrolig ked af, at nogle er blevet stødt, fortæller Karen Tobiasen.
Min intention var at understrege, at man som leder skal være bevidst om sit ansvar og sin rolle. Jeg er utrolig ked af, at nogle er blevet stødt, fortæller Karen Tobiasen. Foto: Nordea

- Nordeas personalchef 'inspireras' av Hitler, skriver den svenske avis Aftonbladet.

De er langt fra de eneste på den anden side af Øresund, der har studset over, at HR-direktør i Nordea, Karen Tobiasen, i et interview med Børsen nævnte Adolf Hitler som inspirationskilde. Det skriver TV2 Nyhederne.

Karen Tobiasen blev interviewet til Børsen om hendes ledelsesstil. Hun har nemlig ansvaret for at guide Nordeas personale igennem en omfattende massefyring af i alt 6.000 ansatte.

I den forbindelse blev hun bedt om at nævne tre personer, der inspirerede hende som leder. Her nævnte hun den indiske frihedskæmper og politiker Mahatma Gandhi, og den østrigske psykoterapeut og Holocaust-overlever Viktor Frankl.

Men hun fik også nævnt den tyske diktator Adolf Hitler. Hun forklarede, at Hitler for hende stod som 'et skrækindjagende eksempel på, at man kan lede folk til at gøre fuldstændig vanvittige ting'. 

Her er, hvad Karen Tobiasen sagde om Hitler i Børsen den 14. december. Tryk på billedet for at se begrundelsen for hendes tre inspirationskilder.
 
Valget af Hitler som en af sine tre inspirationskilder faldt dog uanset hvad ikke i god jord hos svenskerne. På Aftonbladets Facebook-side er flere borgere rasende på Karen Tobiasen.

- Hun lader ikke til at fatte, hvad ordet empati betyder. Det er ikke mange mennesker, der kan være med til at fyre 6.000 mennesker i Nordea og derefter nævne Hitler som en ’inspirerende, negativ leder’, skriver eksempelvis Goran Nikolic.

'Er ked af det'

Karen Tobiasen skriver i en mail til TV2, at hun er ked af, at hendes udtalelser har stødt nogen. Hun understreger, at hendes intention var at understrege Hitler som en leder, der ikke var sit ansvar værdigt.

 - Jeg blev interviewet til dagbladet Børsen om ledelse og blev i den forbindelse bedt om at nævne tre ledere, som jeg har lært af at observere. Jeg nævnte to eksempler på inspirationskilder; den jødiske psykiater Viktor Frankl og indiske Gandhi. Den tredje, Hitler, valgte jeg for at vise et skrækindjagende eksempel på, at man også kan lede folk til at gøre helt vanvittige ting. Min intention var at understrege, at man som leder skal være bevidst om sit ansvar og sin rolle. Jeg er utrolig ked af, at nogle er blevet stødt. Det var naturligvis ikke min intention, skriver Karen Tobiasen.

Det var der godt nok også nogle læsere på Aftonbladets side, der havde luret. Flere svenskere kom nemlig Karen Tobiasen i forsvar mod den vrede hob af Facebook-brugere.

- Kan I overhovedet læse? Hun siger at: For mig er Hitler et skrækeksempel på, hvordan man kan få folk til at gøre skrækindjagende ting, skriver en Elisabet Nordangård.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.