Danmark med kok Brian Mark Hansen har mandag vundet Bocuse d’Or, der er det uofficielle kokke-VM, i Lyon.
Det danske hold tog sejren foran Norge på andenpladsen og Ungarn på tredjepladsen.
I 2022 vandt det danske mandskab også Bocuse d'Or Europe, der er det uofficielle europamesterskab for kokke.
- Det har aldrig gået bedre. Det her er så sindssygt. Sådan en gammel koger som mig fra Søllerød Kro. At jeg går ned og vinder det her. Det er lidt voldsomt, siger Brian Mark Hansen ovenpå sejren.
- Først tage europamesterskabet og så det her verdensmesterskab. Jeg har aldrig været med til noget lignende.
Han er til daglig kok på Michelin-restauranten Søllerød Kro i Holte.
Ud over Brian Mark Hansen bestod det danske hold af assistent Elisabeth Madsen, der er kok på Svinkløv Badehotel, og deres coach Christian Ebbe.
- Der står Brian Mark over det hele, men det er ikke Brian Mark. Det her er en holdindsats, siger den nykårede verdensmester.
I år skulle landene lave en treretters menu, hvor græskar indgik i alle tre serveringer, samt en større servering med havtaske som hovedingrediens.
Den treretters menu skulle i år være i en børnevenlig udgave.
Derfor havde det danske hold valgt et H.C. Andersen-tema, der skinnede igennem i de tre serveringer med græskar.
Det danske hold var ramt af en del udfordringer i løbet af mandagen, hvor de var i køkkenet.
- Vi har haft mange benspænd i dag. En bus, der ikke var der i morges, så vi kom 20 minutter for sent. Et afløb, der lækkede vand ud over hele køkkenet under service. Og en rengøringsdame, der ramte mig i hovedet med et kosteskaft under rengøring, siger Brian Mark Hansen.
- Det har været voldsomt, men det har været det hele værd, når man står her med sejren.
Det er tredje gang, Danmark vinder konkurrencen. Første gang var med Rasmus Koefod i 2011, mens Kenneth Toft-Hansen sikrede Danmark titlen i 2019.