Med nyheden om, at forårsrulleproducenten Daloon er blevet solgt til en hollandsk fødevarevirksomhed, er sidste punktum sat i et dansk erhvervs-eventyr, der næsten er en film eller en tv-serie værdig.
Virksomheden Daloon A/S blev grundlagt tilbage i 1960 af kineseren Sai-chiu Van i Charlottenlund ved København.
Det stod ikke i kortene, at Sai-chiu Vans liv skulle udspille sig i Danmark. Faktisk var hans plan oprindeligt, at han ville hjem til Kina efter et kort ophold i det kolde skandinaviske land.
Men grundet først den japanske besættelse af Kina i 1937, siden 2. Verdenskrig og endelig revolutionen i Kina opgav han det efter et par år og blev i Danmark, skriver Wikipedia.
De første danske forårsruller blev fremstillet i Vans kælder i Charlottenlund. Men efter at han fået sin første ordre fra en pølsevogn i Tivoli, gik det hele pludselig stærkt. Der var brug for større lokaler, som Van fandt i Brønshøj. Her flyttede virksomheden ind i foråret 1961.
I 1964 måtte man igen rykke til en større fabrik, og samtidig skiftede Vans Produkter navn til Daloon, som på kinesisk betyder den store drage. I 1970 flyttede Daloon til en nybygget fabrik i Nyborg, og i 1973 blev datterselskabet Daloon Lebensmittel GmbH etableret som et salgskontor i Tyskland. Koncernen blev i 1983 udvidet med en fabrik i Rudkøbing på Langeland og i Newark, England. Senest opkøbte Daloon i 2001 den svenske virksomhed Lecora AB.
På en god dag kunne fabrikken i Brønshøj dengang i 60'erne ved hjælp af seks gasblus til pandekagefremstilling og nogle 'rulledamer' sende 3-400 forårsruller på gaden. Produktionen er i årenes løb blevet automatiseret, bl.a. ved konstruktionen af en pandekagemaskine i midten af 1960'erne og opfindelsen af en forårsrullemaskine, som blev taget i brug i 1977.
Hvor de hurtigste medarbejdere kunne rulle op til 6.000 ruller om dagen kan en rullemaskine producere over 30.000 stk. Daloons sortiment er de senere år blevet udvidet med mange forskellige orientalske snackprodukter som supplement til de danske specialiteter, som virksomheden har lavet gennem mange år.
Sai-chiu Van døde 90 år gammel 14. februar 2003. Virksomheden blev ført videre af hans yngste søn Hemming Van. Men nu har Hemming Van solgt familievirksomheden til den hollandske fødevareproducent Izico.
- Jeg har gennem længere tid overvejet et salg af Daloon, fordi vores branche er blevet mere og mere konkurrencepræget, siger Hemming Van ifølge en pressemeddelelse.
- Selvfølgelig er det vemodigt at sige farvel til Daloon efter 55 års familieejerskab. Men jeg er også stolt af, at det er lykkedes os at udvikle min fars virksomhed, så den skaber interesse på det internationale marked, og jeg er overbevist om, at vi nu har fremtidssikret min fars idé om at lave gode, velsmagende fødevarer til en fornuftig pris.