Dagplejebørn udsættes for røg

Der bliver røget hos op mod en fjerdedel af dagplejerne i Hovedstadsområdet, og det selvom røg er strengt forbudt i vuggestuer.
Børn, der passes af dagplejere, udsættes i nogle tilfælde for skadelige stoffer fra cigaretter. Det er urimeligt, mener Kræftens Bekæmpelse.
Børn, der passes af dagplejere, udsættes i nogle tilfælde for skadelige stoffer fra cigaretter. Det er urimeligt, mener Kræftens Bekæmpelse. Foto: colourbox

Mens det er strengt forbudt for ansatte og forældre at ryge i en vuggestue eller en børnehave, pulses der løs hos mange dagplejere.

En rundringning, som P4 København har foretaget til syv kommuner i Hovedstadsområdet, viser, at der bliver røget hos op mod en fjerdedel af de kommunale dagplejere.

Dagplejerne må ikke ryge i legerum og først, når de små poder er blevet hentet. Alligevel advarer Kræftens Bekæmpelse mod røgen, fordi de skadelige stoffer sætter sig alle steder - trods udluftning.

"De findes i støv og i møbler og lægger sig på overflader. Og når børnene så kommer næste dag, så indånder børnene de her kræftfremkaldende stoffer," siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Inge Haunstrup Clemmensen til P4 København.

Hun kræver derfor, at rygning helt forbydes i dagplejen. Samme krav kommer fra Københavns Forældre Organisation, KFO.

"Der er jo en grund til, at der ikke må ryges i vores daginstitutioner, og den samme regel må vel gælde for dagplejen, når nogle eksperter har ment, at det er skadeligt for børn," siger forældrenes formand, Nina Reffstrup til P4 København.

Ifølge Københavns Kommuner er der dog ikke lovhjemmel til at gå ud og forbyde dagplejere at ryge.

Kilde:P4 København

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.