Dansk artist efter amerikansk gennembrud: Jeg følger mit hjerte

Underholdning
Street-art kunstner Mikael B. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

Graffitiartisten Mikael B er vendt hjem fra USA for en stund med det budskab, der i sin tid bragte ham dertil.

Gennem geometriske figurer, ord, former og farver forener Mikael B graffiti, street art og fine art i værker, malerier og skulpturer.

Den 6. oktober får den 34-årige danske graffitiartists nye udstilling, "Never Tomorrow", premiere på The Plant på Refshaleøen i København.

Udstillingen er den visuelle kulmination på det eventyr, han har været på, fra han som ung knægt startede med at male på træplader i ude forældres baghave i Tuse Næs ved Holbæk til i dag at være anerkendt artist "over there".

- Udstillingen griber fat i min rejse og det, jeg har været igennem for at nå dertil, hvor jeg er nu, hvor det hele er gået meget hurtigt - det har været nogle vanvittige beslutninger, jeg har taget. Og det er også derfor, jeg kalder den "Never Tomorrow".

- Det er min måde at sige, at man skal tage beslutninger, mens man kan, og når man kan, for det kan ændre ens liv, siger Mikael B.

På Refshaleøen i København er den store industrihal, hvor Mikael B skal vise sine værker frem - malerier, skulpturer og en graffitiudsmykket Ferrari - ved at tage form.

Mikael B's signaturstil er wild-style graffiti, der væver former, figurer, ord og bogstaver sammen i et grafisk udtryk.

På de rå, sprækkede vægge er de første værker allerede hængt op, og i det tidligere Mærsk-raffinaderi står nu tre kæmpe hvidmalede firkanter, som de resterende indpakkede værker i de hæsblæsende sidste forberedelser inden premieren skal hænges op på.

Mikael B var i begyndelsen af teenageårene, første gang han trykkede på en spraydåse.

I Holbæk stak graffitimalede DSB-tog, gangtunneler og husmure ud i bybilledet, og farverne og formerne fængede ham.

Men det var ikke kun det visuelle, der var fascinerende, men også hele hiphopkulturen, den havde rødder i.

I fritiden begyndte Mikael B at breakdance sammen med nogle kammerater og købte nogle spraydåser for at prøve den del af også.

Gennem skoletiden fyldte han sine kladdehæfter med tegninger, som han i frikvartererne overførte på kammeraternes arme som midlertidige tegnede tatoveringer.

Allerede fra barnsben mærkede han det kreative kald, så det var naturligt for ham at begynde at eksperimentere med spraydåser, fortæller han.

- Jeg har været igennem mange ting med graffitien, fordi jeg gerne ville være en del af miljøet, men det var aldrig det ulovlige, der tiltalte mig i det.

- Jeg så spraydåsen som et unikt redskab og en unik måde at udtrykke sig på. Jeg følte bare, jeg kunne udtrykke mig på en hel anden måde med den i hånden. Da jeg malede mit første værk, tænkte jeg bare, at jeg ville være en del af miljøet, fortæller Mikael B.

Det blev den unge kunstner, og han opbyggede hurtigt et netværk, inden han startede på uddannelsen som grafisk designer for at gøre det, han beskriver som at indordne sig efter det, samfundets normer dikterer.

Men halvvejs inde i uddannelsen kunne han ikke længere undertrykke skabertrangen. Han droppede ud - også selv om han havde fået en af de eftertragtede elevpladser - for at starte sit eget designbureau med en klassekammerat og sin tvillingbror, Morten.

Studierne opsatte rammer, og skulle han udtrykke sig, skulle det være frit.

- Det valg var den største store beslutning og det største sats, jeg nogensinde havde taget i mit liv, siger han og fortsætter:

- Det var to år på vand og brød i en lille lejlighed på Amager. Vi var kun i starten af 20'erne, da vi tog ud og skulle overbevise administrerende direktører, om at de skulle bruge deres marketingsbudget på et par unge knægte midt i finanskrisen. Men det gik rigtig godt.

Selv om det gjorde det, var der alligevel elementer, Mikael B ikke kunne få udlevet helt - graffitien, miljøet og den måde at udtrykke sig på var inderst inde hans helt store passion, så de tre unge drenge mænd besluttede at sælge designbureauet i 2013, i takt med at Mikael B var begyndt at male nogle værker, som blev populære.

Året forinden havde han været i USA for at male en væg, og der var noget ved mentaliteten og mulighederne "over there", der trak i ham.

- Jeg har egentligt altid fulgt mit hjerte og min passion, og det gjorde jeg også gennem designbureauet. Men en dag vågnede jeg og begyndte ikke at føle det samme for det længere. Jeg ville noget andet, forklarer han.

- Jeg har altid fulgt den følelse, som i bund og grund er passion for det, jeg laver, og det har bare drevet mig hele vejen. Jeg kunne se nogle muligheder, som man nærmest kun kunne udleve i USA: et endnu større lærred at male på.

Mens tvillingbroren blev i Danmark og byggede den danske del af virksomheden op, tog Mikael B til Los Angeles uden at have nogen som helst idé om, hvordan han skulle gribe det amerikanske marked an eller slå igennem i en by med masser af støj, høje ambitioner og knuste drømme.

Han boede hist og pist og betalte tusindvis af kroner for et lille værelse i den sløje ende af Hollywood med en fremmed roomie og bad ude på gangen.

Men han var der sjældent.

Størstedelen af tiden tilbragte han i sit studio, som i virkeligheden var et lille hjørne i en vens vens baghave i K Town, hvor der var skudhuller i væggene.

- Det var ad helvedes til i starten, men jeg formåede at tage det med et smil, fordi jeg elskede det så højt.

- Nogle gange har jeg tænkt: "Hvad fanden har du gang i, Mikael?!". Men mærker man efter dybest inde i hjertet, så kan det ikke gå helt galt - hvis det så alligevel går galt, vinder man stadig et eller andet, for man finder ud af noget om sig selv.

Men galt gik det ikke.

Efter at have knoklet ukueligt på i to år kom der endelig hul igennem til det amerikanske marked.

Mikael B fik sin første rigtige udstilling på et galleri i englenes by, og værkerne vakte genlyd i LA Weekly og nogle store kunstmagasiner.

Gennem et PR-bureau og en manager hørte han, at Nike var på udkig efter en street artist eller graffitimaler, der kunne hjælpe med at brande en ny sneakers for en stor amerikansk basketballstjerne.

Han kom med sit bud og scorede jobbet foran hundredvis af andre kunstnertalenter.

Herfra gik det stærkt.

Det strømmende ind med opgaver for globale giganter som Google, LinkedIn Heineken og American Express, og Mikael B har ikke set sig tilbage siden.

For to år siden rykkede hans elskede tvillingebror også til Los Angeles, og herfra er de ved at opbygget Mikael B-brandet på begge sider af Atlanten.

- Jeg er den kreative - maler og udtrykker mig. Han er mere på forretningsdelen, og det er en unik kombination. Sammen kan vi skabe magi, siger Mikael B om sin tre minutter yngre bror.

- Vi har altid hinandens ryg, uanset hvad der sker. Selv om vi kan være pisseuenige, vil vi altid have skibet i samme retning. Vi har samme mindset, vi støtter hinanden, men presser også hinanden til at give den gas. Vi har altid hinandens ryg, uanset hvad der sker, understreger han.

Selv om den hårdeste omkostning ved det globale eventyr er, at forældrene og mange af vennerne stadig bor i Danmark, har Mikael B ingen planer om at vende hjem foreløbigt.

Han er først lige begyndt.

- Jeg arbejder +80 timer om ugen, og det har jeg gjort i mange, mange år nu. Men i bund og grund føles det ikke som et egentligt arbejde - selvfølgelig er der en masse kedelige ting, der skal tages hånd om - men når jeg maler, forsvinder tiden.

- Det føles som alt andet end arbejde, når det er ens drøm, man selv har været med til at bygge op.

"Never Tomorrow" kan ses fra den 6. oktober til den 20. oktober på The Plant på Refshaleøen i København.

/ritzau/

Af Grith Larsen
Kjeld Kirk Kristiansen
Kendte

Lego-familien vil have fingre i historisk travbane

Pelle Peter Jencel
Kendte

Lykkelige DR-værter: Vi skal være forældre

Bent Fabricius-Bjerre
Kendte

Bent Fabricius-Bjerre blev bisat med familien omkring sig

brand i en lejlighed i Viby J
Krimi

Uforklarlig brand i boligblok: Flere skal genhuses

Ilse Jacobsen på Hornbæk Strand
Kendte

Gummistøvle-dronning sælger sin vandkantsvilla

prins joachim
Kongelige

Tvivlsomt om prins Joachim bliver klar til nyt job

kasselinjen i et supermarked
Nyheder

Frivillighed skal stoppe behovet for at hæve pensionsalderen 

ulykke på Motorring 3
Krimi

Voldsom ulykke i myldretiden: Dele fra autoværn ramte flere biler

Hval
Krimi

Kvinde på dykkertur: Mast mellem to hvaler 

politibil
Krimi

14-årig død: Kørte galt i familiens bil

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle er stadig væk: Efter fund frygter politiet det værste

Hornbæk Strand
Nyheder

Livreddere vil gøre strand dårligere

Singer-songwriteren Tim Bendzko og reggae-sangeren Shaggy
Corona

Popkoncert skal fungere som smitteeksperiment

folk på stranden
Nyheder

Varmebølge er på vej

mundbind
Corona

Revet væk: Massevis af mundbind på vej mod Danmark

Wilford Brimley
Film og TV

Legendarisk

skuespiller død

Hurtigruten smitte
Corona

Smitte breder sig

norsk passagerskib

SpaceX Astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter

tilbage på jorden

Jesper Binzer DAD
Underholdning

DAD-sanger: De havde

sex og stjal vores

romerhjelm

Donald Trump Adolf Hitler
Nyheder

Sammenligner

Trump med Hitler

El Marro
Nyheder

Stod bag bølge af vold:

Narkoboss knaldet

En afsærret Shell-tankstation
Nyheder

12-årig pige dræbt

i skyderi ved benzintank

Lars Ulrich står bag trommesæt i Parken
Krimi

For høj musik i haven

giver bøder

mange døde af hjembrændt alkohol
Nyheder

86 døde af

hjemmebrændt alkohol

Billede af ung kvinde med grønne negle
Helt vildt

Mirakel:

Teenager fundet efter 8 dage

i øde skov

Jumbojet fra BA i lufthavn
Rejser

Mus forsinker

flyrejse i timevis

En grøn Suzuki foran grafittimur
Biler

Test: Suzuki Jimny

Jeep i kogevask

Billede af formanden for WHO edros Adhanom Ghebreyesus
Nyheder

Rystende melding

fra WHO

En astronaut kravler igennem slusen på Rumstationen ISS og bliver modtaget af tre andre astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter lander

i dag

James Cordon i jakkesæt og slips
Film og TV

James Cordon skal

erstatte Ellen Degeneres

Burgere på grill
Mad og drikke

Sådan griller du

perfekte burgere

Arne Juhl Mette Freeriksen
Nyheder

Arne undsiger 

regeringen

Spanien rejsevejledning
Corona

Spanien krydser kritisk grænse - kan blive lukket for rejser

Prins Andrew
Kongelige

Prins Andrew: Sexorgie

med mindreårige piger

Morten Messerschmidt
Nyheder

Messerschmidt

udfordrer

Thulesen-Dahl

Ringsted smitte slagteri
Corona

Yderligere 18 ansatte er

smittet på slagteri

Mundbind
Corona

Mundbind udsolgt flere steder

En kæmpe krokodille med en menneskehånd i gabet.
Krimi

Myrdede taxichauffører

og fordrede krokodiller

med ligene

Billed af en smilende Johnny Reimar
Kendte

Johnny Reimar:

At optræde for tiden

er som russisk roulette

Mundbind
Nyheder

Ældre Sagen:

Gratis mundbind

til pensionister

Mand med hovedet begravet i hænderne og med solskoldninger
Sundhed

Solskoldning

Sådan får du det bedre

Google Maps kvinde skraldespand
Helt vildt

Google-bilen fanger

kvinde i pinligt øjeblik

To mænd med ølmaver i små badebukser på en strand i Thailand.
Sex og samliv

Ny forskning:

Ølmaver forringer

POTENSEN

Mexicanske kirkegårdsarbejdere graver grave
Corona

Mexico har

tredjeflest coronadøde

i verden

Corona smitte WHO
Corona

Rekordstort antal

nye smittede

Billedet af tomt kontor med computerskærme
Nyheder

A-kasse bekymring:

Flere danskere

forsikrer lønnen

Mobiltelefon Twitter
Nyheder

17-årig anholdt:

Stod bag stort

hackerangreb

Filminstruktør Alan Parker
Film og TV

Mester-instruktør død

Kornmark
Krimi

Landmand finder død

mand på kornmark

Plejehjem omsorg
Corona

Smitte blandt personale:

Plejecentre lukker for besøg

Motorvej Fyn
Nyheder

Syv ulykker på syv dage:

Politi beder

bilister passe på

Billede af tomt slagteri
Corona

Smitteudbrud eksploderer på

slagteri i Ringsted

Luftbillede ud over et villakvarter i en by
Nyheder

Boligpriserne er nu højere

end før coronaudbruddet

Dame med blåt mundbind til demonstration
Corona

FAKTA:

Brug mundbind i myldretiden

El lille kylling ligger trygt  i et par store mandehænder
Dyreliv

Kyllingen går bedre

tider i møde

Kim Kardashian står foran hendes mand Kanye West på den røde løber
Kendte

Afsløring:

Kardashian og West har boet

hver for sig i et år

Et lille gult fly, som sprøjter vand ud fra bugen
Krimi

To fly kolliderede

under brandslukning

Solbeskinnet strand med sommeklædte mennesker på
Nyheder

Sol og varme sætter punktum

for usædvanlig kold juli

Dame som holder sig for maven
Sundhed

Luft i maven

Sådan afhjælper

du pinlige øjeblikke

Billede af en politibil
Krimi

Cyklist i kritisk tilstand efter

ulykke på Frederiksberg

Billede af Meghan Markle
Kongelige

Meghan Markle må

betale formue

i sagsomkostninger

Donald Trump med amerikanske flag i baggrunden.
Nyheder

Trump vil

udskyde valg

En firkantet orange sur smiley
Nyheder

Google fjerner al dansk musik

fra YouTube

corona læge hospital
Corona

Næste virus-bølge

på vej til Danmark

- 91 smittede på én dag

Billede af New Yorks børs
Nyheder

USA's økonomi lider

største tilbageslag nogensinde

Billede af Øresundsbron
Corona

Danmark åbner for rejser

til og fra hele Sverige

Hacker sidder foran to computere
Krimi

EU går samlet i

krig mod hackere

og cyber-kriminelle

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Hjælp politiet:

Ung kvinde

forsvundet

Bent Fabricius-Bjerre
Film og TV

Intimkoncert på TV:

Vennerne hylder

Bent Fabricius-Bjerre

sensommer blomster
Nyheder

Det skal du ordne

i haven i august

Strand sol sommer
Nyheder

Nu kommer varmen

tilbage

Mars raket
Nyheder

Dansk udstyr skal

finde liv på Mars

Altan
Nyheder

Er den farlig?

Sådan tjekker du din

gamle altan

restaurant eksplosion
Nyheder

Voldsom eksplosion:

Restaurant jævnet

med jorden

Adam Price og Annesofie Faurschou
Film og TV

Adam Price skilt

Eskimoer på Grønland
Nyheder

Nationalmuseet dropper

nu også ”eskimo”

Fortov kollapser
Helt vildt

Dramatisk video:

Fortov forsvinder

under forgængere

Politi krimi Aalborg Danmark
Krimi

Butikstyv stikker

ansat ned

Færger Helsingør
Corona

Nu må svenskerne

rejse til Danmark

Søren Brostrøm takker nej til "Vild med dans"
Underholdning

Søren Brostrøm: Nej til

"Vild med dans"