Administration 

Dansk artist efter amerikansk gennembrud: Jeg følger mit hjerte

Underholdning
Street-art kunstner Mikael B. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

Graffitiartisten Mikael B er vendt hjem fra USA for en stund med det budskab, der i sin tid bragte ham dertil.

Gennem geometriske figurer, ord, former og farver forener Mikael B graffiti, street art og fine art i værker, malerier og skulpturer.

Den 6. oktober får den 34-årige danske graffitiartists nye udstilling, "Never Tomorrow", premiere på The Plant på Refshaleøen i København.

Udstillingen er den visuelle kulmination på det eventyr, han har været på, fra han som ung knægt startede med at male på træplader i ude forældres baghave i Tuse Næs ved Holbæk til i dag at være anerkendt artist "over there".

- Udstillingen griber fat i min rejse og det, jeg har været igennem for at nå dertil, hvor jeg er nu, hvor det hele er gået meget hurtigt - det har været nogle vanvittige beslutninger, jeg har taget. Og det er også derfor, jeg kalder den "Never Tomorrow".

- Det er min måde at sige, at man skal tage beslutninger, mens man kan, og når man kan, for det kan ændre ens liv, siger Mikael B.

På Refshaleøen i København er den store industrihal, hvor Mikael B skal vise sine værker frem - malerier, skulpturer og en graffitiudsmykket Ferrari - ved at tage form.

Mikael B's signaturstil er wild-style graffiti, der væver former, figurer, ord og bogstaver sammen i et grafisk udtryk.

På de rå, sprækkede vægge er de første værker allerede hængt op, og i det tidligere Mærsk-raffinaderi står nu tre kæmpe hvidmalede firkanter, som de resterende indpakkede værker i de hæsblæsende sidste forberedelser inden premieren skal hænges op på.

Mikael B var i begyndelsen af teenageårene, første gang han trykkede på en spraydåse.

I Holbæk stak graffitimalede DSB-tog, gangtunneler og husmure ud i bybilledet, og farverne og formerne fængede ham.

Men det var ikke kun det visuelle, der var fascinerende, men også hele hiphopkulturen, den havde rødder i.

I fritiden begyndte Mikael B at breakdance sammen med nogle kammerater og købte nogle spraydåser for at prøve den del af også.

Gennem skoletiden fyldte han sine kladdehæfter med tegninger, som han i frikvartererne overførte på kammeraternes arme som midlertidige tegnede tatoveringer.

Allerede fra barnsben mærkede han det kreative kald, så det var naturligt for ham at begynde at eksperimentere med spraydåser, fortæller han.

- Jeg har været igennem mange ting med graffitien, fordi jeg gerne ville være en del af miljøet, men det var aldrig det ulovlige, der tiltalte mig i det.

- Jeg så spraydåsen som et unikt redskab og en unik måde at udtrykke sig på. Jeg følte bare, jeg kunne udtrykke mig på en hel anden måde med den i hånden. Da jeg malede mit første værk, tænkte jeg bare, at jeg ville være en del af miljøet, fortæller Mikael B.

Det blev den unge kunstner, og han opbyggede hurtigt et netværk, inden han startede på uddannelsen som grafisk designer for at gøre det, han beskriver som at indordne sig efter det, samfundets normer dikterer.

Men halvvejs inde i uddannelsen kunne han ikke længere undertrykke skabertrangen. Han droppede ud - også selv om han havde fået en af de eftertragtede elevpladser - for at starte sit eget designbureau med en klassekammerat og sin tvillingbror, Morten.

Studierne opsatte rammer, og skulle han udtrykke sig, skulle det være frit.

- Det valg var den største store beslutning og det største sats, jeg nogensinde havde taget i mit liv, siger han og fortsætter:

- Det var to år på vand og brød i en lille lejlighed på Amager. Vi var kun i starten af 20'erne, da vi tog ud og skulle overbevise administrerende direktører, om at de skulle bruge deres marketingsbudget på et par unge knægte midt i finanskrisen. Men det gik rigtig godt.

Selv om det gjorde det, var der alligevel elementer, Mikael B ikke kunne få udlevet helt - graffitien, miljøet og den måde at udtrykke sig på var inderst inde hans helt store passion, så de tre unge drenge mænd besluttede at sælge designbureauet i 2013, i takt med at Mikael B var begyndt at male nogle værker, som blev populære.

Året forinden havde han været i USA for at male en væg, og der var noget ved mentaliteten og mulighederne "over there", der trak i ham.

- Jeg har egentligt altid fulgt mit hjerte og min passion, og det gjorde jeg også gennem designbureauet. Men en dag vågnede jeg og begyndte ikke at føle det samme for det længere. Jeg ville noget andet, forklarer han.

- Jeg har altid fulgt den følelse, som i bund og grund er passion for det, jeg laver, og det har bare drevet mig hele vejen. Jeg kunne se nogle muligheder, som man nærmest kun kunne udleve i USA: et endnu større lærred at male på.

Mens tvillingbroren blev i Danmark og byggede den danske del af virksomheden op, tog Mikael B til Los Angeles uden at have nogen som helst idé om, hvordan han skulle gribe det amerikanske marked an eller slå igennem i en by med masser af støj, høje ambitioner og knuste drømme.

Han boede hist og pist og betalte tusindvis af kroner for et lille værelse i den sløje ende af Hollywood med en fremmed roomie og bad ude på gangen.

Men han var der sjældent.

Størstedelen af tiden tilbragte han i sit studio, som i virkeligheden var et lille hjørne i en vens vens baghave i K Town, hvor der var skudhuller i væggene.

- Det var ad helvedes til i starten, men jeg formåede at tage det med et smil, fordi jeg elskede det så højt.

- Nogle gange har jeg tænkt: "Hvad fanden har du gang i, Mikael?!". Men mærker man efter dybest inde i hjertet, så kan det ikke gå helt galt - hvis det så alligevel går galt, vinder man stadig et eller andet, for man finder ud af noget om sig selv.

Men galt gik det ikke.

Efter at have knoklet ukueligt på i to år kom der endelig hul igennem til det amerikanske marked.

Mikael B fik sin første rigtige udstilling på et galleri i englenes by, og værkerne vakte genlyd i LA Weekly og nogle store kunstmagasiner.

Gennem et PR-bureau og en manager hørte han, at Nike var på udkig efter en street artist eller graffitimaler, der kunne hjælpe med at brande en ny sneakers for en stor amerikansk basketballstjerne.

Han kom med sit bud og scorede jobbet foran hundredvis af andre kunstnertalenter.

Herfra gik det stærkt.

Det strømmende ind med opgaver for globale giganter som Google, LinkedIn Heineken og American Express, og Mikael B har ikke set sig tilbage siden.

For to år siden rykkede hans elskede tvillingebror også til Los Angeles, og herfra er de ved at opbygget Mikael B-brandet på begge sider af Atlanten.

- Jeg er den kreative - maler og udtrykker mig. Han er mere på forretningsdelen, og det er en unik kombination. Sammen kan vi skabe magi, siger Mikael B om sin tre minutter yngre bror.

- Vi har altid hinandens ryg, uanset hvad der sker. Selv om vi kan være pisseuenige, vil vi altid have skibet i samme retning. Vi har samme mindset, vi støtter hinanden, men presser også hinanden til at give den gas. Vi har altid hinandens ryg, uanset hvad der sker, understreger han.

Selv om den hårdeste omkostning ved det globale eventyr er, at forældrene og mange af vennerne stadig bor i Danmark, har Mikael B ingen planer om at vende hjem foreløbigt.

Han er først lige begyndt.

- Jeg arbejder +80 timer om ugen, og det har jeg gjort i mange, mange år nu. Men i bund og grund føles det ikke som et egentligt arbejde - selvfølgelig er der en masse kedelige ting, der skal tages hånd om - men når jeg maler, forsvinder tiden.

- Det føles som alt andet end arbejde, når det er ens drøm, man selv har været med til at bygge op.

"Never Tomorrow" kan ses fra den 6. oktober til den 20. oktober på The Plant på Refshaleøen i København.

/ritzau/

Af Grith Larsen

en person yder massage
Krimi

Ansat på jobcenter

tilbød massage

en mand der smiler
Krimi

Venstre-profil tiltalt for hvidvask af millioner

en ældre bygning
Nyheder

Kostskole lukker
efter 136 år

en alvorlig dronning
Kongelige

Dronning Margrethe

har mistet slægtning

fem skuespillere
Kendte

Dansk skuespiller er død

kraftig vind ved en kyst
Nyheder

DMI:

Kraftige vindstød på vej

- kan nå stormstyrke

en portør i arbejde
Nyheder

300 portører har

nedlagt arbejdet

et par
Kendte

Dansk ægtepar sælger

smykke- og urfirmaet

fly på landingsbane
Nyheder

Air France-KLM kan tage kontrollen over SAS

arktisk ulv går i naturen
Dyreliv

Ulv slap fri:

Dræbte to storke

og 31 flamingoer

par poserer
Kendte

Petra mor igen:

Brølede som en abe 

mand med studenterhue smiler
Kongelige

Grev Felix dropper studiet 

indgang til retten i nykøbing falster
Krimi

Pige udsat for overgreb

gennem to år - bekendt

får syv års fængsel

politibiler holder på vej
Krimi

Efter drab på 21-årig:

Flygtet til udlandet 

politi til stede på vej
Krimi

26-årig kvinde fundet

dræbt i lejlighed 

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Vinder 13 millioner: 
Nej tak til tidlig pension

fly lander
Nyheder

SAS-aktien kollapser 

fyrværkeri på himlen
Nyheder

Færre dage til at

fyre fyrværkeri af

væltet bus
Nyheder

Mindst 21 personer

omkommet i busulykke

sandstrand
Nyheder

Politiker anklaget for hekseri

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Regeringen

overvejer ny minister

Nyheder

USA: Aldrig sket før

fodboldspillere i aktion
Sport

FCK smider føring i Parken

Nyheder

Kongepyton løs i Viborg

mand i rumdragt
Nyheder

Mogensen: Første

dansker på rumvandring

portræt af mand
Kendte

Kandis-Johnny opereret

mand i dna dragt med hund
Krimi

Malmø:

Endnu en ramt af skud

Nyheder

SAS reddet fra konkurs

portræt af kvinde
Kendte

Høgh døjer med skade:

Skal måske opereres

storebæltsbroen
Nyheder

Fraråder kørsel

to mennesker på strand
Nyheder

Vildt vejr: Varmen er på vej

portræt af mand
Kendte

Bagedystdommer:

Flere knogler er brækket

portræt af kvinde
Nyheder

Statsminister:

Det er skrækindjagende

Nyheder

Hundredvis melder om skader efter voldsomt regnvejr i Jylland

Nyheder

Partier savner klima- og velfærdshandling i statsministertale

Krimi

Kvinde blev voldtaget – to udlændinge kendt skyldige

Nyheder

Ellemann: Jeg har været upræcis om CO2-afgift

En ældre mand ved en ældre sedan
Biler

Toyota i Danmark fylder 60 år

en stor sten
Livsstil

Gratis kulturoplevelser i efterårsferien

en mand med en kasket
Kendte

Rune Klan jubler: Skal være far igen

en smuk kvinde i en kjole
Kendte

Ditte Okman trækker stikket

et lille fly i luften
Helt vildt

Ung mor dræbt af fly mens hun slog græs

Biler på regnvåd vej
Nyheder

Kraftig regn forårsager en række uheld

en sur mand bag en bilrude
Kongelige

Skandaleprinsens ultimatum:

Renover eller flyt ud

en container
Krimi

Mærsk tager kampen op mod rockerne

en bankbygning
Nyheder

Bankerne skovler penge ind

en hestevogn fiser rundt om Christiansborg
Nyheder

FAKTA: Sådan foregår Folketingets åbning

Christiansborg ude fra
Nyheder

Danskernes tillid

til politikerne er

faldet markant

Lars Hjortshøj i profil med solbriller i nakken.
Kendte

Lars Hjortshøj viser kæresten

frem

Politibiler holder ved siden af hinanden.
Krimi

21-årig mand dør

efter overfald

i Brønshøj

Eb mand i blåt jakkesæt.
Nyheder

Overbelastet borgmester

sygemeldt

Manden dækket bag lagner på tribunen.
Nyheder

Fik hjertemassage

under fodboldkamp

- nu takker han

En tegning af hvordan huset kommer til at se ud
Nyheder

Hitlers fødested

bliver til politistation

Nyheder

Trump i retten: Det

er en heksejagt

En dommers hammer
Krimi

33-årig mand dømt for

drab og usømmelig

omgang med lig

Et marsvin
Nyheder

26.000 marsvin

forsvundet fra

dansk farvand

Siden af en politibil
Krimi

Kvinde forsvundet

siden søndag

Politiafspæring på stedet
Krimi

21-årig blev meldt

død: Nu er 19-årig

anholdt i sagen

kage på bord
Mad og drikke

Bag sundere kager

med kaffegrums og

brugte teblade 

mand interviewes
Kendte

David Beckham:

Jeg var et vrag

mand kigger
Nyheder

Jon Stephensen:

Ikke sikkert jeg bliver

perioden ud 

politi til stede på vej
Krimi

Politi i kontramelding:

21-årig er ikke død 

mand og kvinde poserer
Kendte

Nikolaj Coster-Waldau:

Catwalk med datteren

kvinde poserer
Kendte

Dansk sangstjerne

udskyder koncerter

politiafspærring ved sti
Krimi

Lig gravet ned i

kolonihave: 33-årig

kendt skyldig i drab

person sidder på altan
Rejser

Sådan bliver du snydt

når du booker hotel

motorvejsbro set fra luften
Nyheder

Bro rives ned: Motorvej 

spærres i 14 timer 

politibiler holder på vej
Krimi

21-årig mand udsat for grov forbrydelse 

kontrolrapport på restaurant
Mad og drikke

Indfører ny smileyordning

biler kører på våd vej
Nyheder

DMI: Kraftigt regnvejr på vej 

donald trump taler
Nyheder

Trump bekræfter: Jeg møder i retten mandag

mand står og kigger
Kendte

Gérard Depardieu: Afviser anklager om voldtægt

et politilogo på en dør
Krimi

Mystiske tyverier fra biler

en bil på en havnekaj
Biler

Salget af elbiler fordoblet

- Tesla stikker helt af

mobiltelefoner udstillet
Nyheder

iPhone ramt af softwarefejl

en mand snakker med pressen
Nyheder

Kasi-Jespers søster går personligt konkurs

et par
Kendte

Dansk kendispar i baby-ekstase: - Vi har kæmpet i seks år

et fly på landingsbanen
Nyheder

Missilsystem
afleveret på Bornholm

modelnavnet på en dieselbil
Biler

Bilejere i tusindvis kan

straffes med 1.500 kr.

to ved en pc
Nyheder

Netbetalinger ramt af teknisk fejl