Danmark advarer: Sanktioner mod Rusland kan smuldre
EU's sanktioner mod præsident Vladimir Putins Rusland risikerer at smuldre, hvis Ukraine ikke gennemfører alle de reformer, de har lovet i fredsprocessen, advarer Danmark. (arkivfoto) Foto: Sergei Karpukhin/AP
Ukraine må levere de reformer, de har lovet, hvis EU-sanktioner mod Rusland skal fortsætte, lyder advarslen.

EU's sanktioner mod Rusland risikerer at smuldre, hvis ikke Ukraine gennemfører alle de reformer, som de har lovet i den internationalt støttede fredsaftale for det uroplagede land.

Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) fredag under EU's uformelle udenrigsministermøde i Amsterdam.

Kristian Jensen siger, at Ukraine har gjort rigtig meget for at leve op til den såkaldte Minsk-aftale om fred i landet, hvor russisk støttede separatister siden 2014 har kæmpet mod den ukrainske hær.

- Jeg håber, at EU kan stå sammen om sanktionerne, og jeg arbejder på, at EU står sammen om sanktionerne, siger Kristian Jensen.

Han siger dog samtidig, at han kan "mærke, at det vil være svært at holde den samme tætte enighed" omkring EU's sanktioner mod Rusland, hvis Ukraine ikke sørger for at få de sidste reformer gennemført.

- Derfor risikerer vi, at der kommer en splittelse, hvis det er sådan, at Ukraine ikke leverer det, de skal, for at leve op til Minsk-aftalen, siger udenrigsministeren.

Han siger selv, at hans opfordring til Ukraine om at levere de lovede reformer samtidig er en udstrakt hånd med et tilbud om, at "vi er nogle lande, der står helt klar til at hjælpe dem" med opgaven.

EU's udenrigsministre fortsætter deres møde lørdag, hvor flygtninge- og migrationskrisen står på dagsordenen, og her deltager blandt andre den tyrkiske udenrigsminister, Mevlut Cavusoglu.

Tidligere på ugen fik EU-landene løst en over to måneder lang intern strid om finansieringen af de tre milliarder euro, som EU har lovet Tyrkiet for at hjælpe med at bremse strømmen af flygtninge og migranter. Og nu vil EU se handling fra Tyrkiet.

- Flygtningestrømmen skal falde dramatisk, for ellers kommer vi til at stå i en situation, hvor EU ikke kan håndtere sådan et stort flygtningepres én gang til, siger Kristian Jensen.

Han siger, at Tyrkiet nu må gøre, hvad de kan, for at holde flygtningene i nærområderne, sådan som det er aftalt med EU.

- Nu har EU efter en forsinkelse fået styr på vores del af aftalen. Så satser vi selvfølgelig på, at Tyrkiet leverer, siger Kristian Jensen.

/ritzau/